Ienibahar. La ce se folosește și ce gust are

Fără coacere

Ienibaharul este un condiment obținut din fructele de pădure uscate ale unei plante cunoscute sub numele de Pimenta dioica, care face parte din familia mirturilor. Aroma de ienibahar amintește de scorțișoară, cuișoare, nucșoară și piper. 

Cristina Catană
Publicat: 6 decembrie 2022, 08:00 / Actualizat: 7 decembrie 2022, 17:08
Ienibaharul se folosește atât pentru deserturi, cât și pentru preparate sărate / Shutterstock

Ienibaharul este folosit cu precădere în Caraibe, Orientul Mijlociu și America Latină. Este un condiment versatil ce poate fi folosit pentru a aroma deserturi, garnituri, feluri principale și băuturi, inclusiv vin fiert sau cidru fierbinte.

Ce este ienibaharul

Numele ar putea sugera că este un amestec, dar ienibaharul este un singur condiment făcut din fructe de pădure uscate ale arborelui de ienibahar, care arată ca boabele de piper. 

Arborele de ienibahar este originar din Jamaica și este cunoscut și sub numele de piper Jamaica, ”allspice” sau ”condiment nou”. A fost descoperit de Cristofor Columb în timpul celei de-a doua călătorii în Lumea Nouă.

Europenii au crezut că ienibaharul combină aromele mai multor condimente și l-au folosit în preparatele lor. Află mai multe și despre beneficiile consumului de scorțișoară.

Citește și

Cum se folosește ienibaharul

Ienibaharul poate fi folosit măcinat sau întreg. Odată măcinat își poate pierde rapid gustul picant, dar restul aromelor sunt mai intense decât variantele întregi. 

Boabele întregi de ienibahar pot fi folosite în tocănițe și supe, la preparate din carne de vită sau miel, precum și pentru murături de legume sau pește sau diverse tipuri de saramură. 

Cel măcinat este mai potrivit în deserturi cu dovleac sau turtă dulce, dar și pentru carne, supe, tocănițe, legume. În saramură se pune alături de cuișoare întregi, semințe de muștar , boabe de piper negru, foi de dafin sau alte aromate.

Ienibaharul combină aromele de scorțișoară, nucșoară, cuișoare și piper. De obicei, va fi adăugat la începutul gătitului sau coacerii. Descoperă mai multe despre beneficiile consumului de piper.

Cu ce poți înlocui ienibaharul

Dacă o rețetă necesită ienibahar și nu ai, poți amesteca un părți egale de cuișoare măcinate, scorțișoară măcinată și nucșoară măcinată.

Dacă vrei să înlocuiești boabele întregi de ienibahar cu ienibaharul măcinat sau invers, conversia este de șase boabe de ienibahar întregi sunt echivalentul a 1/4 până la 1/2 linguriță de ienibahar măcinat. Dacă adăugați condimentul întreg într-o supă sau tocană scoate boabele înainte de a mânca.

Boabele de ienibahar pot fi măcinate într-o râșniță de condimente, blender sau într-un mojar cu pistil. Va avea mai multă aromă decât cel cumpărat de-a gata, așa că este posibil să trebuiască să ajustezi cantitatea adăugată la o rețetă.

De unde poți cumpăra ienibaharul

Ienibaharul este vândut împreună cu alte mirodenii în secțiunea de condimente din majoritatea magazinelor alimentare. Îl puteți găsi cu ușurință ambalat de marile mărci de condimente atât în ​​formă integrală, cât și în formă măcinată.

Cum depozitezi acest condiment

Ieninaharul proaspăt se păstrează într-un borcan ermetic sau alt recipient, ferit de lumina directă a soarelui. Nu trebuie ținut la frigider sau la congelator. Ienibaharul va rezista ani de zile, fie că este întreg sau măcinat, deși condimentele măcinate își pierd rapid aroma.

Care sunt beneficiile pentru sănătate ale ienibaharului

Cantitatea de ienibahar folosită la gătit nu este de obicei suficientă pentru a fi semnificativă din punct de vedere nutrițional. Totuși, uleiul esențial are o concentrație mare de eugenol antimicrobian, antiinflamator. Poate fi folosit ca remediu pentru răceli, crampe menstruale și stomac deranjat.

Citește și
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Câtă sare se pune la murăturile asortate. Secretul pentru a obține un gust perfect
Câtă sare se pune la murăturile asortate. Secretul pentru a obține un gust perfect
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Te-ar mai putea interesa și
Harissa, pasta picantă din Tunisia care a cucerit lumea. Ce este și cum se folosește
Harissa, pasta picantă din Tunisia care a cucerit lumea. Ce este și cum se folosește
Ceafă de porc cu bere și cartofi, preparată la cuptor. Trucuri pentru o friptură fragedă și aromată
Ceafă de porc cu bere și cartofi, preparată la cuptor. Trucuri pentru o friptură fragedă și aromată
Ce condimente se pun la carnea de porc. Ele dau un gust aparte preparatului tău
Ce condimente se pun la carnea de porc. Ele dau un gust aparte preparatului tău
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
08:07
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
06:32
Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă
05:28
Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat
20 noiembrie, 05:25
Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente
20 noiembrie, 05:12
Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid
20 noiembrie, 04:01
Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post
19 noiembrie, 06:52
Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului
19 noiembrie, 06:00
Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Această prăjitură cu mere rase este un desert delicios, de post, ușor de preparat și perfect pentru perioadele de post sau pentru cei care doresc să evite produsele de origine animală....
2
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Una dintre cele mai populare rețete de prăjitură ușoară cu mere este cea cunoscută sub denumirea ”rețeta celor trei pahare”. Este o rețetă în care unitatea de măsură a ingredientelor principale...
3
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Ciorba de burtă este un preparat tradițional românesc apreciat pentru savoarea sa intensă și textura sa unică. Rețeta de bază include burtă de vită, os de vită cu măduvă, legume, smântână,...
4
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Rețeta de usturoi macerat în miere este un preparat tradițional apreciat atât pentru gustul său complex, cât și pentru beneficiile sale asupra sănătății. Această combinație inedită între mierea naturală și usturoi...
5
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Nu rata sezonul castanelor fără a prepara castane coapte la cuptor, pentru că sunt delicioase și pline de beneficii. În plus, se prepară simplu și ușor, fără a folosi alte ingrediente...

Parteneri

Cheesecake cu fistic. Un desert fără coacere, cremos și colorat
Cheesecake cu fistic. Un desert fără coacere, cremos și colorat
Un român povesteşte cum e să lucrezi la stat în Elveţia. "Nu ştiu de ce spuneţi voi că e o ţară scumpă"
Un român povesteşte cum e să lucrezi la stat în Elveţia. "Nu ştiu de ce spuneţi voi că e o ţară scumpă"
Iubita fiului miliardarului Ion Țiriac, cu „inima frântă”. Mesaj plin de emoție: „Nu va mai fi la fel fără tine!”
Iubita fiului miliardarului Ion Țiriac, cu „inima frântă”. Mesaj plin de emoție: „Nu va mai fi la fel fără tine!”
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate ninsori și vânt puternic. Ce au anunțat meteorologii
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate ninsori și vânt puternic. Ce au anunțat meteorologii
Berk Oktay revine în atenția fanilor cu un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Berk Oktay revine în atenția fanilor cu un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Dovleac umplut cu carne și orez, gratinat cu mozzarella
Dovleac umplut cu carne și orez, gratinat cu mozzarella
Cum să eviți constipația la copii: alimentele care te pot ajuta să le reglezi tranzitul
Cum să eviți constipația la copii: alimentele care te pot ajuta să le reglezi tranzitul
Selena Gomez a purtat un costum de iepuraș la concertul Sabrinei Carpenter din Los Angeles. Vedeta a participat la spectacol cu sora ei mai mică, Grace
Selena Gomez a purtat un costum de iepuraș la concertul Sabrinei Carpenter din Los Angeles. Vedeta a participat la spectacol cu sora ei mai mică, Grace
Operația cu laser pentru dinți. La ce se folosește în stomatologie
Operația cu laser pentru dinți. La ce se folosește în stomatologie
fresh

Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului

Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului

Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid

Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid

Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii

Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii

Rețeta simplă de ghebe murate. Trucuri și pași simpli pentru un preparat savuros

Rețeta simplă de ghebe murate. Trucuri și pași simpli pentru un preparat savuros

Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post

Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post