Franzelă de casă. Rețetă simplă de pâine
Dacă adori pâinea de casă și ești în căutare de rețete simple, pune pe lista de preparat și rețeta de franzelă de casă. Te vei bucura de o pâine savuroasă cu coaja subțire și crocantă, iar interiorul pufos și aerat.
Franzelă este denumirea unui tip de pâine din făină albă, care are formă alungită și câteva crestături spectaculoase la suprafață. Aluatul se prepară în mod foarte simplu, din făină albă cu drojdie, apă și sare. Diferența dintre franzelă și o pâine clasică constă în modul de modelare al pâinii. Tehnica de modelare a franzelei îi asigură un miez pufos și aerat.
Chiar dacă pâinea este foarte accesibilă și o găsești la toate chioșcurile și magazinele alimentare, poate fi preparată cu ușurință în casă.
Pentru atunci dispui de mai mult timp și dorești să experimentezi și alte aluaturi, îți recomandăm să încerci rețeta de pâine cu cartofi.
Ingrediente
Mod de preparare
Ca pentru oricare alt aluat care necesită dospire, vei începe cu pregătirea drojdiei. Pune drojdia într-un bol și adaugă zahărul peste ea. Amestecă cele două ingrediente cu o spatulă, până când se diluează. Apoi adaugă 50 de mililitri de apă caldă și o lingură de făină. Din nou amestecă până când obții o compoziție omogenă. Lasă drojdia să se dezvolte timp de 10-12 minute și pregătește restul ingredientelor.
Cum prepari aluatul și modelezi franzelă de casă
Trece făina prin sită într-un bol mai mare. Amestec-o cu sarea și formează un loc adânc la mijlocul ei. Adaugă acolo amestecul de drojdie cu zahărul și apa. Zahărul nu are rol de a îndulci pâinea, ci de a ajuta compușii din drojdie să se activeze într-un timp mai scurt. Amestecă drojdia activată cu făina din bol, turnând și câte puțin din apa caldă.
Amestecă aluatul până când devine compact, apoi frământă-l puțin pe masa presărată cu făină. Umezește mâinile cu puțin ulei când îl frămânți, apoi transferă-l din nou în bol.
Presară un strat subțire de făină peste aluatul din bol și acoperă bolul cu folie de prospețime. Poți adăuga și un prosop de bucătărie peste bol și lasă aluatul de pâine la dospit pentru aproximativ 50-60 de minute. După acest interval de timp, poți modela pâinea.
Cum formezi franzelele
Umezește-ți din nou mâinile cu ulei și împarte aluatul în 4-5 bucăți. Presară puțină făină pe masa de lucru și întinde fiecare bucată de aluat în câte o foaie dreptunghiulară. Apoi rulează foaia pe lungime, dar nu foarte strâns, pentru a da voie aluatului să se dezvolte. După ce ai modelat toate bucățile de aluat, transferă rulourile în tava de cuptor. Minunata franzelă de casă nu se coace în tava clasică de pâine și în tava mare a cuptorului.
Cum coci franzelele
Printre rulourile de aluat adaugă hârtie de copt pentru a le separa și a nu se lipi între ele. Presară făină pe deasupra franzele și lasă-le să se mai dospească timp de 40-50 de minute. Înainte de a introduce tava în cuptor, încălzește-l la 175 de grade Celsius. Cu lama subțire a unui cuțit crestează franzelele la suprafață în 2-3 locuri, dar pe diagonală. Acest procedeu ajută aluatul să se dezvolte uniform în timpul coacerii, fără a se crăpa inestetic.
Introdu tava cu franzelele în cuptor și coace-le timp de 40 de minute, sau până când devin aurii la suprafață. După coacere, lasă franzelele să se tempereze 10-12 minute, apoi le acoperi cu un prosop umezit și bine stors. Lasă-le acoperite până când se răcesc complet. Astfel, coaja franzelelor se va înmuia ușor, iar miezul se va păstra pufos și aerat.
Descoperă și rețeta de ciabatta, pâinea specială a Italiei.