Diferența dintre zahărul vanilat și zahărul vanilinat. Tot ce trebuie să știi despre aceste ingrediente

Fără coacere

Vanilia este unul dintre cele mai des folosite arome pentru deserturi, iar unul dintre cele mai la îndemână moduri de a o folosi este utilizând zahărul vanilat. Doar că pe raftul magazinului vei găsi atât zahăr vanilat, cât și zahăr vanilinat. Denumirea lor asemănătoare te poate induce în eroare. Iată care este diferența dintre zahărul vanilat și zahărul vanilinat.

Cristina Catană
Publicat: 2 aprilie 2024, 05:09
Zahărul vanilinat este potrivit pentru deserturi care necesită temperaturi mari de preparare / Shutterstock

Zahărul vanilat și zahărul vanilinat sunt două ingrediente de bază utilizate în bucătărie pentru a adăuga arome de vanilie în diverse rețete.

Deși ambele conțin vanilie, există diferențe semnificative între ele. Iată ce trebuie să știi înainte de a alege unul dintre cele două produse.

Citește și

Diferența dintre zahărul vanilat și zahărul vanilinat

Diferența dintre aceste două ingrediente este una subtilă. Totuși, gospodinele își vor da seama rapid la ce anume se folosește fiecare.

Pentru a putea înțelege mai bine când anume este indicat să folosești zahăr vanilar și când ar trbui să folosești zahăr vanilinat, atunci te invităm să citești mai jos care sunt pincipalele porprietăți ale acestor ingrediente.

Ce este zahărul vanilat

Zahărul vanilat este, în esență, zahăr granulat obișnuit care a fost aromatizat cu extract natural de vanilie. Acesta este obținut din boabe de vanilie sau alte surse naturale de vanilie. De aceea, atunci când îl vei folosi vei observa că deserturile tale au un gust puternic de vanilie.

Pentru a produce zahărul vanilat, zahărul granulat este amestecat cu extractul de vanilie, iar aromele sunt lăsate să se amestece timp de câteva zile sau săptămâni, permițând zahărului să absoarbă aromele. Zahărul vanilat are o culoare deschisă, similară cu cea a zahărului granulat obișnuit. Acest lucru se datorează faptului că nu conține coloranți artificiali.

Datorită faptului că se folosesc arome naturale, zahărul vanilat poate fi mai scump decât cel vanilinat.

Zahărul vanilat este adesea folosit în rețete care necesită atât dulceață ,cât și aroma de vanilie. Este o alegere populară pentru prăjituri, fursecuri, clătite, pandișpan, cheesecake-uri, glazuri și alte deserturi unde aroma subtilă de vanilie este un element binevenit.

De obicei, zahărul vanilat are o textură similară cu zahărul granulat obișnuit, astfel încât poate fi folosit în orice rețetă care cere zahăr granulat, oferind în plus aroma de vanilie.

Ce este zahărul vanilinat

Zahărul vanilinat este zahăr granulat care a fost aromatizat cu vanilină, un compus aromatic sintetic care imită aroma naturală a vaniliei. Vanilina este produsă în principal din lignină, un compus prezent în lemn, dar poate fi și produsă sintetic, spun cei de la EatThis.com.

Zahărul vanilinat este obținut prin amestecarea zahărului granulat cu vanilină. Aceasta este fie sub formă de pulbere sau lichid. De asemenea, nu necesită un proces de macerare sau învechire ca în cazul zahărului vanilat.

Zahărul vanilinat, fiind bazat pe vanilină sintetică, poate avea o aromă și o culoare mai stabile în timp. Acest lucru se dovedește a fi avantajos pentru deserturi care necesită o conservare îndelungată sau o expunere la temperaturi ridicate.

Datorită proprietăților sale, zahărul vanilinat este mai potrivit pentru rețete care se concentrează mai mult pe aroma decât pe dulceața vaniliei. Este adesea utilizat în prăjituri, creme, glazuri, budinci și alte deserturi unde aroma puternică de vanilie este dorită. În plus, poate fi găsit atât sub formă granulată, cât și pudră.

Zahărul vanilinat poate avea o culoare mai închisă decât zahărul vanilat, din cauza utilizării vanilinei, care poate să aibă o nuanță mai închisă.

Citește și
Papanași cu iaurt în aluat, serviți cu dulceață și smântână
Papanași cu iaurt în aluat, serviți cu dulceață și smântână
Musaca de vinete, gratinată cu cașcaval și parmezan
Musaca de vinete, gratinată cu cașcaval și parmezan
Vinete marinate cu usturoi, ideale ca garnitură sau ca aperitiv
Vinete marinate cu usturoi, ideale ca garnitură sau ca aperitiv
Ardei umpluți cu carne la cuptor, pentru un prânz savuros
Ardei umpluți cu carne la cuptor, pentru un prânz savuros
Gem de prune la cuptor. Rețeta simplă și rapidă
Gem de prune la cuptor. Rețeta simplă și rapidă
Te-ar mai putea interesa și
Tot ce ai nevoie să știi despre sosul de soia. 10 lucruri pe care probabil nu le cunoșteai
Tot ce ai nevoie să știi despre sosul de soia. 10 lucruri pe care probabil nu le cunoșteai
Cum se mănâncă corect ramenul la restaurant. 8 sfaturi utile
Cum se mănâncă corect ramenul la restaurant. 8 sfaturi utile
Cât zahăr se pune la vișinată pentru un gust delicios. Trucuri care o fac perfectă
Cât zahăr se pune la vișinată pentru un gust delicios. Trucuri care o fac perfectă
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
06:24
Cum se face mustul. Pașii de urmat ca să obții o băutură aromată Cum se face mustul. Pașii de urmat ca să obții o băutură aromată
06:17
Dulceață de prune cu nuci, mai gustoasă și mai consistentă Dulceață de prune cu nuci, mai gustoasă și mai consistentă
4 septembrie, 07:37
Tot ce ai nevoie să știi despre sosul de soia. 10 lucruri pe care probabil nu le cunoșteai Tot ce ai nevoie să știi despre sosul de soia. 10 lucruri pe care probabil nu le cunoșteai
4 septembrie, 06:53
Cât se fierbe dulceața de prune. Ce să adaugi pentru o aromă perfectă Cât se fierbe dulceața de prune. Ce să adaugi pentru o aromă perfectă
3 septembrie, 06:56
Gem de prune fără zahăr. O rețetă simplă și ușoară Gem de prune fără zahăr. O rețetă simplă și ușoară
3 septembrie, 06:49
Tocăniță de roșii cu ardei pentru iarnă, simplă și ușor de preparat Tocăniță de roșii cu ardei pentru iarnă, simplă și ușor de preparat
2 septembrie, 06:45
Ardei umpluți cu carne la cuptor, pentru un prânz savuros Ardei umpluți cu carne la cuptor, pentru un prânz savuros
2 septembrie, 06:14
Îți este dor de Grecia? Iată cum poți face acasă gyros de pui Îți este dor de Grecia? Iată cum poți face acasă gyros de pui
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Roșii deshidratate în ulei de măsline, conservate pentru iarnă
Roșii deshidratate în ulei de măsline, conservate pentru iarnă
Dacă îți plac roșiile deshidratate folosite la rețetele de pizza, paste sau diferite salate, încearcă rețeta de roșii deshidratate în ulei de măsline, conservate pentru iarnă. Te vei bucura de ele...
2
Salată de vinete fără ulei, cremoasă și ușoară
Salată de vinete fără ulei, cremoasă și ușoară
Această salată de vinete fără ulei este o variantă mai ușoară și mai sănătoasă a rețetei tradiționale, păstrând gustul delicios al vinetelor coapte, dar fără grăsimi adăugate. Este o alegere excelentă...
3
Ruladă cu mascarpone și fructe. Un desert delicios și elegant
Ruladă cu mascarpone și fructe. Un desert delicios și elegant
Rețeta de ruladă cu mascarpone și fructe este un desert rafinat și elegant, care încântă atât papilele cât și privirile. Este perfect pentru răsfățul dulce de zi cu zi sau pentru...
4
Ceafă de porc cu bere și cartofi, preparată la cuptor. Trucuri pentru o friptură fragedă și aromată
Ceafă de porc cu bere și cartofi, preparată la cuptor. Trucuri pentru o friptură fragedă și aromată
Nu ai cum să dai greș cu o tavă de ceafă de porc cu bere și cartofi, preparată la cuptor. Indiferent că pregătești o masă pentru familie sau pentru invitați este...
5
Zacuscă de ciuperci ca la bunica. Pașii și ingredientele care o fac gustoasă
Zacuscă de ciuperci ca la bunica. Pașii și ingredientele care o fac gustoasă
Zacusca de ciuperci este un preparat pe care trebuie să îl ai în cămară. Este un aperitiv, o garnitură sau chiar un fel principal delicios și versatil care te va încânta...

Parteneri

Ciocolată Dubai. Un desert de lux care poate fi preparat și acasă
Ciocolată Dubai. Un desert de lux care poate fi preparat și acasă
Semnul rutier care îi încurcă pe candidaţi la examenul de permis. "E cedează la ceva"
Semnul rutier care îi încurcă pe candidaţi la examenul de permis. "E cedează la ceva"
Întrebat ce pensie are după recalculare, miliardarul Ion Ţiriac nu s-a mai abţinut: „Mi-e ruşine! Nu am cerut niciodată!”
Întrebat ce pensie are după recalculare, miliardarul Ion Ţiriac nu s-a mai abţinut: „Mi-e ruşine! Nu am cerut niciodată!”
Cine a pierdut cursa pentru ultima șansă la Asia Express: „Au avut o mică greșeală azi”. Ce culoare are totemul
Cine a pierdut cursa pentru ultima șansă la Asia Express: „Au avut o mică greșeală azi”. Ce culoare are totemul
Irina Baeva nu are nevoie de Gabriel Soto din punct de vedere financiar. S-a declarat independentă în acest sens
Irina Baeva nu are nevoie de Gabriel Soto din punct de vedere financiar. S-a declarat independentă în acest sens
Dispozitivul de răcire care ar înjumătăți facturile la energie pe timpul verii. Cum funcționează gadget-ul personal
Dispozitivul de răcire care ar înjumătăți facturile la energie pe timpul verii. Cum funcționează gadget-ul personal
Tartă cu piersici și aluat fraged, de casă
Tartă cu piersici și aluat fraged, de casă
Ce este amniocenteza și cât de sigură e pentru mamă și făt
Ce este amniocenteza și cât de sigură e pentru mamă și făt
Hailey Bieber și-a etalat noul inel cu diamante pe care scrie „mamă”, la două săptămâni după ce l-a născut pe Jack
Hailey Bieber și-a etalat noul inel cu diamante pe care scrie „mamă”, la două săptămâni după ce l-a născut pe Jack
Alimente care te scapă de balonare. Care sunt cele 7 alimente care produc gaze
Alimente care te scapă de balonare. Care sunt cele 7 alimente care produc gaze
fresh

Cât se fierbe dulceața de prune. Ce să adaugi pentru o aromă perfectă

Cât se fierbe dulceața de prune. Ce să adaugi pentru o aromă perfectă

Tot ce ai nevoie să știi despre sosul de soia. 10 lucruri pe care probabil nu le cunoșteai

Tot ce ai nevoie să știi despre sosul de soia. 10 lucruri pe care probabil nu le cunoșteai

Dulceață de prune cu nuci, mai gustoasă și mai consistentă

Dulceață de prune cu nuci, mai gustoasă și mai consistentă

Cum se face mustul. Pașii de urmat ca să obții o băutură aromată

Cum se face mustul. Pașii de urmat ca să obții o băutură aromată