Tiramisu cu căpșuni. Desert delicios și răcoros, ideal pentru zilele caniculare de vară
Dacă te numeri printre iubitorii deserturilor pe bază de pișcoturi și multă cremă, poți încerca și rețeta de tiramisu cu căpșuni. Este un desert delicios și răcoros, ideal pentru zilele caniculare de vară. În plus, este și spectaculos având un contrast de texturi și culori.
Rețeta tortului tiramisu aparține bucătăriei italiene. Are la bază pișcoturile Savoiardi, însiropate în cafea și combinate cu o cremă din mascarpone, lichior, ouă și zahăr. De-a lungul timpului, ca mai toate rețetele clasice și rețeta de tiramisu a suportat diferite adaptări. Crema de ouă a fost înlocuită cu o cremă simplă de mascarpone cu frișcă sau cu o cremă de ciocolată albă.
Diferite fructe adăugate în interiorul tortului sau ca decor, au înnobilat gustul și aspectul tortului. Fructele pot fi adăugate în stare proaspătă sau transformate în creme, jeleuri sau toppinguri. Descoperă aici și rețeta de tiramisu clasic, preparat cu cremă de ouă și lichior. Iar mai jos, poți urmări rețeta pentru tiramisu cu căpșuni pe care o poți prepara vara aceasta.
Ingrediente
Mod de preparare
Primul pas pentru prepararea tortului constă în pregătirea cafelei. După fierbere, aceasta necesită un timp de răcire, înainte de a o folosi la însiroparea pișcoturilor. Poți prepara cafeaua după gustul propriu, mai dulce sau mai puțin dulce, mai tare sau mai slabă. O poți prepara la espressor, la filtru sau la ibric. Dacă obișnuiești să consumi cafeaua neagră, o poți lăsa așa pentru că pișcoturile sunt suficient de dulci.
Lichiorul Amaretto se adaugă în cafea după ce aceasta s-a răcit. Nu renunța la lichior, acesta va aromatiza tare plăcut desertul. Poți opta pentru o cantitate mai mică.
Cum prepari crema pentru tiramisu cu căpșuni
Pentru reușita unei creme ferme, frișca lichidă se folosește rece, abia scoasă din frigider. Pune frișca în bolul mixerului și proceseaz-o doar până când începe să capete cremozitate. Adaugă zahărul pudră și continuă procesarea până când începe să capete fermitate. Adaugă mascarponele și omogenizează ușor crema, fără a insista prea mult cu mixerul. Adaugă și lichiorul, în cantitatea dorită. Nu ezita să adaugi și un praf de sare. Acesta va intensificat gustul aromat al cremei de mascarpone.
Poți opta și pentru a prepara o cremă de ciocolată albă cu mascarpone.
Când ai crema preparată și cafeaua răcită, poți monta tortul. Poți opta pentru o formă rotundă, una dreptunghiularăsau chiar pentru cupe sau pahare. Este de mare efect și tiramisu la pahar, montat în straturi.
Mai întâi vei trece pișcoturile prin cafea, dar doar pentru 1-2 secunde. Nu însiropa foarte mult pișcoturile pentru că se vor înmuia și se vor strivi sub greutatea cremei. Așază la baza formei de tort un rând de de pișcoturi însiropate cu cafea.
Apoi întinde un strat de cremă de mascarpone și presară căpșuni tăiate în felii. Mai întinde un strat de cremă, apoi unul de pișcoturi și decorează tortul frumos cu cremă. Peste aceasta vei presăra și puțină pudră de cacao. Pune deliciosul tort tiramisu cu căpșuni la rece pentru 4-5 ore, apoi îl poți porționa.
Pentru data viitoare când mai poftești la un astfel de desert, poți încerca și rețeta de tiramisu cu zmeură.