Unele alimente ar putea rezista zeci de ani după data de expirare. Iată care sunt acestea
Sunt alimente care pot fi consumate și după zeci de ani fără să le fie afectate proprietățile. Mierea, oțetul și vanilia sunt câteva dintre ele. Iată care este data de expirare a produselor pe care sigur le ai și tu în cămară. Descoperă și tu lista cu unele alimente care ar putea rezista zeci de ani după data de expirare. Vezi ce spun specialiștii în nutriție.
Risipa alimentară este o problemă serioasă la nivel mondial. Milioane de tone de mâncare sunt aruncate anual.
Specialiștii de la Daily Mail spun că o parte a problemei este faptul că multe alimente au date de expirare confuze, iar oamenii ajung să arunce mâncarea, deși ea este bună de consum.
Unele alimente ar putea rezista zeci de ani după data de expirare
Potrivit organizației non-profit ReFed din New York, 35% din alimente rămân nevândute sau nemâncate în SUA. Aceasta înseamnă 90 de miliarde de mese în fiecare an, care costă 408 de miliarde de dolari.
Multe dintre acestea ar putea fi evitate dacă oamenii ar citi mai atent etichetele, deoarece specialiștii spun că nu au nimic de-a face cu siguranța alimentară reală și se concentrează doar pe calitate.
Iată care este data de expirare reală a alimentelor.
Mierea
Mierea poate rezista la infinit datorită conținutului scăzut de apă și pH-ului acid. Mierea este unul dintre puținele alimente cu un termen de valabilitate etern.
În 1922, arheologii au găsit un borcan miere în mormântul regelui Tutankhamon și, după 3.000 de ani și, spre uimirea lor, era încă comestibil.
Mierea nu se alterează datorită conținutului scăzut de apă și a pH-ului acid, ceea ce înseamnă că poate fi păstrat în dulap toată viața. În mod similar, vanilia și alte extracte durează pentru totdeauna. Află și de ce se zaharisește mierea de albine și ce este de făcut.
Unt de arahide
Departamentul pentru Agricultură al SUA (USDA) susține că untul de arahide poate fi lăsat până la nouă luni nedeschis într-un dulap. Dacă este deschis, trebuie consumat în două-trei luni.
Este dificil ca untul de arahide să se strice datorită conținutului său ridicat de grăsimi. Totuși, odată deschis, este expus la microorganisme care îl pot face să se deterioreze.
Ouă
Deși par foarte fragile, ouăle pot fi consumate pentru o perioadă destul de lungă de timp. Bucătarul J. Kenji López-Alt recomandă ca acestea să fie consumate în 30 de zile de la ambalare și la 60 de zile după depunerea lor.
USDA spune că ouăle sunt adesea sigure pentru a fi consumate și după data imprimată pe ele. Trebuie să le păstrezi la temperatura de 4°C sau mai mică, în partea de jos a frigiderului.
Pâine
Pâinea din supermarket, care este adesea făcută cu uleiuri și conservanți, tinde să rămână proaspătă mult mai mult timp decât sortimentele proaspăt coapte.
Din punct de vedere al siguranței alimentare, ambele pot fi consumate în siguranță până la patru zile de păstrare la temperatura camerei.
Pentru a le prelungi viața, le poți păstra pe ambele la frigider. Vor fi bune de consum până la 14 zile. Pâinea păstrată la congelator rezistă și 3 luni.
Ulei
În medie, uleiurile, indiferent de tip, vor râncezi între 18 și 24 de luni de la deschidere. Cu toate acestea, uleiurile nerafinate precum cele de măsline, susan și semințe de in, care sunt depozitate în cutii de metal pot rezista practic și câțiva ani.
Pentru toate celelalte uleiuri, experții recomandă păstrarea sticlelor departe de căldură, așa că nu le depozitați lângă plită.
Paste
Pastele uscate nu se strica decât dacă sunt depozitate într-un spațiu în care este nu este umezeală. condiții umede. Cu toate acestea, s-ar putea să își piardă din prospețime în timp. Cel mai bun gust și textură le vor avea în decurs de doi ani.
Pastele proaspete, făcute cu ouă, trebuie consumate în două-trei zile.
Sosuri
Muștarul poate rezista toată viața, în timp ce ketchup-ul își va pierde culoarea într-un an. Oțetul, la fel ca muștarul, are o aciditate foarte mare și are toate șansele să nu se strice niciodată. Cu toate acestea, după 2-3 ani încep să își piardă din proprietățile organoleptice.
USDA recomandă ca maioneza să fie consumată până la trei- patru luni după data de expirare trecută pe etichetă, cu condiția să fie păstrată în frigider.
Condimente uscate
Condimentele sunt probabil ultimele pe care le vei arunca atunci când faci curat în bucătărie. Mirodeniile uscate sunt, teoretic, comestibile pentru totdeauna, deși își vor pierde potența după 1-4 ani, în funcție de tipul lor.
Ideal este să le transferi din punguța în care au fost ambalate de producător în borcane de culoare închisă, care se pot închide ermetic.
La fel ca în cazul uleiului, se recomandă, de asemenea, să fie ținute departe de plitele fierbinți, deoarece rămân mai proaspete în medii răcoroase și uscate.
Fasole și conserve
Conservele pot fi adesea consumate pe termen nelimitat, atâta timp cât sunt depozitate într-un loc răcoros și uscat.
Cutiile care conțin alimente bogate în acizi, cum ar fi fructele, trebuie consumate în decurs de 18 luni, în timp ce conservele care conțin carne și legume sunt bune de consum între doi și cinci ani.
Conservele de fasole pot să fie bune între trei și șase ani de la termenul de expirare înscris pe etichetă, în timp ce supa poate fi consumată în siguranță până la un an după expirare.
Cu toate acestea, trebuie să ai grijă la cutiile cu scurgeri, bombate sau stricate, care pot reprezenta un pericol pentru sănătate.