La ce temperatură se coace plăcinta cu mere. Secretul ca să iasă fragedă și aromată
Plăcinta cu mere este unul dintre deserturile cel mai ușor de preparat. Chiar dacă faci aluatul în casă, în mai puțin de 30 de minute o vei putea pune la cuptor. Iată la ce temperatură se coace plăcinta cu mere. Descoperă secretul celui mai îndrăgit preparat.
Pentru plăcinta cu mere există o mulțime de rețete, cu aluat sau cu foi, făcute în casă sau cumpărate. Poate fi sub formă de ruladă sau cu foile întinse pe toată suprafața tăvii.
Orice ai alege, este important să respecți indicațiile de coacere pentru a obține un desert crocant, cu mere caramelizate.
La ce temperatură se coace plăcinta cu mere ca să iasă fragedă și aromată
Primul pas pentru a coace plăcinta cu mere este să preîncălzești cuptorul la 180°C la cuptorul clasic, iar la cel cu ventilație la 160°C-170°C. Poți să îl pornești atunci când începi să prepari compoziția pentru a te asigura că nu uiți acest pas.
Ventilația poate face ca partea superioară a plăcintei să se rumenească mai repede, așa că monitorizează coacerea pentru a evita arderea. Dacă observi că începe să se rumenească prea repede, poți acoperi plăcinta cu o folie de aluminiu după primele 30 de minute.
Respectând aceste sfaturi face ca aluatul să fie auriu și crocant. Umplutura de mere se va coace uniform, eliberând arome plăcute de mere și condimente.
Așează plăcinta pe raftul din mijlocul cuptorului pentru o coacere uniformă. Dacă aluatul începe să se rumenească prea repede, poți acoperi partea superioară cu folie de aluminiu pentru a preveni arderea. În felul acesta merele se vor coace bine în interior.
Dacă vrei o crustă aurie și lucioasă, poți unge partea superioară a plăcintei cu un amestec de ou bătut sau unt topit înainte de a o introduce în cuptor. Acest truc adaugă și un plus de savoare.
Cât timp se ține plăcinta cu mere la cuptor
Plăcinta cu mere se ține la cuptor între 45 și 60 de minute, în funcție de grosimea aluatului și de tipul de cuptor. Timpul de coacere poate varia ușor, dar trebuie să urmărești câteva semne pentru a ști că plăcinta este gata.
În cazul cuptorului cu ventilație, plăcinta se lasă 40-50 de minute. În cazul celui clasic timpul de coacere poate ajunge până la 60 de minute. Oricum, ideal este să așezi tava pe raftul din mijloc al cuptorului pentru a asigura o coacere uniformă, spune EatingWell.
Umplutura de mere trebuie să fie moale și ușor caramelizată. Uneori vei observa că sucurile din mere încep să facă mici bule, ceea ce indică faptul că merele s-au copt suficient. Pentru a evita arderea, poți verifica plăcinta după 40 de minute. Dacă observi că marginile crustei se rumenesc prea repede, acoperă partea superioară cu folie de aluminiu și las-o să continue coacerea.
Cum alegi cele mai bune mere pentru plăcintă
Pentru a alege cele mai bune mere pentru plăcintă, trebuie să ai grijă să obții un echilibru între dulce și acrișor, să știi cum își păstrează textura după coacere și cantitatea de suc pe care o eliberează. Merele ideale pentru plăcintă trebuie să-și păstreze forma în timpul coacerii și să ofere o combinație plăcută de arome.
Merele care nu se dezintegrează în timpul coacerii sunt cele mai potrivite pentru plăcinte. Alege-le pe cele din soiul Granny Smith pentru că au textura ferme și gustul acrișor, care contrastează frumos cu dulceața aluatului. Și cele Golden Delicious își păstrează bine textura și sunt perfecte pentru a fi combinate cu alte soiuri mai acrișoare.
Pentru o plăcintă gustoasă poți face și o combinație între cele cu gust dulce și merele cu aromă acrișoară. Granny Smith și Honeycrisp fac o combinație excelentă. Merele care eliberează prea mult suc pot înmuia aluatul, ceea ce poate duce la o plăcintă cu fundul umed. Dacă folosești soiuri foarte suculente, cum ar fi Fuji sau Gala, asigură-te că adaugi pesmet sau amidon în umplutură pentru a absorbi excesul de lichid.
Indiferent de soi, merele trebuie să fie proaspete, ferme și fără pete sau lovituri. Merele proaspete vor avea o textură mai crocantă și vor elibera mai puțin lichid în timpul coacerii, prevenind astfel înmuierea excesivă a aluatului.