Iahnie de fasole cu afumătură. Rețeta tradițională

Timp de gătire: 40 minute
tipul preparatului: Prânz
bucătăria: Internațională

Rețeta de iahnie de fasole cu afumătură are rădăcini adânci în bucătăria românească și în alte bucătării din zona balcanică și mediteraneană. Acest preparat simplu a fost parte a dietei zilnice pentru mulți oameni datorită accesibilității și valorii nutritive ridicate a fasolei. Rețeta sa a fost transmisă din generație în generație, adaptându-se de-a lungul timpului preferințelor și regiunilor.

Cristina Catană
Publicat: 9 decembrie 2023, 07:00
Iahnia de fasole cu afumătură se servește cu un pahar de vin roșu / Shutterstock

Iahnia de fasole este adesea servită caldă, în general ca și fel principal. Poate fi acompaniată de mămăligă, pâine proaspătă sau alte garnituri preferate. Mai poți pune alături de ea un bol de murături în saramură sau o salată de varză murată, pentru a completa gustul său delicios.  

Dacă este preparată fără carne este servită ca un fel de bază într-un meniu vegetarian sau alături de preparate tradiționale românești.

Iahnia de fasole poate fi servită alături de un vin roșu lejer sau un vin alb sec.

Citește și

Ingrediente

Mod de preparare

Se lasă fasolea albă la înmuiat în apă rece peste noapte, aproximativ 8 ore. După aceea, se clătește sub apă rece.

Cum prepari rețeta de iahnie de fasole

Se pune fasolea într-o oală mare și se acoperă cu apă. Se fierbe la foc mediu până când este aproape fiartă, dar nu complet, aproximativ 1-1,5 ore. Se îndepărtează spuma care se formează la suprafață.

În timp ce fasolea fierbe, se taie afumătura în bucăți sau cuburi mai mici. Într-o tigaie mare sau într-un ceaun, se încălzește uleiul/untura și se călește ceapa până devine transparentă.

Apoi se adaugă usturoiul și călește încă 1-2 minute. Se adaugă bucățile de afumătură în tigaie și se lasă să se prăjească ușor împreună cu ceapa și usturoiul timp de câteva minute.

Se adaugă fasolea fiartă și scursă în tigaie peste ceapă și afumătură. Se amestecă bine. Apoi se adaugă foi de dafin, sare și piper după gust. Se lasă totul să fiarbă la foc mediu timp de încă 30-40 de minute pentru a se îmbina aromele și pentru a se îngroșa consistența.

Iahnia de fasole cu afumătură se servește caldă, alături de pâine proaspătă sau mămăliguță.

Această rețetă de iahnie de fasole cu afumătură este bogată în arome și poate fi adaptată în funcție de preferințele tale, adăugând sau ajustând condimentele sau tipul de afumătură folosită. Încearcă și rețeta de icre de fasole. Este ideală pentru perioada de post.

Ce fel de carne afumată se poate folosi

Pentru a pregăti o iahnie de fasole delicioasă, poți folosi diverse tipuri de carne afumată pentru a adăuga arome bogate și profunde preparatului. Una dintre cele mai populare alegeri este baconul care adaugă o aromă intensă și o savoare sărată, fiind o opțiune delicioasă pentru preparatul acesta.

Kaizerul sau cârnații cabanos sunt de obicei preparate din carne afumată și oferă un gust intens și condimentat.

Dacă vrei o iahnie mai ușoară poți folosi carne afumată de pui sau de curcan. Este o alternativă mai săracă în grăsimi, dar la fel de gustoasă. La polul opus este slănină afumată pe care o poți tăia în cuburi sau fâșii pentru a adăuga un gust sărat și de fum iahniei de fasole.

Adăugarea de verdeață proaspătă la iahnia de fasole poate îmbogăți gustul și aduce prospețime. Cea mai bună alegere este mărarul care are un gust aromat și ușor dulceag. O altă alegere clasică este tarhonul care are un gust ușor picant.

Din iahnia de fasole nu poate lipsi cimbrul care completează bine notele afumate ale cărnii. Salvia proaspătă poate aduce un gust ușor amărui și piperat, fiind o opțiune mai neobișnuită dar interesantă.

Citește și
Varză călită cu cârnați afumați. Rețetă tradițională românească
Varză călită cu cârnați afumați. Rețetă tradițională românească
Supă cremă de dovleac cu smântână. Rețeta simplă și extrem de gustoasă
Supă cremă de dovleac cu smântână. Rețeta simplă și extrem de gustoasă
Sandwich hawaiian cu șuncă și mozzarella, gratinat la cuptor
Sandwich hawaiian cu șuncă și mozzarella, gratinat la cuptor
Ziua Mondială a Oului. Cum este sărbătorită la nivel internațional
Ziua Mondială a Oului. Cum este sărbătorită la nivel internațional
Tartă Tatin cu smochine caramelizate. Desert simplu și savuros
Tartă Tatin cu smochine caramelizate. Desert simplu și savuros
Te-ar mai putea interesa și
Mâncare de cartofi cu afumătură. Rețetă simplă și delicioasă
Mâncare de cartofi cu afumătură. Rețetă simplă și delicioasă
Iahnie de fasole cu ciolan. Rețeta tradițională
Iahnie de fasole cu ciolan. Rețeta tradițională
Saramură de pui ca la mama acasă. Rețetă tradițională
Saramură de pui ca la mama acasă. Rețetă tradițională
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
17 octombrie, 08:56
Rețeta simplă de plăcintă cu dovleac. Ce să pui în aluat ca să iasă fraged și aromat Rețeta simplă de plăcintă cu dovleac. Ce să pui în aluat ca să iasă fraged și aromat
17 octombrie, 05:54
Cum să faci cidru de mere acasă. Sfaturi utile ca să-ți iasă delicios Cum să faci cidru de mere acasă. Sfaturi utile ca să-ți iasă delicios
17 octombrie, 05:42
Salate calde de toamnă. Ce să gătești rapid când vremea este rece Salate calde de toamnă. Ce să gătești rapid când vremea este rece
16 octombrie, 09:05
Dulceață de gutui, după rețeta bunicii. Cât se lasă la fiert și ce e recomandat să adaugi în ea Dulceață de gutui, după rețeta bunicii. Cât se lasă la fiert și ce e recomandat să adaugi în ea
16 octombrie, 09:01
Cum se păstrează strugurii ca să nu mucegăiască imediat Cum se păstrează strugurii ca să nu mucegăiască imediat
16 octombrie, 08:07
4 rețete de supă de toamnă. Cum să te încălzești mâncând ceva bun și sănătos 4 rețete de supă de toamnă. Cum să te încălzești mâncând ceva bun și sănătos
15 octombrie, 09:03
Rețete delicioase cu dovleac copt. Ce ingredient poți să adaugi pentru un gust mai bun Rețete delicioase cu dovleac copt. Ce ingredient poți să adaugi pentru un gust mai bun
15 octombrie, 08:58
Cum se congelează porumbul. Sfaturi pentru a-și păstra aroma peste iarnă Cum se congelează porumbul. Sfaturi pentru a-și păstra aroma peste iarnă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Supă cremă de dovleac cu smântână. Rețeta simplă și extrem de gustoasă
Supă cremă de dovleac cu smântână. Rețeta simplă și extrem de gustoasă
Rețeta de supă crema de dovleac cu smântână este o alegere excelentă pentru sezonul de toamnă, fiind bogată în arome, cremoasă și hrănitoare. Textura ei cremoasă îți va da o stare...
2
Ghiveci de legume pentru iarnă. Rețeta care adună toată savoarea legumelor la un loc
Ghiveci de legume pentru iarnă. Rețeta care adună toată savoarea legumelor la un loc
Dacă vrei să aduni toată savoarea legumelor de vară și de toamnă la un loc, prepară rețeta de ghiveci de legume pentru iarnă. Nu este o rețetă complexă, dar necesită mai...
3
Salată de vinete fără ulei, cremoasă și ușoară
Salată de vinete fără ulei, cremoasă și ușoară
Această salată de vinete fără ulei este o variantă mai ușoară și mai sănătoasă a rețetei tradiționale, păstrând gustul delicios al vinetelor coapte, dar fără grăsimi adăugate. Este o alegere excelentă...
4
Imam bayildi. Cum poți prepara acasă celebra rețetă turcească
Imam bayildi. Cum poți prepara acasă celebra rețetă turcească
Imam bayildi este unul dintre cele mai cunoscute preparate din bucătăria turcească, apreciat pentru gustul său bogat și aromele intense. Vânăta este umplută cu roșii, ceapă și usturoi, rezultând un preparat...
5
Musaca de vinete, gratinată cu cașcaval și parmezan
Musaca de vinete, gratinată cu cașcaval și parmezan
Rețeta de musaca de vinete, gratinată cu cașcaval și parmezan, este ideală pentru un prânz delicios și consistent. Rețeta este inspirată din bucătăriile grecești și turcești și este perfectă pentru mesele...

Parteneri

Clătite brașovene. Rețetă tradițională din bucătăria românească
Clătite brașovene. Rețetă tradițională din bucătăria românească
Val de ger peste România. Unde se vor întregistra aproape -10 grade
Val de ger peste România. Unde se vor întregistra aproape -10 grade
Soţia unui celebru milionar român, apariţie de senzaţie în Capitală! Viviana s-a afişat cu „bijuteria” de 600.000 de euro
Soţia unui celebru milionar român, apariţie de senzaţie în Capitală! Viviana s-a afişat cu „bijuteria” de 600.000 de euro
Ce mesaj a transmis Adrian Nartea după eliminarea de la Asia Express. Postarea a emoționat fanii: „Fără trofeu, dar câștigători!”
Ce mesaj a transmis Adrian Nartea după eliminarea de la Asia Express. Postarea a emoționat fanii: „Fără trofeu, dar câștigători!”
William Levy transmite un mesaj cu impact puternic în urma speculațiilor legate de viața sa personală. Ar avea o iubită cu 3 ani mai mare decât fiul său
William Levy transmite un mesaj cu impact puternic în urma speculațiilor legate de viața sa personală. Ar avea o iubită cu 3 ani mai mare decât fiul său
Când va fi „pensionat” Windows 10. După această dată, utilizatorii trebuie să plătească în plus pentru a folosi sistemul de operare Microsoft
Când va fi „pensionat” Windows 10. După această dată, utilizatorii trebuie să plătească în plus pentru a folosi sistemul de operare Microsoft
Prăjitură din pișcoturi cu cremă de vanilie și frișcă
Prăjitură din pișcoturi cu cremă de vanilie și frișcă
Piure de dovleac pentru copii. O rețetă simplă și delicioasă
Piure de dovleac pentru copii. O rețetă simplă și delicioasă
Sean „Diddy” Combs a revenit pe Instagram, deși se află în spatele gratiilor. Cântărețul a postat o imagine adorabilă cu fiica lui
Sean „Diddy” Combs a revenit pe Instagram, deși se află în spatele gratiilor. Cântărețul a postat o imagine adorabilă cu fiica lui
Cum te poate ajuta apa infuzată. Ce este și ce arome îi poți adăuga
Cum te poate ajuta apa infuzată. Ce este și ce arome îi poți adăuga
fresh

Dulceață de gutui, după rețeta bunicii. Cât se lasă la fiert și ce e recomandat să adaugi în ea

Dulceață de gutui, după rețeta bunicii. Cât se lasă la fiert și ce e recomandat să adaugi în ea

4 rețete de supă de toamnă. Cum să te încălzești mâncând ceva bun și sănătos

4 rețete de supă de toamnă. Cum să te încălzești mâncând ceva bun și sănătos

Cum se păstrează strugurii ca să nu mucegăiască imediat

Cum se păstrează strugurii ca să nu mucegăiască imediat

Rețeta simplă de plăcintă cu dovleac. Ce să pui în aluat ca să iasă fraged și aromat

Rețeta simplă de plăcintă cu dovleac. Ce să pui în aluat ca să iasă fraged și aromat

Salate calde de toamnă. Ce să gătești rapid când vremea este rece

Salate calde de toamnă. Ce să gătești rapid când vremea este rece