Faguri cu glazură de ciocolată. Rețetă cu gust de copilărie
Desertul sub formă de faguri, preparat la aparatul cu forme speciale, este unul dintre cele mai îndrăgite deserturi din copilărie. Pentru a-ți aminti de acel gust inconfundabil, încearcă și tu rețeta de faguri cu glazură de ciocolată, pe care ți-o oferim mai jos.
Rețeta face parte din colecția rețetelor vechi, notate în caietul mamei sau al bunicii. Pe atunci, existau forme de copt faguri care se așezau pe flacăra aragazului. În zilele noastre, pentru a ne ușura munca și a scurta timpul de preparare, au apărut forme de copt electrice. Sunt foarte utile astfel de forme în bucătărie. Poți prepara la ele nu doar delicioșii faguri, ci și diferite vafe sau gofre, dulci sau sărate. Cele sărate pot fi preparate, cu succes și pentru un platou cu aperitive festive.
Consistența aluatului pentru faguri sau pentru vafe/gofre va fi ceva mai groasă decât cea pentru aluatul de clătite. Iar dacă desertul se dorește cu textură mai crocantă, se mai poate adăuga puțină făină. Aspectul crocant al fagurilor mai depinde și de timpul de coacere.
Fagurii se pot servi simpli, decorați cu zahăr sau glazurați cu diferite topping-uri. Descoperă aici și o rețetă de vafe de turtă dulce – Gingerbread waffles. Sunt ideale de preparat pentru sărbătorile de iarnă. Dar până atunci, poți prepara rețeta de faguri cu glazură de ciocolată, urmărind lista de ingrediente și modul de preparare de mai jos.
Ingrediente
Mod de preparare
Primul pas pentru prepararea desertului cu gust de copilărie constă în pregătirea aluatului. Apoi vei pregăti aparatul pentru copt faguri. Este indicat ca la prima coacere a fagurilor să ungi plăcuțele aparatului cu puțin ulei.
Glazura de ciocolată o vei prepara după ce vei coace toți fagurii.
Cum prepari rețeta de faguri cu glazură de ciocolată
Sparge ouăle într-un bol, apoi adaugă sarea și zahărul peste ele. Amestecă bine ingredientele până când zahărul și sarea se dizolvă, iar compoziția devine cremoasă și se mărește în volum.
Adaugă uleiul și continuă să amesteci până la omogenizarea compoziției. Într-un pahar sau un bol mai mic dizolvă bicarbonatul în oțet. Adaugă-l în compoziție. Mai adaugă și esența, apoi încorporează făina trecută prin sită.
După omogenizarea aluatului, lasă-l la odihnit 10 minute. Apoi poți conecta aparatul de faguri la sursa de curent. Lasă-l să se încălzească și unge-i plăcuțele cu puțin ulei, folosind o pensulă de patiserie.
Cu o lingură sau cu o cupă de înghețată pune din aluat pe plăcuțele inferioare ale aparatului. Închide-i capacul și coace fagurii până când se rumenesc frumos la suprafață.
Cum prepari glazura de ciocolată
După ce ai copt toți fagurii, poți prepara și glazura. Pune zahărul cu apa într-o crăticioară, la foc de intensitate medie. Adaugă și pudra de cacao trecută prin sită și amestecă intens pentru a se desface perfect. Fierbe compoziția până când rezultă un sos consistent.
Adaugă untul tăiat în cuburi și un praf de sare. Amestecă intens până când untul se topește și glazura devine omogenă. Poți adăuga și aroma preferată.
Lasă glazura să se mai tempereze, apoi glazurează fagurii cu ea, doar pe o parte.
Așază delicioșii faguri cu glazură de ciocolată pe un grătar sau pe un platou și lasă-i acolo până când glazura devine fermă. Iar dacă te va cuceri gustul lor, data următoare poți încerca și rețeta de tort din vafe cu ciocolată și mascarpone.