Șarlotă de portocale cu frișcă naturală și pișcoturi

Timp de gătire: 45 minute
tipul preparatului: Desert
bucătăria: Internațională

Pentru că portocalele sunt mai aromate și mai gustoase în sezonul rece, nu ezita să profiți de ele introducându-le și în rețete de deserturi. Îți oferim în acest scop o rețetă de șarlotă de portocale, cu frișcă naturală și pișcoturi, delicioasă și cu un aspect cuceritor.

Maria Udrea
Publicat: 12 ianuarie 2024, 05:00 / Actualizat: 12 ianuarie 2024, 6:05

Galerie foto

Tortul se porționează după ce jeleul de portocale devine ferm / Shutterstock

Este o rețetă de tort fără coacere și fără blat. Are la bază pișcoturi clasice, precum rețetele de Tiramisu. În interior are o cremă șarlotă, iar deasupra un jeleu delicios, aromat și ușor acrișor. Crema de șarlotă clasică se prepară din ouă cu lapte și gelatină, iar după răcire, se adaugă frișcă bătută. Însă, ca și alte rețete culinare și rețeta de șarlotă poate fi adaptată în funcție de ingredientele actuale.

Citește și

Compoziția clasică de ouă poate fi înlocuită cu sucuri proaspete de fructe, fierte cu amidon și stabilizate cu gelatină. Iar frișca naturală, se menține pentru că oferă cremozitate. Descoperă și o rețetă de tort cupolă din ruladă cu șarlotă de căpșuni. iar mai jos, poți urmări lista de ingrediente și pașii necesari preparări rețetei pentru șarlotă cu portocale.

Ingrediente

Mod de preparare

Pentru că de baza tortului nu va trebui să te ocupi, începe cu prepararea cremei șarlotă. Jeleul cu gust dulce-acrișor îl vei prepara la final, după montarea tortului.

Cum prepari crema șarlotă de portocale

Într-un bol mai micuț pune foile de gelatină la hidratat în apă, cât să fie bine acoperite.

Într-o crăticioară amestecă zahărul cu amidonul alimentar și coaja de portocală răzuită fin. Apoi picură câte puțin din sucul proaspăt de portocale în timp ce amesteci intens pentru omogenizare. Așază crăticioara pe flacăra aragazului, aprinsă la intensitate medie. Fierbe crema amestecând continuu, până când devine consistentă ca o budincă. Spre final de fierbere, adaugă și miezul păstăii de vanilie.

Apoi stinge focul și lasă compoziția să se tempereze 10 minute. Scurge foile de gelatină hidratate și adaugă-le în compoziția ușor fierbinte, amestecând intens pentru a se dilua și a se omogeniza bine compoziția. Lasă crema deoparte să se răcească și amestecă frișca până când devine ușor fermă. Descoperă aici cum se bate frișca din smântână naturală.

Pentru a monta desertul, folosește o formă de tort cu pereții detașabili și diametrul de 24-25 cm. Așază pișcoturi la baza formei, și de jur împrejur pe lateralele acesteia. Toarnă compoziția de șarlotă cu portocale în interior. Niveleaz-o uniform la suprafață și pune forma de tort la rece pentru 3-4 ore.

Cum prepari jeleul cu gust dulce-acrișor

Decojește portocalele și îndepărtează pelicula albă de pe felii. Apoi transformă-le într-un piure folosind un blender electric. Dizolvă pulberea de tort geleee într-un ibric cu apă, împreună cu zahărul. Pune ibricul la foc de intensitate medie și fierbe lichidul timp de 1 minut, amestecând pentru omogenizare.

Singe focul și mai lasă lichidul 1 minut să se răcorească, apoi amestecă-l cu piureul de portocale. Trece amestecul prin sită pentru a deveni fin și toarnă-l peste delicioasa șarlotă de portocale.

Mai lasă desertul la rece, până când jeleul devine ferm. Decorează-l cu frișcă sau cu bucăți de portocale, după propria imaginație.

Descoperă și cum poți să prepari pudră din coji de portocale, pentru aromatizarea deserturilor.

 

Citește și
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Ciuperci cu usturoi la tigaie. Rețetă simplă și rapidă, de post
Ciuperci cu usturoi la tigaie. Rețetă simplă și rapidă, de post
Te-ar mai putea interesa și
Tort cu iaurt și fructe. Rețeta unui desert de vară
Tort cu iaurt și fructe. Rețeta unui desert de vară
Tort cu ciocolată albă și fructe, fără coacere
Tort cu ciocolată albă și fructe, fără coacere
Tort de biscuiți cu ciocolată și alune de pădure
Tort de biscuiți cu ciocolată și alune de pădure
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
03:12
Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat
03:00
Beneficiile oțetului de mere. De ce recomandă nutriționiștii să-l incluzi în dieta ta Beneficiile oțetului de mere. De ce recomandă nutriționiștii să-l incluzi în dieta ta
02:40
Paste cu ciuperci de post. O rețetă simplă și gustoasă Paste cu ciuperci de post. O rețetă simplă și gustoasă
21 noiembrie, 08:07
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
21 noiembrie, 06:32
Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă
21 noiembrie, 05:28
Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat
20 noiembrie, 05:25
Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente
20 noiembrie, 05:12
Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Această prăjitură cu mere rase este un desert delicios, de post, ușor de preparat și perfect pentru perioadele de post sau pentru cei care doresc să evite produsele de origine animală....
2
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Una dintre cele mai populare rețete de prăjitură ușoară cu mere este cea cunoscută sub denumirea ”rețeta celor trei pahare”. Este o rețetă în care unitatea de măsură a ingredientelor principale...
3
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Ciorba de burtă este un preparat tradițional românesc apreciat pentru savoarea sa intensă și textura sa unică. Rețeta de bază include burtă de vită, os de vită cu măduvă, legume, smântână,...
4
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Rețeta de usturoi macerat în miere este un preparat tradițional apreciat atât pentru gustul său complex, cât și pentru beneficiile sale asupra sănătății. Această combinație inedită între mierea naturală și usturoi...
5
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Nu rata sezonul castanelor fără a prepara castane coapte la cuptor, pentru că sunt delicioase și pline de beneficii. În plus, se prepară simplu și ușor, fără a folosi alte ingrediente...

Parteneri

Sezonul Săgetătorului aduce schimbări majore pentru zodii. Află dacă te numeri printre nativii care trec prin transformări
Sezonul Săgetătorului aduce schimbări majore pentru zodii. Află dacă te numeri printre nativii care trec prin transformări
Cât de puternică este "Oreșnik", misterioasa rachetă nouă cu care Rusia a lovit Ucraina
Cât de puternică este "Oreșnik", misterioasa rachetă nouă cu care Rusia a lovit Ucraina
Cine i-a golit buzunarele celebrului milionar român care şi-a înşelat soţia 16 ani: „A fost fabulos”
Cine i-a golit buzunarele celebrului milionar român care şi-a înşelat soţia 16 ani: „A fost fabulos”
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste două zile
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste două zile
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba despre o actriță
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba despre o actriță
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Dovleac umplut cu carne și orez, gratinat cu mozzarella
Dovleac umplut cu carne și orez, gratinat cu mozzarella
Cum poți stimula creierul copilului încă de la o vârstă fragedă: recomandări pentru părinți
Cum poți stimula creierul copilului încă de la o vârstă fragedă: recomandări pentru părinți
Miley Cyrus a pozat în lenjerie intimă pentru revista Harper’s Bazaar. Vedeta a vorbit despre trecutul ei tumultuos
Miley Cyrus a pozat în lenjerie intimă pentru revista Harper’s Bazaar. Vedeta a vorbit despre trecutul ei tumultuos
Ce este implantul dentar. Cui i se recomandă și cum se efectuează
Ce este implantul dentar. Cui i se recomandă și cum se efectuează
fresh

Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid

Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid

Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post

Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post

Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente

Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente

Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat

Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat

Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă

Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă