Cum să faci friptura perfectă pe grătar, potrivit experților
Pare simplu să faci grătar, dar arta adevărată stă în mici detali, pe care îți recomandăm să le ai în vedere. În procesul de preparare, fiecare etapă contează: de la temperatura cărnii, înainte de o pune pe grătar, până la timpul în care o lași să se odihnească, după ce o iei de pe grătar. Află cum să faci friptura perfectă pe grătar, potrivit specialiștilor.
Să faci grătar este un alt fel de gătit. Implică mai multă pregătire înainte de procesul efectiv, ai nevoie de mai multă atenție și, de obicei, înseamnă familie și prieteni alături… dar și destul de multe provocări.
Apar fluctuații ale temperaturii, care pot distruge textura cărnii, dar duc și la imposibilitatea de a estima timpul necesar gătirii. În plus, carnea poate cădea de pe grătar și pot să se ivească și multe alte situații neprevăzute.
Cum să faci friptura perfectă pe grătar: sfaturile specialiștilor
Experții de la HuffPost.com au făcut o listă cu cele mai des întâlnite greșeli pe care le fac oamenii atunci când pregătesc friptură la grătar. Indiferent de modelul de grătar folosit, de cât de sofisticat sau rustic este, trebuie să respecți câteva indicații pentru ca friptura ta să iasă perfect.
Curăță grătarul foarte bine și des
La fel ca oricare alt instrument pe care îl folosești pentru gătit și grătarul trebuie curățat des. În felul acesta te asiguri că mâncarea este sigură pentru consum.
Un grătar necurățat poate strânge pe el bacterii, mucegai, praf sau ciuperci. Acestea nu doar că influențează în mod negativ gustul alimentelor, dar sunt și periculoase pentru sănătate. Excesul de grăsime poate înteți focul, ceea ce va duce la producerea unor flăcări mari, care vor arde carnea sau legumele.
Chiar dacă nu ai timp mereu să cureți perfect grătarul, încearcă ca după fiecare utilizare să îl ștergi de grăsime. În plus, atunci când este cald este mult mai ușor de curățat, decât atunci când toată grăsimea se întărește. Cel mai bine este să folosești o perie de sârmă, care se va mula perfect pe grătar și va scoate toate urmele.
Din când în când scoate elementele grătarului și lasă-le câteva ore la înmuiat într-o găleată cu degresat. După aceea freacă-le bine, până când nu mai rămâne nicio urmă de grăsime sau de mâncare.
Cunoaște-ți grătarul
Înainte de a pune carnea pe grătar, verifică în care parte a lui cărbunii sunt mai încinși. Poți să faci chiar un test. Pune felii de pâine pe toată suprafața și vezi care se ard mai repede.
Metoda este cu atât mai bună, dacă ai un grătar cu capac. Află și care este care este cea mai nesănătoasă friptură, potrivit experților.
Lasă carnea să se gătească în ritmul ei
Nu mai apăsa, presa, întoarce bucățile de carne foarte des, în speranța că se vor face mai repede. De asemenea, dacă ai un grătar cu capac și îl deschizi prea des, există riscul ca friptura să nu iasă la fel de fragedă cum ți-ai dori. Vei crea fluctuații destul de mari de temperatură, care vor duce la creșterea timpului în care carnea se gătește.
Presarea cărnii cu spatula duce la pierdea tuturor sucurilor naturale din aceasta. Vei pierde din aromă și vei avea o friptură uscată și tare. Dacă nu vrei ca acest lucru să se întâmple, pune-ți un cronometru și întoarce carnea sau legumele atunci când sună ceasul.
Lasă zone unde nu este foarte căldura
Este foarte important ca, atunci când faci grătar, să ai zone cu temperatură mai mare și zone în care nu sunt atât de mulți cărbuni. În felul acesta poți muta ingredientele în funcție de nevoie. Poți lăsa doar o margine în care să ai o temperatură mai joasă.
Ține la îndemână tot ce ai nevoie
Știi situațiile acelea în care cel care se ocupă de grătar își desface o bere și începe să strige după o sticlă cu apă, un chibrit, un castron mare, un castron mic, o furculiță și câte și mai câte? Dacă nu are cine să i le aducă și lasă grătarul nesupravegheat, se pot întâmpla o mulțime de accidente.
Înainte de a pune carnea pe grăta,r toate ustensilele și obiectele necesare trebuie să fie în imediata apropiere pentru ca lucrurile să meargă în direcția corectă.
Nu scăpa alimentele în jar
Probabil ți s-a întâmplat de multe ori să scapi în jar ciuperci sau bucăți mai mici de carne. Poți să eviți acest lucru punându-le pe bețe de frigăruie sau în dispozitive speciale pentru grătar. Poți să folosești pungi de copt, grill special, plăci de teflon sau alte ustensile.
Descoperă și greșeala pe care e bine să nu o faci atunci când comanzi friptură, potrivit bucătarilor.
Aspectul contează mai puțin
Este important ca friptura ta să aibă dungile acelea de grătar la fel ca în reclame, dar nu lăsa acest lucru să fie mai important decât gradul de gătire. Uneori obținerea unui aspect de revistă înseamnă să întorci carnea de mai multe ori. Acest lucru poate să afecteze textura. Așa că, mai bine ai niște dungi imperfecte, dar o carne fragedă și suculentă.