Tăiței cu varză de post. Rețetă simplă și ușor de preparat
Dacă nu te poți decide între a prepara o rețetă de paste sau o rețetă de varză, poți combina în mod delicios cele două ingrediente. Îți oferim mai jos o rețetă de tăiței cu varză de post, simplă și ușor de preparat.
Poți opta pentru a prepara rețeta cu varză murată, pentru că este vedeta sezonului rece dintre alimente. Însă rețeta iese gustoasă și cu varză proaspătă. Diferența dintre ele este mai mult nutritivă decât din punct de vedere al gustului. Varza murată este foarte benefică pentru sănătatea organismului, datorită probioticelor din conținutul ei, dezvoltate în timpul procesului de fermentare a verzei.
Varza murată este unul dintre alimentele de bază în bucătăria noastră, pe tot parcursul sezonului rece și mai cu seamă în zilele de post. Poate fi preparată în diferite moduri și iese delicioasă fără a avea nevoie de foarte multe ingrediente complementare. Poți prepara din varza murată supe și ciorbe, salate, mâncăruri scăzute, dar și diferite gustări sau aperitive. Cea mai populară rețetă de post cu varză, este rețeta simplă de varză călită.
Tot simplă și rapidă este și rețeta de tăiței cu varză de post, pe care ți-o oferim detaliată mai jos.
Ingrediente
Mod de preparare
Prima dată te vei ocupa de varza murată care necesită mai mult timp și mai multă atenție decât tăițeii. Scurge bine varza din saramură și toac-o mărunt. În funcție de forma tăițeilor, vei toca și varza. Dacă optezi pentru tăiței subțiri, toci varza în fâșii lingi și subțiri. Dacă optezi pentru tăiței lați, toci și varza după dimensiunile acestora. Astfel se vor asorta mai plăcut cele două ingrediente. Adaugă varza tocată într-un vas cu apă rece. Las-o acolo timp de 10 minute să mai elimine din sare.
Cum prepari rețeta de tăiței cu varză de post
După ce varza a stat suficient la desărat, scurge-o bine presând-o în mâini și las-o într-o sită.
Pune ulei într-o cratiță așezată pe flacăra aragazului. Lasă-l la încins și curăță ceapa, clătește-o și toac-o mărunt. Adaug-o în uleiul încins și călește-o până când devine sticloasă. Amestec-o cu o spatulă pentru a nu se arde.
Curăță morcovul, clătește-l și dă-l pe răzătoare. Adaugă-l peste ceapa călită. Mai amestecă puțin cele două ingrediente, apoi adaugă varza tocată și din nou amestecă toate ingredientele. Toarnă peste ingredientele din cratiță aproximativ și 200 ml de apă.
Adaugă crenguța de cimbru și pe cea de mărar și așază un capac peste cratița cu varză. Fierbe varza înăbușit timp de 40-50 de minute, la foc de intensitate minimă. Agită cratița din când în când pentru a se amesteca ingredientele. Dacă mai este nevoie, mai completează cu puțină apă fierbinte, atât cât să fie ușor acoperite ingredientele.
După ce a fiert varza, adaugă pasta de roșii și amestecă ușor pentru a nu strivi bucățile de varză.
Pune o cratiță cu apă la fiert și adaugă puțină sare. Lasă apa să clocotească și pune tăițeii la fiert. Fierbe-i al dente și transferă-i peste varza deja fiartă. Amestecă ușor ingredientele și mai prepară-le împreună timp de 5-6 minute. Asezonează mâncarea de tăiței cu varză de post cu piper proaspăt măcinat, după gust.
În timpul servirii garnisește mâncarea cu verdeață tocată, pentru un plus de prospețime. Este o mâncare delicioasă, dar și consistentă. Nu mai necesită pâine la masă.
Dacă ai mai mult timp la dispoziție și dorești să-l aloci artei culinare, poți prepara și tăițeii în casă. Descoperă și rețeta aluatului pentru tăiței de casă.