Dulceață de gutui tăiate în cuburi. Rețetă foarte aromată
Nu rata sezonul gutuilor, fără a te bucura de gustul lor proaspete sau în diferite preparate culinare. Iar dacă vrei să conservi aroma lor și pentru mai târziu îți recomandăm o rețetă de dulceață de gutui tăiate în cuburi. Este ideală de servit la micul dejun, pe felii de pâine cu unt, dar o poți folosi și în rețete de deserturi.
Gutuile sunt fructe de toamnă care cuceresc prin culoarea și savoarea lor inconfundabilă. Pot fi consumate proaspete, coapte, preparate sub formă de compot, gem sau dulceață, dar și incluse în preparate dulci sau sărate.
Oferă acestora gust, consistență și o aromă irezistibilă. În plus, gutuile sunt bogate în nutrienți și oferă numeroase beneficii pentru sănătate. Sunt o sursă excelentă de vitamina C, esențială pentru un sistem imunitar sănătos și pentru protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ.
De asemenea, conțin vitamine din complexul B (B1, B6), fier, potasiu, cupru și magneziu, care contribuie la o bună funcționare a organismului.
Gutuile sunt bogate în antioxidanți care ajută la combaterea radicalilor liberi din organism. În același timp aceștia protejează celulele și reduc riscul apariției bolilor cronice. Gutuile sunt cunoscute pentru capacitatea lor de a îmbunătăți sănătatea digestivă.
Pectina, o fibră solubilă prezentă în gutui, ajută la ameliorarea inflamației intestinale, contribuind la menținerea sănătății colonului. Gutuile sunt adesea utilizate pentru ameliorarea simptomelor de gastrită sau ulcer, datorită proprietăților lor antiinflamatoare.
Descoperă și o rețetă de tartă Tatin cu gutui caramelizate și nuci. Iar mai jos îți oferim rețeta pentru dulceață de gutui tăiate în cuburi.
Ingrediente
Mod de preparare
Începe cu pregătirea gutuilor. Spală-le, șterge-le și secționează-le în sferturi. Îndepărtează cotoarele și coaja și taie-le în cuburi. Adaugă-le imediat într-o cratiță cu apă rece și suc de lămâie pentru a nu oxida.
Cum prepari delicioasa dulceață de gutui tăiate în cuburi
Scurge gutuile din apa în care au stat, pune-le într-o cratiță și adaugă zahărul peste ele. Așază cratița pe flacăra aragazului aprinsă la intensitate medie.
Descoperă și o rețetă de marmeladă de gutui.
Lasă gutuile să fiarbă la foc lent și îndepărtează spuma care se formează deasupra, folosind sită deasă. Pentru că au stat în apă cu suc de lămâie, gutuile vor fi ușor înmuiate și se vor pătrunde rapid.
Când se formează suficient sirop, scurge cuburile de gutui într-o sită. Continuă să fierbi siropul din cratiță până când devine foarte consistent. Apoi adaugă în sirop cuburile de gutui împreună cu siropul scurs de la ele. Lasă dulceața să fiarbă pentru aproximativ 10-15 minute, la foc de intensitate minimă.
Între timp, spală borcanele și capacele și sterilizează-le. Umple borcanele fierbinți cu dulceața, de asemeni fierbinte. Sigilează-le ermetic cu capacele aferente și așază peste ele o pătură groasă. Lasă-le sub pătură până când se răcesc complet.
Apoi le poți eticheta și transfera pe raftul din cămară. Te poți bucura de delicioasa dulceață de gutui tăiate în cuburi, la micul dejun, servită pe pâine prăjită tartinată cu unt. Este perfectă alături de un ceai cald și aromat. Iar dacă dorești să folosești dulceața în rețete de deserturi, poți încerca rețeta de plăcintă cu mere și dulceață de gutui, gustoasă și foarte aromată.