Vichyssoise, o rețetă de supă cremă de praz și cartofi

Timp de gătire: 30 minute
tipul preparatului: Prânz
bucătăria: Franceză

Vichyssoise este o supă franțuzească fină și cremoasă pe bază de praz, cartofi și smântână, este una dintre cele mai simple și mai versatile supe reci realizate vreodată. Chef Sorin Gonțea ne-a arătat cum se prepară supa cremă Vichyssoise în emisiunea BeautiFood | Sezonul 3.

HelloTaste.ro
Publicat: 14 mai 2024, 12:21 / Actualizat: 16 mai 2024, 12:20
Supa de cartofi și praz era pe vremuri o mâncare de bază a bucătăriei franceze, cunoscută fiecărei gospodine / AntenaPLAY.ro

Noul sezon al emisiunii BeautiFood este disponibil în AntenaPLAY alături de episoadele sezoanelor anterioare. Dacă în BeautiFood | Sezonul 1 rețetele au fost preparate de Chef Roxana Blenche, iar în Sezonul 2 de Nobo, căștigătorul „Chefi fără limite”, acum gazda emisiunii este Chef Sorin Gonțea care ne arată cum se prepară 10 mâncăruri moderne și ușor de făcut.

Vichyssoise, o rețetă de supă cremă de praz și cartofi

Această supă cremoasă delicioasă pe bază de praz, cartofi, stock de pui și smântână, este de obicei servită rece în lunile calde de vară, dar poate fi servită și caldă. Este foarte bună în ambele variante, nu degeaba a fost una din mâncărurile preferate ale celebrei Julia Child.

Ingrediente pentru a prepara supă Vichyssoise

Citește și

Mod de preparare

Prepară o bază de supă de pui din stock-ul de pui. În comerț se găsesc diverse tipuri de stock de pui, sub formă de cuburi sau la pungi de diferite gramaje. Prepararea este foarte simplă, se pune stock-ul de pui în apă și se dă în fiert.

Prepararea supei din stock de pui

Alege tipul de stock de pui care îți place și prepară 1.5 litri de bază de supă de pui conform intrucțiunilor. Atenție, stock-ul de pui din comerț este deja sărat.

Stock-ul de pui poate fi preparat și acasă. Fierbi toate oasele de la un pui împreună cu legumele uzuale pentru o supă până când apa scade la jumătate. Lichidul astfel obținut este o supă concentrată pe care o poți păstra în congelator pentru a o folosi ulterior.

Cum prepari legumele pentru Vichyssoise

Taie partea albă a bucăților de praz și apoi toac-o la o dimensiune medie (0,5 cm).

Într-o cratiță largă, la foc mediu, sotează prazul în 100 grame de unt. Atenție să nu îl lași să se ardă, el trebuie sotat cât să se înmoaie, deoarece ulterior va fierbe. Adaugă și un praf de sare.

Taie 350 gr de cartofi albi în cubulețe mici, adaugă-i peste praz. Amestecă din când în când.

După câteva minute, când legumele s-au înmuiat adaugă circa 1,5 litrii stock de pui, astfel încât zeama să acopere bine cartofii și prazul. Amestecă bine și gustă pentru a regla nivelul de sare. Asezonează apoi cu piper și sare dacă mai este nevoie.

La final, supa cremă trebuie să fie destul de lichidă, nu foarte densă.

Lasă să fiarbă la foc mic pentru circa 20 min.

Legumele fiind fierte, oprește focul și cu ajutorul unui blender mărunțește totul bine până ajunge la consistența unui piureu mai lichid.

Adaugă circa 100 ml de smântână pentru gătit LaDorna cu  15% grăsime și blendează din nou pentru omogenizare. Smântână pentru gătit va amplifica gustul supei, îi va da cremozitate și textură.

Cum pregătești șunca

Șunca Pădurea Neagră o vei folosi în final la decor, dar ea are și rolul de a potența gustul supei. Această șuncă este ușor afumată și are foarte puțină grăsime.

Așează feliile de șuncă într-o tavă cu hârtie de copt și pune-le la cuptor, la broiler (ca și cum ai gratina-o), pentru câteva minute până devin crocante.

Când șunca este gata rumenită și crocantă, o scoți să se răcească pe un prosop de hârtie pentru a absorbi grăsimea.

Prepararea crutoanelor

Taie câteva felii de baghetă, în funcție de cantitatea de crutoane pe care dorești să o faci. Apoi, taie feliile în cubulețe de pâine.

Pune o tigaie non aderentă la încins și adaugă crutoanele în tigaia încinsă. Lasă-le să se rumenească și amestecă-le pentru a se întoarce pe toate părțile.

Când aproape s-au rumenit, adaugă un praf de sare și 10-20 ml ulei de măsline (în funcție de cantitatea de crutoane). Scoți crutoanele într-un castron când s-au rumenit așa cum îți plac.

Servirea supei creme Vichyssoise

Feliile de șuncă s-au răcit și au devenit casante. Le tai cu un cuțit pentru a realiza crumble-ul.

Servește supa cremă Vichyssoise presărând șunca mărunțită deasupra și împreună cu crutoane.

Poftă bună!

De unde provine supa cremă Vichyssoise

Supa de cartofi și praz era pe vremuri o mâncare de bază a bucătăriei franceze. Cărțile de bucate franceze din secolul al XIX-lea conțin rețete pentru o supă de praz și cartofi, numită potage Parmentier sau potage à la Parmentier. Și-a servit atunci creația sub denumirea Crème Vichyssoise Glacée, după regiunea Vichy unde a copilărit.

Povestea celebrei supe Vichyssoise

Supa cremă Vichyssoise a fost introdusă americanilor de bucătarul francez Louis Diat, la Ritz-Carlton din New York, în vara anului 1917. A fost concepută ca un fel principal de mâncare, menit a-i răcori pe clienți în zilele calde ale verii. El a vrut să creeze o rețetă nouă pentru o supă rece, cu ocazia deschiderii grădinii de vară de pe acoperișul Hotelului Ritz-Carlton.

Bucătarul Louis Diat s-a născut în Montmarault, lângă orașul Vichy, Franța, unde rețeta supei fierbinți de cartofi și praz era un fel de mâncare tradițional.

Diat și-a amintit de această supă preparată frecvent de mama sa. Ea obișnuia să le răcească copiilor supa de la micul dejun, adăugând lapte rece în ea. Astfel, a decis să modifice rețeta din copilărie, realizând o supă cremă rece ce avea să devină celebră.

Citește și
Chisăliță de prune. Rețetă tradițională din bucătăria românească
Chisăliță de prune. Rețetă tradițională din bucătăria românească
Papanași cu iaurt în aluat, serviți cu dulceață și smântână
Papanași cu iaurt în aluat, serviți cu dulceață și smântână
Musaca de vinete, gratinată cu cașcaval și parmezan
Musaca de vinete, gratinată cu cașcaval și parmezan
Budincă de lămâie. Un desert răcoritor cu gust dulce-acrișor
Budincă de lămâie. Un desert răcoritor cu gust dulce-acrișor
Vinete marinate cu usturoi, ideale ca garnitură sau ca aperitiv
Vinete marinate cu usturoi, ideale ca garnitură sau ca aperitiv
Te-ar mai putea interesa și
Înghețată de casă cu trei arome de fructe. Cea mai rapidă rețetă
Înghețată de casă cu trei arome de fructe. Cea mai rapidă rețetă
Quiche franțuzesc cu praz și brânză, o rețetă clasică de tartă sărată
Quiche franțuzesc cu praz și brânză, o rețetă clasică de tartă sărată
Prăjitura Mont Blanc, un desert cu frișcă și cremă fină de castane
Prăjitura Mont Blanc, un desert cu frișcă și cremă fină de castane
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
06:24
Cum se face mustul. Pașii de urmat ca să obții o băutură aromată Cum se face mustul. Pașii de urmat ca să obții o băutură aromată
06:17
Dulceață de prune cu nuci, mai gustoasă și mai consistentă Dulceață de prune cu nuci, mai gustoasă și mai consistentă
4 septembrie, 07:37
Tot ce ai nevoie să știi despre sosul de soia. 10 lucruri pe care probabil nu le cunoșteai Tot ce ai nevoie să știi despre sosul de soia. 10 lucruri pe care probabil nu le cunoșteai
4 septembrie, 06:53
Cât se fierbe dulceața de prune. Ce să adaugi pentru o aromă perfectă Cât se fierbe dulceața de prune. Ce să adaugi pentru o aromă perfectă
3 septembrie, 06:56
Gem de prune fără zahăr. O rețetă simplă și ușoară Gem de prune fără zahăr. O rețetă simplă și ușoară
3 septembrie, 06:49
Tocăniță de roșii cu ardei pentru iarnă, simplă și ușor de preparat Tocăniță de roșii cu ardei pentru iarnă, simplă și ușor de preparat
2 septembrie, 06:45
Ardei umpluți cu carne la cuptor, pentru un prânz savuros Ardei umpluți cu carne la cuptor, pentru un prânz savuros
2 septembrie, 06:14
Îți este dor de Grecia? Iată cum poți face acasă gyros de pui Îți este dor de Grecia? Iată cum poți face acasă gyros de pui
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Roșii deshidratate în ulei de măsline, conservate pentru iarnă
Roșii deshidratate în ulei de măsline, conservate pentru iarnă
Dacă îți plac roșiile deshidratate folosite la rețetele de pizza, paste sau diferite salate, încearcă rețeta de roșii deshidratate în ulei de măsline, conservate pentru iarnă. Te vei bucura de ele...
2
Salată de vinete fără ulei, cremoasă și ușoară
Salată de vinete fără ulei, cremoasă și ușoară
Această salată de vinete fără ulei este o variantă mai ușoară și mai sănătoasă a rețetei tradiționale, păstrând gustul delicios al vinetelor coapte, dar fără grăsimi adăugate. Este o alegere excelentă...
3
Ruladă cu mascarpone și fructe. Un desert delicios și elegant
Ruladă cu mascarpone și fructe. Un desert delicios și elegant
Rețeta de ruladă cu mascarpone și fructe este un desert rafinat și elegant, care încântă atât papilele cât și privirile. Este perfect pentru răsfățul dulce de zi cu zi sau pentru...
4
Ceafă de porc cu bere și cartofi, preparată la cuptor. Trucuri pentru o friptură fragedă și aromată
Ceafă de porc cu bere și cartofi, preparată la cuptor. Trucuri pentru o friptură fragedă și aromată
Nu ai cum să dai greș cu o tavă de ceafă de porc cu bere și cartofi, preparată la cuptor. Indiferent că pregătești o masă pentru familie sau pentru invitați este...
5
Zacuscă de ciuperci ca la bunica. Pașii și ingredientele care o fac gustoasă
Zacuscă de ciuperci ca la bunica. Pașii și ingredientele care o fac gustoasă
Zacusca de ciuperci este un preparat pe care trebuie să îl ai în cămară. Este un aperitiv, o garnitură sau chiar un fel principal delicios și versatil care te va încânta...

Parteneri

Ciocolată Dubai. Un desert de lux care poate fi preparat și acasă
Ciocolată Dubai. Un desert de lux care poate fi preparat și acasă
La noapte, furtunile revin în sud-estul țării. ANM anunță ploi torențiale şi vijelii până vineri la amiază
La noapte, furtunile revin în sud-estul țării. ANM anunță ploi torențiale şi vijelii până vineri la amiază
Ion Ţiriac, dezvăluiri rare despre singura femeie cu care a fost căsătorit: „Mi-am învățat lecţia!”. Cu ce se ocupă Erika Braedt
Ion Ţiriac, dezvăluiri rare despre singura femeie cu care a fost căsătorit: „Mi-am învățat lecţia!”. Cu ce se ocupă Erika Braedt
Asia Express, sezonul 7. Ce echipă a ajuns prima la Irina Fodor, în cursa pentru a doua imunitate. Oana Paraschiv, în lacrimi
Asia Express, sezonul 7. Ce echipă a ajuns prima la Irina Fodor, în cursa pentru a doua imunitate. Oana Paraschiv, în lacrimi
Irina Baeva nu are nevoie de Gabriel Soto din punct de vedere financiar. S-a declarat independentă în acest sens
Irina Baeva nu are nevoie de Gabriel Soto din punct de vedere financiar. S-a declarat independentă în acest sens
Dispozitivul de răcire care ar înjumătăți facturile la energie pe timpul verii. Cum funcționează gadget-ul personal
Dispozitivul de răcire care ar înjumătăți facturile la energie pe timpul verii. Cum funcționează gadget-ul personal
Tartă cu piersici și aluat fraged, de casă
Tartă cu piersici și aluat fraged, de casă
Ce este amniocenteza și cât de sigură e pentru mamă și făt
Ce este amniocenteza și cât de sigură e pentru mamă și făt
Hailey Bieber și-a etalat noul inel cu diamante pe care scrie „mamă”, la două săptămâni după ce l-a născut pe Jack
Hailey Bieber și-a etalat noul inel cu diamante pe care scrie „mamă”, la două săptămâni după ce l-a născut pe Jack
Alimente care te scapă de balonare. Care sunt cele 7 alimente care produc gaze
Alimente care te scapă de balonare. Care sunt cele 7 alimente care produc gaze
fresh

Tocăniță de roșii cu ardei pentru iarnă, simplă și ușor de preparat

Tocăniță de roșii cu ardei pentru iarnă, simplă și ușor de preparat

Gem de prune fără zahăr. O rețetă simplă și ușoară

Gem de prune fără zahăr. O rețetă simplă și ușoară

Cât se fierbe dulceața de prune. Ce să adaugi pentru o aromă perfectă

Cât se fierbe dulceața de prune. Ce să adaugi pentru o aromă perfectă

Tot ce ai nevoie să știi despre sosul de soia. 10 lucruri pe care probabil nu le cunoșteai

Tot ce ai nevoie să știi despre sosul de soia. 10 lucruri pe care probabil nu le cunoșteai

Dulceață de prune cu nuci, mai gustoasă și mai consistentă

Dulceață de prune cu nuci, mai gustoasă și mai consistentă