5 prăjituri de Crăciun delicioase și ușor de făcut
Prăjituri de Crăciun sunt multe și parcă le-ai pregăti pe toate pentru tine și familia ta în perioada sărbătorilor de iarnă. Inspiră-te din propunerile noastre pentru aduce un plus de savoare în casa ta.
Mesele de sărbătoare trebuie încununate cu deserturi gustoase și parfumate. Ciocolata, nuca de cocos, untul, portocalele, lămâile, nucile sunt ingrediente care nu lipsesc de pe lista ingredientelor din care poți prepara prăjituri de Crăciun. Unele dintre ele se pregătesc doar în această perioadă, altele se pot prepara în oricare perioadă a anului.
Descoperă în acest articol câteva propuneri de rețete pe care îți propunem să le testezi în această perioadă.
Biscuiți cu unt de arahide
Biscuiții cu unt de arahide sunt un răsfăț cu un aport caloric destul de mic și cu puțini carbohidrați.
Ingrediente
- 250 g unt de arahide neîndulcit
- 1 ou mare
- 64 g stevia pudră
- 1/4 linguriță de sare de mare fină.
Mod de preparare
Se preîncălzește cuptorul la 180°C. Se tapetează cu hârtie de copt o tavă.
Într-un castron, se combină toate ingredientele și se amestecă cu o lingură de lemn până se încorporează bine. Apoi se formează sfere din aluat, luând câte o lingură de aluat din castron. Se pun pe tavă și se aplatizează cu o furculiță astfel încât să se formeze un model. Se coc până când sunt aurii pe margini, dar încă ușor moi la mijloc, aproximativ 9-11 minute. Se lasă să se răcească pe tava de copt timp de 5 minute.
Biluțe de cocos fără coacere
Bilele de cocos sunt una dintre acele prăjituri de Crăciun ușor de făcut, cu puține calorii, moi și pufoase.
Ingrediente
- 1 kg nucă de cocos mărunțită neîndulcită
- 60 g stevia
- 130 g lapte de cocos
- 1/4 linguriță de extract de vanilie sau de migdale.
Mod de preparare
Într-un robot de bucătărie se pune nuca de cocos și se procesează pentru 1-2 minute până devine foarte fină. Apoi se adaugă stevia pudră, laptele de cocos și extractul de vanilie/migdale. Vei obține o compoziție groasă și lipicioasă. Dacă este prea tare, se mai adaugă lapte de cocos.
Se udă mâinile și se formează biluțe. Se pun pe un platou și se aplatizează cu mâna. Se presară deasupra lor nucă de cocos răzuită. Se dau la frigider până se întăresc.
Prăjituri dantelate
Prăjiturile dantelate sunt foarte elegante, crocante, fără gluten. Se fac ușor și nici nu necesită un buget foarte mare.
Ingrediente
- 110 g unt nesărat
- 130 g zahăr brun
- 75 g făină de migdale
- 1/4 linguriță de sare
- 15 ml lapte
- 1 linguriță de esență de vanilie.
Mod de preparare
Într-o cratiță de mărime medie, de topește untul la foc mic, apoi se adaugă zahărul brun, făina de migdale, sarea și laptele. Se amestecă cu telul până când zahărul se topește și toate ingredientele s-au combinat, aproximativ 3-4 minute.
Compoziția se ia de pe foc și se adaugă extractul de vanilie. Se lasă să se odihnească 5-10 minute. Între timp, se preîncălzește cuptorul la 180°C. Se pune hârtie de copt într-o tavă. Cu ajutorul unei lingurițe, se pune aluat în tavă lăsând spațiu între ele. Se dă tava la cuptor pentru 6-8 minute. Apoi se lasă să se răcească.
Prăjiturele de Crăciun
Dacă ești în căutarea unor prăjituri de Crăciun pentru a le pune sub brad pentru Moș Crăciun, îți recomandăm să testezi această rețetă. Prăjiturelele sunt atât de fragede, încât îi vor cuceri pe toți cu aroma și textura lor.
Ingrediente
- 250 g unt nesărat, la temperatura camerei
- 180 g zahăr pudră
- ½ linguriță de sare
- ¼ linguriță de extract pur de vanilie
- ¼ linguriță de extract pur de migdale
- 550 g făină
- 100 g chipsuri de ciocolată.
Mod de preparare
Untul, zahărul pudră, sarea, extractul de vanilie și extractul de migdale se procesează într-un robot de bucătărie. După ce se omogenizează, se pune făina și se mixează până când amestecul arată sfărâmicios și gros. Se pun chipsurile de ciocolată și se mai procesează până când sunt încorporați uniform.
Se scoate luatul pe o suprafață de lucru și se formează o bilă. Se taie în jumătate și se formează un baton lung. Se înfășoară fiecare strâns în folie de plastic și se dau la congelator timp de 30 de minute.
Cuptorul se preîncălzește la 180°C. Se așază grătarul în poziția centrală a cuptorului. Se pune hârtie de copt într-o tavă. Se scoate un sul de aluat din congelator și se feliază. Se pune fiecare felie pe tavă. Se dă tava la cuptor pentru 10-15 minute. Apoi se lasă să se răcească pe tava de copt. Se repetă pașii cu al doilea sul de aluat.
Biscuiți cu lămâie
Biscuiții cu lămâie sunt acele prăjituri de Crăciun foarte aromate, care se potrivesc perfect cu o cană de ceai fierbinte.
Ingrediente
- 400 g făină
- 1 lingură de praf de copt
- 1/2 linguriță de sare
- 180 g unt, înmuiat
- 120 g zahăr granulat
- 60 g zahăr brun
- coaja răzuită a 2 lămâi
- 1 ou mare, plus 1 gălbenuș de ou
- 3 linguri de suc de lămâie.
Mod de preparare
Într-un castron mare, se amestecă făina, praful de copt și sarea. Într-un alt castron mare, folosind un mixer manual, se bat untul, zahărul alb și cel brun și coaja de lămâie. Apoi se adaugă oul și gălbenușul și se mixează până se omogenizează. Apoi se pune sucul de lămâie și se amestecă. Când s-au omogenizat, se adaugă ingredientele uscate și se mixează până sunt încorporate. Se acoperă cu folie de plastic și se dă la frigider cel puțin 2 ore.
Se preîncălzește cuptorul la 180°C. Se pune hârtie de copt pe o tavă. Folosind o lingură se ia aluat și se trece prin zahăr, apoi se pun pe tavă, la distanță. Se dau la cuptor și se lasă 12-14 minute.