Tort cu cafea și jeleu de vișine. O armonie de arome și culori
Dacă ești în căutarea unei rețete de tort în straturi aromate și colorate, acest tort cu cafea și jeleu de vișine cu siguranță te va cuceri. Acest tort combină bogăția cafelei cu prospețimea vișinelor, creând un desert echilibrat și complex.
Blatul pufos cu cacao, crema catifelată și jeleul acrișor de vișine se unesc într-o armonie perfectă. Împreună oferă o experiență gustativă rafinată și memorabilă. Poți prepara crema de cafea în două moduri. Fie optezi pentru o cremă fiartă cu gălbenușuri și unt, pentru o cremă cu ness, frișcă și mascarpone. Cafeaua oferă tortului o aromă intensă și profundă. Este perfectă, mai ales, pentru consumatorii de cafea. Aceasta poate fi integrată fie sub formă de cafea espresso, fie sub formă de cafea instant dizolvată în lichid. Brânza mascarpone oferă o textură cremoasă și ușoară, cu un gust neutru care evidențiază aroma de cafea.
Jeleul de vișine poate fi preparat tot în două moduri. Poți opta pentru adaosul de amidon alimentar sau pentru clasica gelatină. Cu amidon textura va fi mai consistentă, iar cu gelatină textura va fi mai fină și mai transparentă.
Descoperă și o rețetă de tort spirală cu blat bicolor, cremă de mascarpone și vișine. Iar în rândurile de mai jos poți urmări rețeta detaliată pentru a prepara și tu deliciosul tort cu cafea și jeleu de vișine.
Ingrediente
Mod de preparare
Primul pas constă în prepararea compoziției pentru blatul de tort, apoi coacerea acestuia. Este un blat de tort în care vei adăuga pudră de cacao și puțină cafea fiartă și răcită.
Cum prepari blatul pentru tort cu cafea și jeleu de vișine
Fierbe cafeaua după propriul gust și la-o la temperat. Apoi pornește cuptorul la 180 de grade Celsius și pune hârtie de copt în tava pentru copt.
Ia două boluri și separă albușurile la cele 8 ouă. Pune deoparte 4 gălbenușuri pe care le vei folosi la cremă. Presară sare peste albușuri și amestecă-le până când devin spumoase. Adaugă, treptat, zahărul, în timp ce amesteci energic. te oprești din amestecat când obții o bezea fermă. Toarnă în fir subțire cafeaua peste albușuri, în timp ce amesteci intens.
Cele patru gălbenușuri le amesteci cu uleiul și le încorporezi în bezeaua de albușuri cu cafea, folosind o spatulă. Trece prin sită făina amestecată cu pudra de cacao și încorporează treptat amestecul în compoziția de ouă. Întinde compoziția rezultată în forma de copt pregătită și nivelează-i uniform suprafața.
Pune tava în cuptor și coace blatul de tort pentru 25-30 de minute, la 180 de grade Celsius. Apoi îl lași să se răcească bine pe un grătar.
Descoperă și o rețetă de blat umed de tort cu ciocolată.
Cum prepari crema de cafea
Din nou fierbe o cafea tare, la filtru sau la espressor, după propriul gust.
Într-o cratiță amestecă gălbenușurile cu sare, apoi cu zahărul până când rezultă o compoziție spumoasă. Amestecă amidonul cu puțin lapte rece și adaugă-l în compoziție. Toarnă cafeaua ușor fierbinte și laptele tot fierbinte, în timp ce amesteci intens pentru omogenizare.
Așază crăticioara pe flacăra aragazului aprinsă la intensitate minimă. Fierbe crema de cafea amestecând continuu, până când capătă consistență de budincă.
Stinge focul și încorporează în cremă untul tăiat în cuburi, precum și ciocolata albă, răzuită. Amestecă bine până la topirea ingredientelor adăugate și omogenizarea cremei. Acoperă crema la contact cu o folie alimentară și las-o să se răcească bine. Folia va împiedica formarea crustei la suprafața cremei, în timp ce aceasta se răcește.
După răcire, adaugă și brânza mascarpone și mixează până când crema devine mai aerată.
Descoperă și o rețetă de cremă din mascarpone cu nucă de cocos.
Cum preparăm jeleul de vișine
Încălzește dulceața de vișine pentru a deveni mai fluidă și amestec-o cu amidonul dizolvat cu apă. Apoi fierbe compoziția rezultată până când amidonul se hidratează și compoziția capătă textură de jeleu.
Cum montezi minunatul tort cu cafea și jeleu de vișine
Când ai toate elementele tortului pregătite, iar blatul este bine răcit, secționează-l în trei părți. Așază prima parte pe platou și întinde peste ea 1/3 din jeleul de vișine. Apoi întinde 1/3 din crema de cafea. Adaugă a doua parte de blat și repetă straturile.
Decorează tortul cu fursecuri și cu ciocolată albă și introdu-l în frigider. lasă-l acolo cel puțin 2-3 ore sau chiar de pe o zi pe alta. Torturile și prăjiturile în straturi se vor porționa mai bine a doua zi.
Iar dacă mai dorești și alte rețete de torturi deosebite pentru a-i impresiona pe cei dragi, mai trece pe listă și rețeta de tort Mozaic sau tort tablă de șah.