Tian de legume. Rețetă din bucătăria franțuzească

Timp de gătire: 45 minute
tipul preparatului: Prânz
bucătăria: Franceză

Tian de legume este o rețetă tradițională provensală, originară din sudul Franței, în care legumele de sezon sunt aranjate stratificat și coapte lent la cuptor. Acest proces le ajută să-și dezvolte aroma bogată și dulceagă. Este un fel de mâncare vegetarian, perfect ca fel principal ușor sau garnitură. Special la această rețetă este modul în care legumele sunt așezate frumos într-o tavă și lăsate să se caramelizeze încet. În acest mod se intensifică gustul natural al fiecărui ingredient.

Maria Udrea
Publicat: 22 octombrie 2024, 08:23

Galerie foto

Pentru un gust deosebit și un aspect interesant, deasupra legumelor se adaugă parmezan ras / Shutterstock

Preparatul este foarte gustos și consistent. Legumele devin dulci pe măsură ce se caramelizează în cuptor, iar ierburile aromatice aduc o notă provensală, cu arome de cimbru și rozmarin. Acestea completează perfect sucul roșiilor și texturile moi ale vinetelor și dovleceilor. Parmezanul sau pesmetul de deasupra oferă o textură crocantă, care contrastează frumos cu legumele moi și suculente.

Citește și

Tianul de legume se mai regăsește și sub denumirea de „Tian provensal”, pentru că provine din sudul regiunii Provence. Rețeta este ușor asemănătoare cu rețeta de ratatouille, o altă rețetă de legume tradițională, din regiunea Provence a Franței, originară în Nice.

Rețeta de ratatouille se diferențiază prin tăierea legumelor în cuburi și prepararea pe flacăra aragazului sau la cuptor. Descoperă aici și rețeta de ratatouille la cuptor. Iar în continuare vei descoperi lista de ingrediente și modul de preparare pas cu pas pentru rețeta de tian de legume.

Ingrediente

Mod de preparare

Vei începe cu pregătirea legumelor. Spală toate legumele și șterge-le. Taie dovleceii, vânăta, roșiile și ardeii în felii subțiri, de aproximativ aceeași grosime (5-6 mm), pentru a se găti uniform. Ceapa se taie în rondele subțiri, iar usturoiul se toacă mărunt.

Cum prepari Tian de legume

Așază rondelele de dovlecei și vânătă pe o suprafață plană și presară sare peste ele. Lasă-le la deshidratat 12-15 minute. După aceea șterge feliile de vânătă și de dovlecei cu prosoape de hârtie, până când tot lichidul lăsat este absorbit.

După ce ai terminat de pregătit toate legumele urmează aranjarea acestora în vasul e coacere. Unge cu ulei de măsline o tavă rotundă sau dreptunghiulară (ideal este un vas de ceramică, dar poate fi folosit și unul de sticlă termorezistentă). Începe să aranjezi feliile de legume vertical, alternând: o felie de dovlecel, o felie de vânătă, o felie de roșie, o felie de ardei, și așa mai departe, până când umpli întreaga tavă.

Cățeii de usturoi tocați foarte fin presară-i uniform peste legume. Asezonează cu sare, piper și ierburile aromatice (cimbru, oregano, rozmarin). Stropește generos cu ulei de măsline deasupra, pentru a ajuta la caramelizarea legumelor.

Acoperă tava cu folie de aluminiu și pune-o în cuptorul încălzit  la 180°C.  Coace legumele pentru aproximativ 40-45 de minute. După acest timp, îndepărtează folia și mai lasă legumele la cuptor pentru încă 20 de minute sau până când devin aurii și moi, iar sucurile lor se reduc.

Deliciosul Tian de legume se poate servi ușor fierbinte sau la temperatura camerei. Dacă dorești, poți presăra puțin parmezan ras sau pesmet pe deasupra și să-l mai dai la cuptor câteva minute pentru un strat ușor crocant.

Și dacă adori preparatele pe bază de legume, prepară și rețeta de ghiveci de legume pentru iarnă.

 

Citește și
Rețeta simplă de plăcintă cu dovleac. Ce să pui în aluat ca să iasă fraged și aromat
Rețeta simplă de plăcintă cu dovleac. Ce să pui în aluat ca să iasă fraged și aromat
Rețete delicioase cu dovleac copt. Ce ingredient poți să adaugi pentru un gust mai bun
Rețete delicioase cu dovleac copt. Ce ingredient poți să adaugi pentru un gust mai bun
Dulceață de gutui, după rețeta bunicii. Cât se lasă la fiert și ce e recomandat să adaugi în ea
Dulceață de gutui, după rețeta bunicii. Cât se lasă la fiert și ce e recomandat să adaugi în ea
Ștrudel cu dovleac și nuci. Desert de toamnă simplu și delicios
Ștrudel cu dovleac și nuci. Desert de toamnă simplu și delicios
Spaghete cu dovleac și șuncă afumată. Rețetă delicioasă, de toamnă
Spaghete cu dovleac și șuncă afumată. Rețetă delicioasă, de toamnă
Te-ar mai putea interesa și
Cremă de vanilie cu unt. Rețeta cremei Mousseline
Cremă de vanilie cu unt. Rețeta cremei Mousseline
Mâncare de legume coapte în cuptor. O explozie de gusturi și arome
Mâncare de legume coapte în cuptor. O explozie de gusturi și arome
Biscuiți Sablé. Rețetă de fursecuri franțuzești cu unt
Biscuiți Sablé. Rețetă de fursecuri franțuzești cu unt
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
08:23
Tian de legume. Rețetă din bucătăria franțuzească Tian de legume. Rețetă din bucătăria franțuzească
07:39
Cât timp se ține dovleacul la cuptor ca să iasă cremos și delicios. Sfaturi pentru un gust intens Cât timp se ține dovleacul la cuptor ca să iasă cremos și delicios. Sfaturi pentru un gust intens
05:28
Trandafiri din mere și aluat foietaj. Un desert simplu și elegant Trandafiri din mere și aluat foietaj. Un desert simplu și elegant
21 octombrie, 07:35
Sufleu de brânză dulce. Un desert rafinat din bucătăria franceză Sufleu de brânză dulce. Un desert rafinat din bucătăria franceză
21 octombrie, 07:30
Sos barbeque preparat în casă, ideal pentru fripturi delicioase Sos barbeque preparat în casă, ideal pentru fripturi delicioase
21 octombrie, 05:35
Plăcintă cu ciuperci. Rețetă simplă pentru una dintre mesele zilei Plăcintă cu ciuperci. Rețetă simplă pentru una dintre mesele zilei
20 octombrie, 06:44
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”, simplă și ușor de preparat Plăcintă cu mere de post „12 linguri”, simplă și ușor de preparat
20 octombrie, 05:57
Gogoși cu mere și banane în aluat, foarte gustoase și aromate Gogoși cu mere și banane în aluat, foarte gustoase și aromate
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Supă cremă de dovleac cu smântână. Rețeta simplă și extrem de gustoasă
Supă cremă de dovleac cu smântână. Rețeta simplă și extrem de gustoasă
Rețeta de supă crema de dovleac cu smântână este o alegere excelentă pentru sezonul de toamnă, fiind bogată în arome, cremoasă și hrănitoare. Textura ei cremoasă îți va da o stare...
2
Ghiveci de legume pentru iarnă. Rețeta care adună toată savoarea legumelor la un loc
Ghiveci de legume pentru iarnă. Rețeta care adună toată savoarea legumelor la un loc
Dacă vrei să aduni toată savoarea legumelor de vară și de toamnă la un loc, prepară rețeta de ghiveci de legume pentru iarnă. Nu este o rețetă complexă, dar necesită mai...
3
Salată de vinete fără ulei, cremoasă și ușoară
Salată de vinete fără ulei, cremoasă și ușoară
Această salată de vinete fără ulei este o variantă mai ușoară și mai sănătoasă a rețetei tradiționale, păstrând gustul delicios al vinetelor coapte, dar fără grăsimi adăugate. Este o alegere excelentă...
4
Imam bayildi. Cum poți prepara acasă celebra rețetă turcească
Imam bayildi. Cum poți prepara acasă celebra rețetă turcească
Imam bayildi este unul dintre cele mai cunoscute preparate din bucătăria turcească, apreciat pentru gustul său bogat și aromele intense. Vânăta este umplută cu roșii, ceapă și usturoi, rezultând un preparat...
5
Musaca de vinete, gratinată cu cașcaval și parmezan
Musaca de vinete, gratinată cu cașcaval și parmezan
Rețeta de musaca de vinete, gratinată cu cașcaval și parmezan, este ideală pentru un prânz delicios și consistent. Rețeta este inspirată din bucătăriile grecești și turcești și este perfectă pentru mesele...

Parteneri

2 zodii diurne vor avea noroc cu carul. Vezi dacă te numeri printre ele
2 zodii diurne vor avea noroc cu carul. Vezi dacă te numeri printre ele
Scenariu negru pentru turism: pasagerii, taxaţi cu cel puţin 100 de euro pentru fiecare zbor
Scenariu negru pentru turism: pasagerii, taxaţi cu cel puţin 100 de euro pentru fiecare zbor
Lovitura financiară anunţată de milionarul Călin Donca, după eliberarea din arest: „Dragii mei, încă o veste bună”
Lovitura financiară anunţată de milionarul Călin Donca, după eliberarea din arest: „Dragii mei, încă o veste bună”
Cine a câștigat primul joc de amuletă din Indonezia: „E un Joker foarte greu”. În cine au lovit învingătorii
Cine a câștigat primul joc de amuletă din Indonezia: „E un Joker foarte greu”. În cine au lovit învingătorii
Thalia vorbește despre credință într-un interviu emoționant. Când și-a descoperit diva latino pacea spirituală
Thalia vorbește despre credință într-un interviu emoționant. Când și-a descoperit diva latino pacea spirituală
Elon Musk oferă 1 milion de dolari în fiecare zi. Ce trebuie să facă participanții la tombolă
Elon Musk oferă 1 milion de dolari în fiecare zi. Ce trebuie să facă participanții la tombolă
Tartă cu marmeladă de gutui, crocantă și aromată
Tartă cu marmeladă de gutui, crocantă și aromată
Ce înseamnă dacă ai sânge în urină în timpul sarcinii
Ce înseamnă dacă ai sânge în urină în timpul sarcinii
Justin Bieber a revenit pe Instagram, la mai bine de o lună de la arestarea fostului său mentor, Sean „Diddy” Combs
Justin Bieber a revenit pe Instagram, la mai bine de o lună de la arestarea fostului său mentor, Sean „Diddy” Combs
De ce apar bufeurile la menopauză. Ce procese din organism le provoacă
De ce apar bufeurile la menopauză. Ce procese din organism le provoacă
fresh

Gogoși cu mere și banane în aluat, foarte gustoase și aromate

Gogoși cu mere și banane în aluat, foarte gustoase și aromate

Plăcintă cu mere de post „12 linguri”, simplă și ușor de preparat

Plăcintă cu mere de post „12 linguri”, simplă și ușor de preparat

Plăcintă cu ciuperci. Rețetă simplă pentru una dintre mesele zilei

Plăcintă cu ciuperci. Rețetă simplă pentru una dintre mesele zilei

Cât zahăr se pune la dulceața de gutui, de fapt. Trucuri care o fac absolut delicioasă

Cât zahăr se pune la dulceața de gutui, de fapt. Trucuri care o fac absolut delicioasă

Sos barbeque preparat în casă, ideal pentru fripturi delicioase

Sos barbeque preparat în casă, ideal pentru fripturi delicioase