Tort cu mousse de ciocolată amăruie și mousse de căpșuni
Pentru momentele dulci petrecute alături de familie și prieteni, în plin sezon al căpșunilor coapte, poți prepara rețeta de tort cu mousse de ciocolată amăruie și mousse de căpșuni, glazurat cu ciocolată. Gustul tortului este de excepție, iar aspectul va fi pe măsura gustului.
Chiar dacă rețeta este mai complexă, tortul merită din din plin atât efortul, cât și timpul alocat. Vei obține un tort cu o combinație de arome și texturi ce cuceresc negreșit.
Tortul se compune din patru elemente preparate separat și adăugate succesiv. Blatul de tort este ușor umed și nu va mai avea nevoie de însiropare. Mousse-ul de ciocolată se prepară ușor, dar necesită un timp de așteptare pentru a deveni mai ferm, la fel și cel de căpșuni. Glazura de ciocolată este cel mai simplu elemente de preparat, din ingrediente puține. Urmărește mai jos rețeta de tort cu mousse de ciocolată amăruie și mousse de căpșuni, pentru a o prepara și tu.
Ingrediente
Mod de preparare
Primul pas pentru prepararea tortului constă în prepararea blatului, dar înainte de a amesteca ingredientele pentru compoziția de blat, pornește cuptorul la 180 de grade Celsius. Apoi pregătește tava de copt în care așezi hârtie pergament.
Cum prepari blatul pentru tortul cu mousse de ciocolată amăruie și mousse de căpșuni
Pune untul moale cu zahărul într-un bol și amestecă-le intens până când se omogenizează bine. Adaugă vanilia și câte un ou, amestecând bine după fiecare. Adaugă și un praf de sare, iar la final incorporează făina amestecată cu praful de copt și trecut amestecul prin sită.
Întinde compoziția pentru blat în tava pregătită și niveleaz-o uniform la suprafață. Pune tava în cuptor și coace blatul la 180 de grade Celsius, pentru 17-20 de minute. Trebuie să se rumenească foarte puțin pe margini, pentru a rămâne umed la interior, altfel va fi uscat și sfărâmicios.
Lasă blatul de tort să se răcească pe un suport și pregătește celelalte elemente ale tortului.
Cum prepari mousse de ciocolată amăruie
Mai întâi pune gelatina la hidratat în apă rece, cât să fie acoperită. Pune smântâna rece în bolul mixerului și amestec-o până când capătă volum. Rupe în bucăți mici sau toacă mărunt ciocolata și topește-o pe baie de aburi sau microunde, împreună cu laptele. Adaugă gelatină scursă de apă și amestecă intens pentru a se omogeniza bine.
Lasă compoziția de ciocolată la răcit, la temperatura camerei. Apoi amestec-o cu frișca, încorporând-o delicat.
Așază blatul de tort pe platou, încercuiește-l cu inelul metalic și întinde mousse-ul de ciocolată amăruie peste blat. Nivelează-l bine și pune tava la frigider pentru 1-2 ore. Dacă dorești să grăbești răcirea, pune-o la congelator pentru 20 de minute, apoi transfer-o în frigider.
Cum prepari mousse de căpșuni
Procedează ca la pasul anterior și hidratează gelatina în apă rece.
Adaugă căpșunile cu zahărul pudră într-un bol și pasează-le cu un blender vertical.
Încălzește jumătate din această compoziție și adaugă în ea gelatina hidratată. Amestecă bine să se omogenizeze, apoi adaugă compoziția rece.
Amestecă smântână pentru frișcă, rece și încorporează în ea puțin câte puțin din piureul de căpșuni cu gelatină, complet răcit.
Întinde mousse-ul de căpșuni peste cel de ciocolată și pune din nou tava cu tort la rece. Las-o acolo până când mousse-ul de căpșuni devine ferm.
Cum prepari glazura pentru tortul cu mousse de ciocolată amăruie și mousse de căpșuni
Pune ciocolata împreuna cu untul și laptele într-un bol, pe baie de aburi sau la microunde. Când ciocolata și untul sunt topite, omogenizează bine compoziția și las-o să se răcească. Glazura de ciocolată va avea textura moale, dar după răcirea completă va deveni mai fermă.
Întinde-o uniform peste tort și pune din nou tortul la rece. Apoi îl decorezi cu căpșuni proaspete și îl poți porționa.
Tot din categoria torturilor cu căpșuni, savuroase și spectaculoase mai poți încerca și rețeta de tort cupolă din ruladă cu șarlotă de căpșuni.