Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Ciupercile sunt o sursă excelentă de proteine și este important să le integrezi în dieta ta, mai ales în perioadele de post. O variantă delicioasă de a face acest lucru este să prepari o tocăniță de post cu ciuperci.
Tocănița de post cu ciuperci se servește de obicei caldă și poate fi acompaniată de diverse garnituri pentru a completa experiența culinară. Poți pune alături orez fiert: alb, basmati sau integral, în funcție de preferințe. De asemenea, poți să o servești cu mămăligă, pentru un gust tradițional românesc sau cu pâine proaspătă.
Drept garnitură pentru tocănița de post cu ciuperci poți servi salată verde, salată de murături asortate sau chiar o salată simplă de roșii și castraveți.
Ingrediente
Mod de preparare
Se spală bine ciupercile și se usucă cu un prosop de bucătărie. Se taie apoi felii. Într-o oală se încinge uleiul vegetal la foc mediu.
Cum prepari rețeta de tocăniță de post cu ciuperci
Se adaugă ceapa și se călește până devine moale și ușor aurie. Apoi se pun morcovii și se mai lasă 3-4 minute, până când încep să se înmoaie ușor. După aceea, se adaugă cățeii de usturoi și se călesc încă 1-2 minute.
Se adaugă ciupercile tăiate și se amestecă bine cu celelalte legume. Se lasă să se călească timp de aproximativ 5-7 minute, până când încep să lase puțină apă și să se înmoaie. După aceea, se pun conserva de roșii, pasta de roșii, boiaua de ardei și cimbrul. Se amestecă bine pentru a combina toate ingredientele.
Se adaugă apă suficientă pentru a acoperi toate ingredientele din oală. Se aduce tocănița la punctul de fierbere, apoi se reduce focul la minimum, se acoperă oala cu un capac și se lasă să fiarbă încet aproximativ 20-25 de minute.
Se condimentează cu sare și piper, după preferințe. Se presată pătrunjelul proaspăt tocat și se acoperă cu vasul cu capac. Se stinge focul și se lasă să se odihnească 10-15 minute. se servește caldă.
Cum alegi cele mai bune ciuperci pentru tocăniță
Pentru a pregăti o tocăniță savuroasă și aromată, poți folosi diverse soiuri de ciuperci, în funcție de preferințe și de disponibilitatea lor. Cea mai la îndemână variantă sunt ciupercile champignon, care sunt și cele mai ieftine. Au o textură fermă și un gust ușor de nuci, care se potrivește bine în tocanițe și alte feluri de mâncare.
Ciupercile portobello sunt mai cărnoase, ceea ce le face excelente pentru a adăuga substanță și savoare unei tocănițe. Pot fi tăiate în felii mai groase pentru a oferi o textură mai consistentă.
Dacă vrei o aromă mai exotică poți folosi ciuperci shiitake, originare din Asia. Au o aromă distinctivă și sunt apreciate pentru proprietățile lor nutritive. Au o textură mai fermă și pot adăuga un gust bogat tocăniței.
Ciupercile pleurotus au un aspect distinctiv, cu o formă alungită și o textură delicată. Au un gust ușor de nuci și sunt potrivite pentru a adăuga diversitate și savoare tocăniței. Încearcă și o rețetă de ciuperci cu smântână și usturoi. Este simplă și ușor de preparat.
Dacă ai ciuperci porcini proaspete sau uscate, le poți folosi cu încredere în tocănițe pentru că au o aromă bogată și intensă. La fel de savuroase sunt și ciupercile de pădure, dar trebuie să știi foarte bine sursa lor.
Indiferent de ciupercile pe care le folosești, este important să le pregătești corect înainte de adăugarea lor în tocăniță. Spală-le bine pentru a elimina orice urme de murdărie și usucă-le cu un prosop de bucătărie înainte de tăiere sau gătire.