Gem de cireșe. Rețeta clasică preparată de bunica
Dacă ți-ai satisfăcut pofta de cireșe și dorești să te bucuri de gustul lor și mai târziu, conservă-le la borcane pentru iarnă. Începe cu rețeta clasică de gem de cireșe, așa cum o prepara bunica.
Chiar dacă sunt micuțe, cireșele sunt bogate în vitamine și minerale. Printre vitaminele conținute de cireșe se numără vitamina C, A, E, B1, B2, B6, B9, PP și acid folic. Printre elementele nutritive regăsim fier, magneziu, zinc, fosfor, sodiu, potasiu, cupru, sulf, nichel, calciu. Consumul de cireșe în sezonul coacerii acestora are efecte benefice asupra organismului. Unul dintre acestea este efectul anti-îmbătrânire prematură a celulelor. Cireșele conțin și multă apă, contribuind, la o bună hidratare a organismului, dar și la detoxificarea acestuia.
Gemul de fructe face deliciul meselor de mic dejun în sezonul rece, alături de un ceai fierbinte și bun. Este delicios întins pe feliile de pâine unse cu un strat generos de unt. Poți pregăti gem din orice tip de fructe dorești, dar și din combinații de fructe diferite. Pe lângă gem mai poți prepara din fructe și dulceață, compot sau diferite băuturi.
Cea mai delicioasă este dulceața, dar este mai sănătos gemul pentru că nu conține o cantitate mare de zahăr. În funcție de gustul fructelor poți prepara gem chiar și fără zahăr. Una dintre aceste rețete este cea de gem de căpșuni fără zahăr, natural și sănătos. Dar nu ezita să prepari și rețeta de gem de cireșe pe care o vei descoperi mai jos detaliată.
Ingrediente
Mod de preparare
Cel mai laborios pas pentru prepararea gemului constă în îndepărtarea sâmburilor de la cireșe. Dacă ai un dispozitiv special, munca îți este ușurată. În lipsa acestuia poți folosi o agrafă de birou sau o scobitoare.
Cum prepari gem de cireșe după rețeta clasică
Curăță cireșele de codițe, clătește-le cu apă rece și lasă-le să se scurgă bine într-o sită. Apoi înarmează-te cu răbdare și îndepărtează sâmburii de la cireșe. Fă acest lucru deasupra cratiței în care vei fierbe gemul, pentru ca sucul care se scurge din cireșe să cadă direct în cratiță. Este păcat să se irosească pentru că este delicios și aromat și va contribui la fierberea gemului.
Descoperă și o rețetă de dulceață de cireșe fără zahăr.
După ce ai pus cireșele fără sâmburi în cratiță, adaugă zahărul peste ele. Stoarce și sucul de la o lămâie. Acesta are proprietatea de a accentua culoarea gemului, dar și de a împiedica zaharisirea gemului pe parcursul depozitării. Dacă dorești gemul mai aromat, poți adăuga și 2-3 pliculețe de zahăr vanilinat.
Cu o spatulă de lemn sau de silicon, amestecă bine cireșele cu zahărul. Pune cratița la loc răcoros pentru 2-3 ore. Ocazional, când mai treci pe lângă ea, mai amestecă cireșele cu zahărul pentru a urgenta formarea siropului.
După ce zahărul s-a dizolvat complet și s-a format sirop, așază cratița pe flacăra aragazului. Aprinde flacăra la intensitate medie, pentru început și lasă cireșele să fiarbă până când se formează spumă la suprafață. Îndepărtează această spumă cu o sită deasă, iar când siropul se limpezește la suprafață, micșorează intensitatea focului la minim.
Din acest moment fierbe deliciosul gem de cireșe pentru 40-45 de minute. Poți face și testul picăturii de sirop, pentru a te asigura de consistența perfectă a gemului.
Ia cu o lingurița din gemul de cireșe și pune pe o farfurie rece. Așteaptă să se răcească bine gemul și dacă devine mai consistent și nu mai este fluid, poți stinge focul.
Pune gemul de cireșe fierbinte în borcanele sterilizate și închide-le ermetic cu capacele din dotare. Acoperă-le cu o pătură și lasă-le să se răcească lent, apoi le poți trece în cămară, etichetate frumos.
Dacă ai ocazia să găsești pe piață și cireșe sălbatice, nu ezita să prepari și din acestea gem. Descoperă aici rețeta.