Unele alimente ar putea rezista zeci de ani după data de expirare. Iată care sunt acestea

Fără coacere

Sunt alimente care pot fi consumate și după zeci de ani fără să le fie afectate proprietățile. Mierea, oțetul și vanilia sunt câteva dintre ele. Iată care este data de expirare a produselor pe care sigur le ai și tu în cămară. Descoperă și tu lista cu unele alimente care ar putea rezista zeci de ani după data de expirare. Vezi ce spun specialiștii în nutriție.

Cristina Catană
Publicat: 19 februarie 2024, 05:00
Unele alimente au data de expirare nelimitată / Shutterstock

Risipa alimentară este o problemă serioasă la nivel mondial. Milioane de tone de mâncare sunt aruncate anual.

Specialiștii de la Daily Mail spun că o parte a problemei este faptul că multe alimente au date de expirare confuze, iar oamenii ajung să arunce mâncarea, deși ea este bună de consum.

Citește și

Unele alimente ar putea rezista zeci de ani după data de expirare

Potrivit organizației non-profit ReFed din New York, 35% din alimente rămân nevândute sau nemâncate în SUA. Aceasta înseamnă 90 de miliarde de mese în fiecare an, care costă 408 de miliarde de dolari.

Multe dintre acestea ar putea fi evitate dacă oamenii ar citi mai atent etichetele, deoarece specialiștii spun că nu au nimic de-a face cu siguranța alimentară reală și se concentrează doar pe calitate. 

Iată care este data de expirare reală a alimentelor.

Mierea

Mierea poate rezista la infinit datorită conținutului scăzut de apă și pH-ului acid. Mierea este unul dintre puținele alimente cu un termen de valabilitate etern.

În 1922, arheologii au găsit un borcan miere în mormântul regelui Tutankhamon și, după 3.000 de ani și, spre uimirea lor, era încă comestibil. 

Mierea nu se alterează datorită conținutului scăzut de apă și a pH-ului acid, ceea ce înseamnă că poate fi păstrat în dulap toată viața. În mod similar, vanilia și alte extracte durează pentru totdeauna. Află și de ce se zaharisește mierea de albine și ce este de făcut.

Unt de arahide

Departamentul pentru Agricultură al SUA (USDA) susține că untul de arahide poate fi lăsat până la nouă luni nedeschis într-un dulap. Dacă este deschis, trebuie consumat în două-trei luni.

Este dificil ca untul de arahide să se strice datorită conținutului său ridicat de grăsimi. Totuși, odată deschis, este expus la microorganisme care îl pot face să se deterioreze.

Ouă

Deși par foarte fragile, ouăle pot fi consumate pentru o perioadă destul de lungă de timp. Bucătarul J. Kenji López-Alt recomandă ca acestea să fie consumate în 30 de zile de la ambalare și la 60 de zile după depunerea lor.

USDA spune că ouăle sunt adesea sigure pentru a fi consumate și după data imprimată pe ele. Trebuie să le păstrezi la temperatura de 4°C sau mai mică, în partea de jos a frigiderului.

Pâine

Pâinea din supermarket, care este adesea făcută cu uleiuri și conservanți, tinde să rămână proaspătă mult mai mult timp decât sortimentele proaspăt coapte.

Din punct de vedere al siguranței alimentare, ambele pot fi consumate în siguranță până la patru zile de păstrare la temperatura camerei. 

Pentru a le prelungi viața, le poți păstra pe ambele la frigider. Vor fi bune de consum până la 14 zile. Pâinea păstrată la congelator rezistă și 3 luni.

Ulei

În medie, uleiurile, indiferent de tip, vor râncezi între 18 și 24 de luni de la deschidere. Cu toate acestea, uleiurile nerafinate precum cele de măsline, susan și semințe de in, care sunt depozitate în cutii de metal pot rezista practic și câțiva ani.

Pentru toate celelalte uleiuri, experții recomandă păstrarea sticlelor departe de căldură, așa că nu le depozitați lângă plită. 

Paste

Pastele uscate nu se strica decât dacă sunt depozitate într-un spațiu în care este nu este umezeală.  condiții umede. Cu toate acestea, s-ar putea să își piardă din prospețime în timp. Cel mai bun gust și textură le vor avea în decurs de doi ani. 

Pastele proaspete, făcute cu ouă, trebuie consumate în două-trei zile.

Sosuri

Muștarul poate rezista toată viața, în timp ce ketchup-ul își va pierde culoarea într-un an. Oțetul, la fel ca muștarul, are o aciditate foarte mare și are toate șansele să nu se strice niciodată. Cu toate acestea, după 2-3 ani încep să își piardă din proprietățile organoleptice.

USDA recomandă ca maioneza să fie consumată până la trei- patru luni după data de expirare trecută pe etichetă, cu condiția să fie păstrată în frigider.

Condimente uscate

Condimentele sunt probabil ultimele pe care le vei arunca atunci când faci curat în bucătărie. Mirodeniile uscate sunt, teoretic, comestibile pentru totdeauna, deși își vor pierde potența după 1-4 ani, în funcție de tipul lor.

Ideal este să le transferi din punguța în care au fost ambalate de producător în borcane de culoare închisă, care se pot închide ermetic.

La fel ca în cazul uleiului, se recomandă, de asemenea, să fie ținute departe de plitele fierbinți, deoarece rămân mai proaspete în medii răcoroase și uscate. 

Fasole și conserve

Conservele pot fi adesea consumate pe termen nelimitat, atâta timp cât sunt depozitate într-un loc răcoros și uscat. 

Cutiile care conțin alimente bogate în acizi, cum ar fi fructele, trebuie consumate în decurs de 18 luni, în timp ce conservele care conțin carne și legume sunt bune de consum între doi și cinci ani.

Conservele de fasole pot să fie bune între trei și șase ani de la termenul de expirare înscris pe etichetă, în timp ce supa poate fi consumată în siguranță până la un an după expirare.

Cu toate acestea, trebuie să ai grijă la cutiile cu scurgeri, bombate sau stricate, care pot reprezenta un pericol pentru sănătate.

Citește și
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Ciuperci cu usturoi la tigaie. Rețetă simplă și rapidă, de post
Ciuperci cu usturoi la tigaie. Rețetă simplă și rapidă, de post
Te-ar mai putea interesa și
6 alimente recomandate pentru sănătatea creierului copilului tău, potrivit unui expert de la Harvard
6 alimente recomandate pentru sănătatea creierului copilului tău, potrivit unui expert de la Harvard
Top 16 cele mai consumate alimente din lume
Top 16 cele mai consumate alimente din lume
5 alimente care îmbunătățesc circulația arterială. De ce recomandă nutriționiștii să le incluzi în dieta ta
5 alimente care îmbunătățesc circulația arterială. De ce recomandă nutriționiștii să le incluzi în dieta ta
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
03:12
Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat
03:00
Beneficiile oțetului de mere. De ce recomandă nutriționiștii să-l incluzi în dieta ta Beneficiile oțetului de mere. De ce recomandă nutriționiștii să-l incluzi în dieta ta
02:40
Paste cu ciuperci de post. O rețetă simplă și gustoasă Paste cu ciuperci de post. O rețetă simplă și gustoasă
21 noiembrie, 08:07
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
21 noiembrie, 06:32
Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă
21 noiembrie, 05:28
Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat
20 noiembrie, 05:25
Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente
20 noiembrie, 05:12
Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Această prăjitură cu mere rase este un desert delicios, de post, ușor de preparat și perfect pentru perioadele de post sau pentru cei care doresc să evite produsele de origine animală....
2
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Una dintre cele mai populare rețete de prăjitură ușoară cu mere este cea cunoscută sub denumirea ”rețeta celor trei pahare”. Este o rețetă în care unitatea de măsură a ingredientelor principale...
3
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Ciorba de burtă este un preparat tradițional românesc apreciat pentru savoarea sa intensă și textura sa unică. Rețeta de bază include burtă de vită, os de vită cu măduvă, legume, smântână,...
4
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Rețeta de usturoi macerat în miere este un preparat tradițional apreciat atât pentru gustul său complex, cât și pentru beneficiile sale asupra sănătății. Această combinație inedită între mierea naturală și usturoi...
5
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Nu rata sezonul castanelor fără a prepara castane coapte la cuptor, pentru că sunt delicioase și pline de beneficii. În plus, se prepară simplu și ușor, fără a folosi alte ingrediente...

Parteneri

Sezonul Săgetătorului aduce schimbări majore pentru zodii. Află dacă te numeri printre nativii care trec prin transformări
Sezonul Săgetătorului aduce schimbări majore pentru zodii. Află dacă te numeri printre nativii care trec prin transformări
Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
Cine i-a golit buzunarele celebrului milionar român care şi-a înşelat soţia 16 ani: „A fost fabulos”
Cine i-a golit buzunarele celebrului milionar român care şi-a înşelat soţia 16 ani: „A fost fabulos”
Secretul „întunecat” al lui Kate Middleton. De ce ține mereu haine negre în bagaj
Secretul „întunecat” al lui Kate Middleton. De ce ține mereu haine negre în bagaj
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba despre o actriță
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba despre o actriță
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Dovleac umplut cu carne și orez, gratinat cu mozzarella
Dovleac umplut cu carne și orez, gratinat cu mozzarella
Cum poți stimula creierul copilului încă de la o vârstă fragedă: recomandări pentru părinți
Cum poți stimula creierul copilului încă de la o vârstă fragedă: recomandări pentru părinți
Miley Cyrus a pozat în lenjerie intimă pentru revista Harper’s Bazaar. Vedeta a vorbit despre trecutul ei tumultuos
Miley Cyrus a pozat în lenjerie intimă pentru revista Harper’s Bazaar. Vedeta a vorbit despre trecutul ei tumultuos
Ce este implantul dentar. Cui i se recomandă și cum se efectuează
Ce este implantul dentar. Cui i se recomandă și cum se efectuează
fresh

Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid

Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid

Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post

Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post

Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente

Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente

Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat

Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat

Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă

Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă