Varză murată călită. Rețetă simplă de post
Pentru că în sezonul rece varza murată este unul dintre alimentele cele mai populare și pentru că suntem în post, îți oferim o rețetă de varză murată călită. Este una dintre cele mai simple rețete de mâncare, din categoria celor de post.
Varza murată este foarte apreciată, nu doar pentru gust, ci și pentru beneficiile nutriționale pe care le oferă. Datorită procesului de fermentație, varza murată are o mulțime de proprietăți benefice, pe care varza proaspătă nu le are. Fermentarea verzei creează condiții favorabile creșterii probioticelor, care au beneficii dovedite pentru sănătate. Acestea fac alimentele mai digerabile, ceea ce sporește capacitatea intestinului de a absorbi vitaminele și mineralele pe care le conțin.
Pentru rețeta de față nu vei sta prea mult în bucătărie. Doar scurgi și toci varza, toci o ceapă, o călești, apoi adaugi varza scursă și tocată. Varza călită se prepară, de obicei, pe flacăra aragazului, dar poți opta și pentru prepararea ei la cuptor.
Și pentru că varza călită este foarte delicioasă servită cu mămăliguță, îți oferim și cea mai rapidă metodă de a face mămăliguță. Urmărește în continuare rețeta detaliată pentru a prepara și tu varză murată călită, pentru un prânz delicios în familie.
Ingrediente
Mod de preparare
Începe cu pregătirea verzei. Pentru că aceasta are gust acru și sărat, va avea nevoie de un timp de stat în apă rece pentru a mai elimina din sare. Scurge varza murată de saramură, toac-o în fâșii și o pune-o în apă rece pentru aproximativ 10-15 minute. Nu exagera cu desărarea, pentru a nu-i diminua și proprietățile.
Descoperă și o rețetă de mâncare de varză cu paste tricolore, tot din categoria rețetelor de post.
Cum prepari rețeta de varză murată călită, de post
După ce varza a stat suficient timp la desărat, curăță ceapa, clătește-o și toac-o mărunt.
Așază o cratiță sau o tigaie adâncă pe flacăra aragazului, adaugă uleiul în ea și lasă-l să se înfierbânte. Adaugă ceapa tocată și călește-o doar până când începe să-și schimbe culoare și devine transparentă. Scurge bine varza murată din apa în care a stat și adaug-o peste ceapă.
Ia o spatulă și amestecă bine varza cu ceapa și uleiul din vas. Lasă varza să se prepare timp de 35-40 de minute, la foc de intensitate mică. nu mai amesteca varza pe parcursul preparării pentru a nu o strivi. Doar agită vasul din când în când pentru a se amesteca ingredientele. Adaugă apă doar dacă lichidul din vas se reduce și varza începe să se ardă. Dar nu adăuga mai mult de 2-3 linguri de apă.
Varza va fierbe doar în ulei, de unde și denumirea de varză călită. Pe parcursul călirii verzei, adaugă în vas și două foi de dafin, o crenguță de cimbru și piper după gust.
Prepară și o mămăliguță, sau servește delicioasa varză murată călită, caldă cu pâine de casă și ardei iute.
Și dacă îți este poftă de sarmale, îți oferim și o rețetă de sarmale de post, simplă și gustoasă.