Plăcintă învârtită cu dovleac, aromată cu scorțișoară
Dacă adori deserturile pe bază de dovleac plăcintar, îți oferim o rețetă simplă și rapidă de plăcintă învârtită cu dovleac, aromată cu scorțișoară.
Baza plăcintei o constituie foile subțiri de aluat, unse între ele cu unt. Iar umplutura aromată de dovleac, le completează armonios, rezultând un desert irezistibil. Scorțișoara adăugată în umplutură va desăvârși pe deplin gustul delicios al desertului.
Pentru a-ți ușura munca, și a-ți scurta timpul petrecut în bucătărie poți opta pentru a folosi foile de plăcintă din comerț. Dar nu uita că și acestea se pot prepara foarte ușor în propria bucătărie, din ingrediente extrem de simple și foarte accesibile. Poți prepara cantitate mai mare de aluat și îl congelezi împachetat în hârtie de copt.
Descoperă aici și rețeta pentru prepararea foilor subțiri de plăcintă. Mai jos poți urmări rețeta pas cu pas pentru a prepara și tu plăcintă învârtită cu dovleac, aromată cu scorțișoară.
Ingrediente
Mod de preparare
Dacă optezi pentru a folosi foi de plăcintă din comerț, nu îți rămâne decât să pregătești umplutura de dovleac.
Mai întâi secționezi dovleacul pe jumătate, apoi în mai multe felii. Îndepărtezi coaja și semințele, iar miezul îl dai pe răzătoarea mare. Adaugă dovleacul răzuit într-o cratiță și amestecă-l cu zahărul. Așază cratița pe foc și caramelizează dovleacul până când este bine pătruns. Adaugă și untul și scorțișoara, dar și grișul. Apoi lasă compoziția de dovleac la răcit și ocupă-te de de foile de plăcintă.
Poți folosi pentru umplutura plăcintei și dovleac copt. Descoperă aici cum poți prepara cel mai bun dovleac copt la cuptor, cu gust de copilărie.
Cum formezi și coci plăcintă învârtită cu dovleac
Înainte de a începe modelarea plăcintei cu dovleac, pornește cuptorul la 180 de grade Celsius.
Lasă foile să se decongeleze, apoi despachetează-le și formează din ele grupuri de patru foi. Unge foile din fiecare grup între ele cu unt topit, folosind o pensulă. Vei obține 3 sau 4 grupuri, în funcție de câte foi conține pachetul.
Întinde câte 1/3 sau 1/4 din compoziția de dovleac la capetele pachetelor de foi. Apoi rulează-le. După ce le-ai rulat pe toate formează o spirală din ele, direct într-o formă de copt rotundă și tapetată cu hârtie de copt.
Amestecă un ou într-un bol și unge cu el suprafața plăcintei învârtite. Presară și câteva semințe mărunțite pe deasupra. Introdu forma de copt în cuptorul încălzit și coace plăcinta pentru 35-40 de minute, la 180 de grade Celsius.
Apoi las-o să se răcorească bine, pentru a o putea porționa perfect. Opțional, o poți decora cu zahăr pudră cu aromă de vanilie sau cu aromă de scorțișoară. Foile subțiri de plăcintă, crocante la exterior și umplutura aromată de dovleac, fac acest desert irezistibil.
Dacă mai dorești și alte rețete cu dovleac plăcintar, poți încerca și rețeta de negresă marmorată cu dovleac copt, foarte delicioasă și spectaculoasă.