Savarine de casă. Rețetă veche, ca la cofetăriile de altădată
Dacă îți este dor de gustul prăjiturilor pe care le savurai în cofetăriile de altădată și ești în căutare de rețete vechi, autentice, încearcă și rețeta de savarine de casă. Este rețeta pe care o aveau bunicile trecută în caietul îngălbenit de trecerea timpului și transmisă din generație în generație.
Rețeta savarinelor aparține bucătăriei franțuzești. Iar denumirea acestora provine de la numele unui politician și avocat, Jean Anthelme Brillat-Savarin, foarte pasionat de gastronomie. Există și varianta acestui delicios desert în bucătăria italiană, unde are denumirea de Rum Baba. De fapt, rețeta italiană este cu mult mai veche decât cea franțuzească, cea din urmă fiind apărută pe la sfârșitul secolului al 18-lea.
Indiferent de denumire sau de bucătăria căreia aparține rețeta originală, savarinele rămân printre cele mai apreciate deserturi. Le regăsești și acum în toate cofetăriile din toate țările lumii. Savarinele se completează în mod delicios, dar și spectaculos, cu eclerele, pe același platou. Eclerele aparțin tot bucătăriei franceze, una dintre bucătăriile cu cele mai delicioase și mai elegante deserturi.
Descoperă și rețeta de eclere cu cremă de vanilie și glazură de ciocolată. O poți prepara alături de rețeta de savarine de casă, pe care ți-o oferim detaliată în rândurile de mai jos.
Ingrediente
Mod de preparare
Deoarece aluatul pentru savarine este unul dospit, pentru reușita dospirii într-un timp mai scurt va trebui să aduci făina și ouăle la temperatura camerei. Cu cât ingredientele sunt mai calde, cu atât dospirea aluatului va fi mai reușită. Procedezi ca și în cazul rețetei de cozonac.
Cum prepari aluatul pentru savarine de casă
Pune într-un bol drojdia sfărâmată, împreună cu o lingură de zahăr. Amestecă bine până când ingredientele se diluează, apoi adaugă laptele cald. Mai adaugă și 2-3 linguri de făină și omogenizează bine compoziția. Acoperă bolul cu o folie de prospețime și lasă maiaua de drojdie să se dezvolte până când își dublează volumul.
Între timp, pune gălbenușurile cu oul întreg într-un bol. Adaugă restul de zahăr și coaja de lămâie răzuită fin. Cu ajutorul mixerului amestecă bine ingredientele până când zahărul este complet dizolvat, iar compoziția este cremoasă și deschisă la culoare.
Trece făina prin sită într-un bol mai mare și amestec-o cu sarea. Creează un loc adânc la mijlocul ei și pune acolo maiaua de drojdie și compoziția de gălbenușuri. Începe să amesteci ingredientele de la centru cu făina de pe margini, adăugând treptat și uleiul ușor încălzit sau untul topit și ușor răcorit.
Când se formează un aluat compact, acoperă bolul cu folie și lasă aluatul la dospit până când își dublează volumul. Textura aluatului pentru savarine de casă va fi mult mai moale decât a aluatului pentru pâine sau cozonac.
Cum formezi și coci savarinele
După ce aluatul este dospit suficient, ia cu o lingură din el și umple formele de savarine pentru 3/4 din volumul lor. Nu uita să ungi formele de copt cu ulei sau cu unt topit.
Pune formele de copt umplute cu aluat în tava mare a cuptorului. Acoperă-le cu folie și lasă aluatul din ele să se mai dezvolte timp de 15-20 de minute.
În acest interval de timp, încălzește cuptorul la 200 de grade Celsius.
Coace savarinele pentru 10 minute, la 200 de grade Celsius. Apoi micșorează temperatura la 180 de grade Celsius și mai coace savarinele pentru 20-25 de minute.
Scoate savarinele din formele de copt și așază-le pe un grătar de răcire. Lasă-le acolo timp de 2-3 ore să se răcească bine și să se usuce.
Descoperă și rețeta de prăjitură Amandină, la fel de celebră ca și savarinele sau eclerele.
Cum însiropezi și umpli savarine de casă
Pentru a însiropa savarinele, fierbe un sirop simplu din apă cu zahăr și coajă de lămâie răzuită fin. Imediat după stingerea focului, adaugă savarinele în siropul fierbinte. Adaugă atâtea câte încap în cratița cu sirop și scufundă-le bine în sirop apăsându-le cu o spatulă. Când sunt suficient de însiropate, transferă-le pe un platou și adaugă altele.
Lasă savarinele însiropate să se răcească bine, apoi stropește-le cu rom.
Întoarce-le invers pe platou și decupează un căpăcel din ele. Unge căpăcelul cu gemul de fructe preferat. Adaugă frișcă din belșug peste savarinele decupate, apoi așază frumos căpăcelul peste frișcă.
Pune platoul cu savarine de casă la rece, acoperit cu folie de prospețime. Cu cât sunt mai reci, cu atât sunt mai delicioase.
Pentru o dată următoare când vei dori să mai prepari savarine, poți încerca și rețeta de savarine cu ciocolată și frișcă.