Pogăcele cu jumări de porc. Rețetă tradițională
Dacă ai preparat jumări de porc sau ai procurat din comerț, după ce îți satisfaci pofta cu ele, include-le și în alte rețete de preparate culinare. Una dintre acestea, pe care ți-o oferim mai jos, este rețeta de pogăcele cu jumări de porc.
Dacă nu ai idee ce sunt pogăcelele, închipuiește-ți niște plăcințele micuțe, rotunde și foietate. Sunt preparate dintr-un aluat simplu, care are în compoziție straturi dintr-o pastă de jumări. Sunt rumene și crocante la exterior, iar la interior moi și foietate. Le poți consuma atât calde, cât și reci alături de un pahar cu bere sau unul cu vin. Sunt ideale de savurat în timp ce stai la povești cu prietenii sau în timp ce urmărești emisiunea preferată la televizor.
Tot din jumări de porc mai poți prepara și rețeta tradițională ardelenească de pastă din jumări. Este delicioasă savurată ca aperitiv pe felii de pâine prăjită. Ideal ar fi ca mai întâi să prepari delicioasa pastă, pe care o poți folosi, mai apoi și la rețeta de pogăcele cu jumări de porc, pe care ți-o oferim detaliată mai jos.
Ingrediente
Mod de preparare
Începe cu prepararea aluatului, care necesită frământare și dospire. În intervalul de timp cât aluatul va sta la dospit, poți prepara pasta de jumări cu care vei unge aluatul.
Cum prepari aluatul pentru pogăcele cu jumări de porc
Mai întâi încălzește laptele și amestecă-l cu zahărul și drojdia, într-un bol. Amestecă ouăle cu sarea și adaugă-le în bol, după 5-6 minute. Apoi adaugă puțin câte puțin din făină, în timp ce amesteci intens pentru omogenizare. Frământă bine aluatul până când nu se mai lipește și devine compact.
Acoperă bolul cu o folie de prospețime și lasă aluatul la dospit pentru aproximativ 30 de minute sau până când își dublează volumul.
Între timp, trece jumările prin mașina de carne, amestecă-le cu untura și adaugă în compoziția rezultată puțină sare și puțin piper. Omogenizează bine compoziția și las-o deoparte până când se dospește aluatul.
După ce aluatul s-a dospit, presară făină pe masa de lucru și întinde-l într-o foaie dreptunghiulară de aproximativ 40×50 cm. Peste foaia de aluat, întinde în strat uniform jumătate din pasta de jumări.
Adună la jumătate marginile de aluat din stânga și dreapta, apoi pe cele de sus și jos. Acoperă pachetul de aluat cu o folie și lasă-l pe masa de lucru pentru 15 minute.
După acest interval de timp, întinde pachetul de aluat cu sucitorul tot într-o foaie dreptunghiulară de aproximativ 40×50 cm. Unge foaia cu cealaltă jumătate din cantitatea de pastă de jumări. împachetează din nou aluatul uns ca la pasul anterior. Acoperă-l cu folie și lasă-l din nou la odihnit timp de 15 minute.
Cum formezi și coci pogăcelele
Pentru a forma delicioasele pogăcele cu jumări de porc, întinde aluatul într-o foaie cu grosimea de aproximativ 1 cm. Decupează pogăcelele folosind un decupator metalic, rotund sau un pahar, trecut prin făină.
Așază pogăcelele în tava tapetată cu hârtie de copt la distanțe de 2-3 cm unele față de celelalte. Mai lasă-le în tavă până când se încălzește cuptorul la 180 de grade Celsius. Apoi unge-le cu ou bătut și presară semințe de chimen peste ele.
Coace pogăcelele pentru aproximativ 20-25 de minute, la 180 de grade Celsius.
Iar dacă te va cuceri gustul și aspectul lor, mai poți încerca și rețeta de pogăcele cu cașcaval.