Rulouri de ouă. Tot ce trebuie să știi despre cele mai consumate preparate din comunitățile asiatice din SUA

Fără coacere

Rulourile de ouă sunt unele dintre cele mai populare preparate în comunitățile asiatice din SUA. De aici, au cucerit și restul lumii și astăzi le poți găsi aproape peste tot. Sunt crocante, ușor sărate, cu umpluturi diverse astfel încât poți încerca de fiecare dată altceva. Sunt atât de bune încât nu te poți opri să mănânci doar unul.

Cristina Catană
Publicat: 13 decembrie 2023, 06:00
Rulourile de ouă au fost inventate în SUA / Shutterstock

Rețetele de rolouri de ouă au apărut în SUA, inspirate de bucătăria asiatică. Forma lor seamănă foarte mult cu cea a pachetelelor de primăvară chinezești, însă diferă compoziția aluatului, dar și a umpluturii. De obicei, în foaia de preparată din făină și ouă este pus un amestec de varză sau alte legume sau carne de porc.

Iată  tot ce trebuie să știi despre rulourile de ouă.

Citește și

Tot ce trebuie să știi despre rețetele de rulouri de ouă

Istoria rulourilor de ouă este încă incertă. Unele surse spun că cheful Lung Fong din New York este cel care a inventat acest aperitiv ajuns celebru în 1925.

Alte surse îl creditează pe bucătarul Henry Low de la restaurantul Port Arthur din New York. Rețeta acestuia a apărut în cartea de bucate ”Cook At Home In Chinese” din 1928, dar nu conținea varză, ingredient de bază în acest preparat așa cum îl știm azi.

Înainte de cele două menționări ale rețetei, mai există una din 1917 dintr-o carte de bucate chinezească, însă nu are nicio legătură cu rulourile de ouă din zilele noastre. Mai degrabă seamănă cu o omletă umplută.

Chiar dacă sunt delicioase, rulourile cu ouă trebuie consumate în cantități mici pentru că nu sunt cea mau sănătoasă opțiune de mâncare. Pentru că sunt prăjite în baie de ulei, sunt pline de grăsimi saturate și de calorii. 

Un singur rulou îți aduce între 200 și 250 de calorii și 10-15 g de grăsimi. De asemenea, conține și 417 mg de sare Niciodată nu te vei opri la unul, deci este bine să le mănânci responsabil.

Ce umpluturi există pentru rulourile de ouă

De cele mai multe ori rulourile de ouă sunt umplute cu diverse tipuri de carne, de obicei de porc. Mai poți găsi și carne de rață, de pui, de oaie sau creveți.

De asemenea, compoziția mai conține și o mulțime de legume, de cele mai multe ori morcov, ceapă, țelină și varză.

Pentru vegetarieni există și rulouri de ouă cu umplutură doar de legume și tofu care mai conțin și usturoi și ghimbir pentru mai multă aromă.

Rulourile de ouă nu conțin neapărat ou

Rețeta de rulouri de ou a suferit multe modificări de-a lungul timpului. Deși rețeta din 1917, prima care menționa un preparat similar, era mai degrabă o omletă umplută, preparatul de azi poate să nu aibă ouă în compoziție.

Rulourile de ouă se prăjesc în baie de ulei

Rulourile de ouă sunt de cele mai multe ori prăjite în ulei încins, ceea ce le dă un gust aparte, dar le face și foarte bogate din grăsimi saturate.

Cantitatea acestora este influențată de tipul de ulei folosit. Dacă le gătești acasă poți utiliza ulei de porumb sau de alune, care este rezistent la temperaturi foarte înalte.

Poți face variante mai sănătoase de rulouri de ouă acasă

Dacă vrei să gătești acasă rulouri de ou o poți face în air fryer, variantă mult mai sănătoasă. În acest fel vor avea mai puține calorii și vor fi mai sărace în grăsimi saturate.

Există variante de rulouri de ouă în mai multe țări

În Vietnam există chả giò preparate din foi de orez umplute cu carne de porc, fasole mung, ciuperci și legume se servesc cu un sos din sos de pește, morcovi răzuiți, chili, suc de limetă, zahăr, usturoi și oțet.

În Coreea de Sud vei găsi Gyeran-mari, a cărui denumire se traduce tot prin rulou de ouă. Totuși, nu are prea multe legături cu varianta americană a rețetei. Conține ceapă verde și morcovi, cărora li se poate adăuga orice alte ingrediente.

Lumpia este un preparat popular în Filipine. Se servește la mese speciale și este destul de diferit față de rulourile de ouă din SUA.

Rulouri de ouă vs. pachețele de primăvară

La o primă vedere, poți confunda pachețelele de primăvară cu rulourile de ouă pentru că seamănă foarte mult. Totuși, există câteva diferențe între ele. În primul rând, pachețelele de primăvară au origini puternice în bucătăria cantoneză.

Pot fi prăjite în baie de ulei, coapte sau fripte pe plită. Pot fi umplute cu carne tocată de porc, morcovi, ceapă, muguri de bambus și ciuperci shiitake. Rulourile de ouă sunt prăjite în ulei și au un înveliș mult mai gros.

Sosuri pentru rulouri de ouă

La restaurant rulourile de ouă vor fi servite cu sos de prune, sos dulce-acrișor, sos de alune sau sos hoisin. Dacă le mănânci acasă poți pune alături orice fel de sos vrei. Poate fi și sos simplu de soia, dar și sos de usturoi cu miere sau sos sriracha.

Citește și
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Câtă sare se pune la murăturile asortate. Secretul pentru a obține un gust perfect
Câtă sare se pune la murăturile asortate. Secretul pentru a obține un gust perfect
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Te-ar mai putea interesa și
Ziua Mondială a Oului. Cum este sărbătorită la nivel internațional
Ziua Mondială a Oului. Cum este sărbătorită la nivel internațional
(P) Când trebuie să gătești ceva delicios cu ce ai prin frigider. Ce poți face cu doar trei ingrediente simple, de bază
(P) Când trebuie să gătești ceva delicios cu ce ai prin frigider. Ce poți face cu doar trei ingrediente simple, de bază
Ce semnificație au cifrele de pe ouă. Cum se „citește" fiecare cod imprimat
Ce semnificație au cifrele de pe ouă. Cum se „citește" fiecare cod imprimat
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
08:07
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
06:32
Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă
05:28
Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat
20 noiembrie, 05:25
Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente
20 noiembrie, 05:12
Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid
20 noiembrie, 04:01
Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post
19 noiembrie, 06:52
Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului
19 noiembrie, 06:00
Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Această prăjitură cu mere rase este un desert delicios, de post, ușor de preparat și perfect pentru perioadele de post sau pentru cei care doresc să evite produsele de origine animală....
2
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Una dintre cele mai populare rețete de prăjitură ușoară cu mere este cea cunoscută sub denumirea ”rețeta celor trei pahare”. Este o rețetă în care unitatea de măsură a ingredientelor principale...
3
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Ciorba de burtă este un preparat tradițional românesc apreciat pentru savoarea sa intensă și textura sa unică. Rețeta de bază include burtă de vită, os de vită cu măduvă, legume, smântână,...
4
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Rețeta de usturoi macerat în miere este un preparat tradițional apreciat atât pentru gustul său complex, cât și pentru beneficiile sale asupra sănătății. Această combinație inedită între mierea naturală și usturoi...
5
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Nu rata sezonul castanelor fără a prepara castane coapte la cuptor, pentru că sunt delicioase și pline de beneficii. În plus, se prepară simplu și ușor, fără a folosi alte ingrediente...

Parteneri

Cheesecake cu fistic. Un desert fără coacere, cremos și colorat
Cheesecake cu fistic. Un desert fără coacere, cremos și colorat
Un român povesteşte cum e să lucrezi la stat în Elveţia. "Nu ştiu de ce spuneţi voi că e o ţară scumpă"
Un român povesteşte cum e să lucrezi la stat în Elveţia. "Nu ştiu de ce spuneţi voi că e o ţară scumpă"
Iubita fiului miliardarului Ion Țiriac, cu „inima frântă”. Mesaj plin de emoție: „Nu va mai fi la fel fără tine!”
Iubita fiului miliardarului Ion Țiriac, cu „inima frântă”. Mesaj plin de emoție: „Nu va mai fi la fel fără tine!”
Secretul „întunecat” al lui Kate Middleton. De ce ține mereu haine negre în bagaj
Secretul „întunecat” al lui Kate Middleton. De ce ține mereu haine negre în bagaj
Berk Oktay revine în atenția fanilor cu un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Berk Oktay revine în atenția fanilor cu un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Dovleac umplut cu carne și orez, gratinat cu mozzarella
Dovleac umplut cu carne și orez, gratinat cu mozzarella
Cum să eviți constipația la copii: alimentele care te pot ajuta să le reglezi tranzitul
Cum să eviți constipația la copii: alimentele care te pot ajuta să le reglezi tranzitul
Selena Gomez a purtat un costum de iepuraș la concertul Sabrinei Carpenter din Los Angeles. Vedeta a participat la spectacol cu sora ei mai mică, Grace
Selena Gomez a purtat un costum de iepuraș la concertul Sabrinei Carpenter din Los Angeles. Vedeta a participat la spectacol cu sora ei mai mică, Grace
Consumul de ouă poate îmbunătăți funcțiile cognitive și poate reduce colesterolul. Ce arată un studiu despre alimentație
Consumul de ouă poate îmbunătăți funcțiile cognitive și poate reduce colesterolul. Ce arată un studiu despre alimentație
fresh

Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului

Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului

Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid

Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid

Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii

Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii

Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post

Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post

Rețeta simplă de ghebe murate. Trucuri și pași simpli pentru un preparat savuros

Rețeta simplă de ghebe murate. Trucuri și pași simpli pentru un preparat savuros