Pariziene cu mere. Rețetă de cornuri delicioase și aspectuoase
Pariziene cu mere sunt niște cornuri delicioase și aspectuoase făcute din aluat dospit și umplute cu mere aromate. Sunt ideale pentru micul dejun, datorită combinației perfecte între gustul dulce-acrișor al merelor și aroma caldă de scorțișoară. Textura pufoasă a aluatului contrastează minunat cu umplutura suculentă.
Galerie foto
Cornurile cu mere sunt delicate și aromate, au un aluat pufos și o umplutură suculentă și aromată. Se potrivesc perfect cu un ceai cald în zilele răcoroase de toamnă. Fiecare mușcătură te va duce cu gândul la copilărie și la mirosul îmbietor al plăcintelor proaspăt scoase din cuptor. Sunt minunate și în varianta cu nuci sau stafide adăugate în umplutură, pentru un plus de consistență și textură.
Deserturile cu fructe sunt printre cele mai adorate în rândul iubitorilor gustului dulce. Iar merele sunt cele mai populare fructe și cele mai des folosite la deserturi. Pot fi folosite ca umpluturi pentru aluaturi dospite, fragede sau aluaturi foietaj. Pot fi transformate în creme sau topping-uri, dar pot fi adăugate și în interiorul blaturilor pentru prăjituri.
Descoperă aici și o rețetă de chec de post cu mere, dulce și aromat. Este rețeta unui chec perfect pentru zilele reci, servit alături de un ceai fierbinte. Iar în continuare îți oferim rețeta pas cu pas pentru delicioasele cornuri pariziene cu mere.
Ingrediente
Mod de preparare
Mai întâi dizolvă drojdia în laptele călduț împreună cu o linguriță de zahăr și las-o deoparte 10 minute, până își dublează volumul.
Cum prepari aluatul pentru pariziene cu mere
Într-un bol mare, trece făina prin sită. În alt bol amestecă zahărul cu ouăle, untul topit, esența de vanilie și praful de sare.
Toarnă mai întâi amestecul de drojdie și lapte peste făină, apoi compoziția de mai sus. Amestecă ingredientele până când obții un aluat compact. Frământă aluatul până când devine elastic și nelipicios.
Acoperă-l cu un ștergar curat și lasă-l să se dospească într-un loc cald, timp de o oră sau până își dublează volumul.
Între timp, prepară umplutura de mere
Curăță merele de coajă și dă-le pe răzătoarea mare. Într-o tigaie mare, topește untul și adaugă merele rase, zahărul, sucul de lămâie și scorțișoara.
Gătește-le la foc mediu până când merele se înmoaie și lichidul se evaporă, aproximativ 10-15 minute. Dacă merele sunt foarte suculente, poți adăuga griș pentru a absorbi excesul de lichid.
Lasă umplutura să se răcească complet înainte de a o folosi.
Cum formezi și coci pariziene cu mere
După ce aluatul s-a dospit, întinde-l pe o suprafață ușor presărată cu făină, până la o grosime de aproximativ 0,5 cm.
Secționează aluatul în dreptunghiuri de aproximativ 10×6 cm.
Pune câte o lingură generoasă de umplutură de mere la capătul fiecărui dreptunghi. Capătul celălalt secționează-l în fâșii până aproape de jumătatea dreptunghiului.
Împăturește aluatul pornind de la capătul cu umplutură. Așază parizienele în tavă, pe hârtie de copt și preîncălzește cuptorul la 180 de grade Celsius.
Unge-le cu ou bătut pentru o crustă aurie și crocantă.
Pune tava în cuptor și coace delicioasele pariziene cu mere timp de 20-25 de minute, sau până când sunt aurii și frumos crescute.
După ce se răcesc ușor, presară zahăr pudră deasupra pentru un plus de dulceață și un aspect rustic.
Tot din categoria acestor deserturi mai poți încerca și rețeta de cornuri pufoase cu gem, perfectă pentru micul dejun.