Savarine de casă. Rețetă veche, ca la cofetăriile de altădată

Timp de gătire: 60 minute
tipul preparatului: Desert
bucătăria: Franceză

Dacă îți este dor de gustul prăjiturilor pe care le savurai în cofetăriile de altădată și ești în căutare de rețete vechi, autentice, încearcă și rețeta de savarine de casă. Este rețeta pe care o aveau bunicile trecută în caietul îngălbenit de trecerea timpului și transmisă din generație în generație.

Maria Udrea
Publicat: 23 ianuarie 2024, 04:47

Galerie foto

Savarinele sunt mai delicioase după ce vor sta la rece câteva ore / Shutterstock

Rețeta savarinelor aparține bucătăriei franțuzești. Iar denumirea acestora provine de la numele unui politician și avocat, Jean Anthelme Brillat-Savarin, foarte pasionat de gastronomie. Există și varianta acestui delicios desert în bucătăria italiană, unde are denumirea de Rum Baba. De fapt, rețeta italiană este cu mult mai veche decât cea franțuzească, cea din urmă fiind apărută pe la sfârșitul secolului al 18-lea.

Citește și

Indiferent de denumire sau de bucătăria căreia aparține rețeta originală, savarinele rămân printre cele mai apreciate deserturi. Le regăsești și acum în toate cofetăriile din toate țările lumii. Savarinele se completează în mod delicios, dar și spectaculos, cu eclerele, pe același platou. Eclerele aparțin tot bucătăriei franceze, una dintre bucătăriile cu cele mai delicioase și mai elegante deserturi.

Descoperă și rețeta de eclere cu cremă de vanilie și glazură de ciocolată. O poți prepara alături de rețeta de savarine de casă, pe care ți-o oferim detaliată în rândurile de mai jos.

Ingrediente

Mod de preparare

Deoarece aluatul pentru savarine este unul dospit, pentru reușita dospirii într-un timp mai scurt va trebui să aduci făina și ouăle la temperatura camerei. Cu cât ingredientele sunt mai calde, cu atât dospirea aluatului va fi mai reușită. Procedezi ca și în cazul rețetei de cozonac.

Cum prepari aluatul pentru savarine de casă

Pune într-un bol drojdia sfărâmată, împreună cu o lingură de zahăr. Amestecă bine până când ingredientele se diluează, apoi adaugă laptele cald. Mai adaugă și 2-3 linguri de făină și omogenizează bine compoziția. Acoperă bolul cu o folie de prospețime și lasă maiaua de drojdie să se dezvolte până când își dublează volumul.

Între timp, pune gălbenușurile cu oul întreg într-un bol. Adaugă restul de zahăr și coaja de lămâie răzuită fin. Cu ajutorul mixerului amestecă bine ingredientele până când zahărul este complet dizolvat, iar compoziția este cremoasă și deschisă la culoare.

Trece făina prin sită într-un bol mai mare și amestec-o cu sarea. Creează un loc adânc la mijlocul ei și pune acolo maiaua de drojdie și compoziția de gălbenușuri. Începe să amesteci ingredientele de la centru cu făina de pe margini, adăugând treptat și uleiul ușor încălzit sau untul topit și ușor răcorit.

Când se formează un aluat compact, acoperă bolul cu folie și lasă aluatul la dospit până când își dublează volumul. Textura aluatului pentru savarine de casă va fi mult mai moale decât a aluatului pentru pâine sau cozonac.

Cum formezi și coci savarinele

După ce aluatul este dospit suficient, ia cu o lingură din el și umple formele de savarine pentru 3/4 din volumul lor. Nu uita să ungi formele de copt cu ulei sau cu unt topit.

Pune formele de copt umplute cu aluat în tava mare a cuptorului. Acoperă-le cu folie și lasă aluatul din ele să se mai dezvolte timp de 15-20 de minute.

În acest interval de timp, încălzește cuptorul la 200 de grade Celsius.

Coace savarinele pentru 10 minute, la 200 de grade Celsius. Apoi micșorează temperatura la 180 de grade Celsius și mai coace savarinele pentru 20-25 de minute.

Scoate savarinele din formele de copt și așază-le pe un grătar de răcire. Lasă-le acolo timp de 2-3 ore să se răcească bine și să se usuce.

Descoperă și rețeta de prăjitură Amandină, la fel de celebră ca și savarinele sau eclerele.

Cum însiropezi și umpli savarine de casă

Pentru a însiropa savarinele, fierbe un sirop simplu din apă cu zahăr și coajă de lămâie răzuită fin. Imediat după stingerea focului, adaugă savarinele în siropul fierbinte. Adaugă atâtea câte încap în cratița cu sirop și scufundă-le bine în sirop apăsându-le cu o spatulă. Când sunt suficient de însiropate, transferă-le pe un platou și adaugă altele.

Lasă savarinele însiropate să se răcească bine, apoi stropește-le cu rom.

Întoarce-le invers pe platou și decupează un căpăcel din ele. Unge căpăcelul cu gemul de fructe preferat. Adaugă frișcă din belșug peste savarinele decupate, apoi așază frumos căpăcelul peste frișcă.

Pune platoul cu savarine de casă la rece, acoperit cu folie de prospețime. Cu cât sunt mai reci, cu atât sunt mai delicioase.

Pentru o dată următoare când vei dori să mai prepari savarine, poți încerca și rețeta de savarine cu ciocolată și frișcă.

Citește și
Tartă Tatin cu mere și cremă Chantilly, o rețeta franțuzească clasică
Tartă Tatin cu mere și cremă Chantilly, o rețeta franțuzească clasică
Tort Mozaic. Tort tablă de șah, spectaculos și delicios
Tort Mozaic. Tort tablă de șah, spectaculos și delicios
Prăjitura Albinița. Prăjitură cu foi fragede, cu miere
Prăjitura Albinița. Prăjitură cu foi fragede, cu miere
Churros cu sos de ciocolată. Rețetă de gogoși spaniole
Churros cu sos de ciocolată. Rețetă de gogoși spaniole
Tort cu mousse de ciocolată amăruie și mousse de căpșuni
Tort cu mousse de ciocolată amăruie și mousse de căpșuni
Te-ar mai putea interesa și
Biscuiți Sablé. Rețetă de fursecuri franțuzești cu unt
Biscuiți Sablé. Rețetă de fursecuri franțuzești cu unt
Prăjitura invizibilă cu mere și fulgi de migdale
Prăjitura invizibilă cu mere și fulgi de migdale
Sufleu de vanilie. Un desert delicios din bucătăria franțuzească
Sufleu de vanilie. Un desert delicios din bucătăria franțuzească
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
12:21
Vichyssoise, o rețetă de supă cremă de praz și cartofi Vichyssoise, o rețetă de supă cremă de praz și cartofi
06:50
Tort spirală cu blat bicolor, cremă de mascarpone și vișine Tort spirală cu blat bicolor, cremă de mascarpone și vișine
05:48
Pachețele de primăvară cu brânză și verdeață, în foi de plăcintă Pachețele de primăvară cu brânză și verdeață, în foi de plăcintă
13 mai, 07:23
Prăjitură cu mousse de căpșuni și glazură de ciocolată Prăjitură cu mousse de căpșuni și glazură de ciocolată
13 mai, 06:54
Dulceață de rubarbă. Rețetă simplă, fără arome adăugate Dulceață de rubarbă. Rețetă simplă, fără arome adăugate
12 mai, 06:57
Prăjitură cu căpșuni și fistic. Rețeta unui desert de nerefuzat Prăjitură cu căpșuni și fistic. Rețeta unui desert de nerefuzat
12 mai, 06:10
Rulouri cu cremă de mascarpone și frișcă. Rețetă simplă și rapidă Rulouri cu cremă de mascarpone și frișcă. Rețetă simplă și rapidă
11 mai, 07:08
Kefir făcut în casă. Cea mai simplă rețetă Kefir făcut în casă. Cea mai simplă rețetă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Rulouri cu cremă de mascarpone și frișcă. Rețetă simplă și rapidă
Rulouri cu cremă de mascarpone și frișcă. Rețetă simplă și rapidă
Dacă ai prin bucătărie forme conice pentru copt rulouri sau cornete, poți încerca și rețeta noastră de rulouri cu cremă de mascarpone și frișcă. Este o rețetă mai rapidă și mai...
2
Kefir făcut în casă. Cea mai simplă rețetă
Kefir făcut în casă. Cea mai simplă rețetă
Kefirul este un aliment fermentat cu o istorie bogată și o mulțime de beneficii pentru sănătate. Este o băutură probiotică revigorantă apreciată pentru gustul său ușor acidulat și calitățile sale nutritive....
3
Prăjitură cu mousse de căpșuni și glazură de ciocolată
Prăjitură cu mousse de căpșuni și glazură de ciocolată
Dacă vrei să te răsfeți cu gustul căpșunilor în cât mai multe deserturi, încearcă și rețeta de prăjitură cu mousse de căpșuni și glazură de ciocolată. Te va cuceri combinația straturilor...
4
Churros cu sos de ciocolată. Rețetă de gogoși spaniole
Churros cu sos de ciocolată. Rețetă de gogoși spaniole
Dacă te numeri printre iubitorii deserturilor sub formă de eclere, choux sau profiterol, încearcă și rețeta de churros cu sos de ciocolată. Este o rețetă de gogoși spaniole care se prepară...
5
Pachețele de primăvară cu brânză și verdeață, în foi de plăcintă
Pachețele de primăvară cu brânză și verdeață, în foi de plăcintă
Dacă nu mai ai idei ce să prepari pentru una dintre gustările zilei, îți recomandăm să încerci o rețetă de pachețele de primăvară cu brânză și verdeață, în foi de plăcintă....

Parteneri

Supă cremă de sparanghel verde, cu parmezan
Supă cremă de sparanghel verde, cu parmezan
Şoferii drogați sau băuți nu mai pot scăpa de închisoare de la 1 la 5 ani; 10 ani fără permis auto. Când intră legea în vigoare
Şoferii drogați sau băuți nu mai pot scăpa de închisoare de la 1 la 5 ani; 10 ani fără permis auto. Când intră legea în vigoare
Cristi Borcea se întoarce la “marea dragoste” după 12 ani! Decizie fără precedent luată de milionarul român
Cristi Borcea se întoarce la “marea dragoste” după 12 ani! Decizie fără precedent luată de milionarul român
Rezultate Loto azi, 12 mai 2024. Numerele câștigătoare de duminică la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus
Rezultate Loto azi, 12 mai 2024. Numerele câștigătoare de duminică la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus
Alina Boz publică imagini emoționante alături de mama sa. Ce mesaj a lăsat vedeta în mediul online
Alina Boz publică imagini emoționante alături de mama sa. Ce mesaj a lăsat vedeta în mediul online
Semafoarele cu 4 culori ar ajunge în curând pe șosea. De ce vor experții să introducă și o lumină albă
Semafoarele cu 4 culori ar ajunge în curând pe șosea. De ce vor experții să introducă și o lumină albă
Prăjitură cu pișcoturi în cremă și foi cu cacao
Prăjitură cu pișcoturi în cremă și foi cu cacao
Brioșe cu căpșuni. Rețeta sănătoasă pentru copii
Brioșe cu căpșuni. Rețeta sănătoasă pentru copii
Tot ce trebuie să știi despre Tyla, cântăreața care domină listele cu cele mai bine îmbrăcate vedete de la Met Gala 2024
Tot ce trebuie să știi despre Tyla, cântăreața care domină listele cu cele mai bine îmbrăcate vedete de la Met Gala 2024
Metode naturale de scădere a tensiunii arteriale. Impactul stilului de viață asupra sănătății
Metode naturale de scădere a tensiunii arteriale. Impactul stilului de viață asupra sănătății
fresh

Rulouri cu cremă de mascarpone și frișcă. Rețetă simplă și rapidă

Rulouri cu cremă de mascarpone și frișcă. Rețetă simplă și rapidă

Prăjitură cu căpșuni și fistic. Rețeta unui desert de nerefuzat

Prăjitură cu căpșuni și fistic. Rețeta unui desert de nerefuzat

Prăjitură cu mousse de căpșuni și glazură de ciocolată

Prăjitură cu mousse de căpșuni și glazură de ciocolată

Dulceață de rubarbă. Rețetă simplă, fără arome adăugate

Dulceață de rubarbă. Rețetă simplă, fără arome adăugate

Vichyssoise, o rețetă de supă cremă de praz și cartofi

Vichyssoise, o rețetă de supă cremă de praz și cartofi