5 prăjituri de Crăciun delicioase și ușor de făcut

Fără coacere

Prăjituri de Crăciun sunt multe și parcă le-ai pregăti pe toate pentru tine și familia ta în perioada sărbătorilor de iarnă. Inspiră-te din propunerile noastre pentru aduce un plus de savoare în casa ta.

Cristina Catană
Publicat: 23 decembrie 2022, 06:49

Galerie foto

Prăjiturile nu trebuie să lipsească de pe masa de Crăciun/ Shutterstock

Mesele de sărbătoare trebuie încununate cu deserturi gustoase și parfumate. Ciocolata, nuca de cocos, untul, portocalele, lămâile, nucile sunt ingrediente care nu lipsesc de pe lista ingredientelor din care poți prepara prăjituri de Crăciun. Unele dintre ele se pregătesc doar în această perioadă, altele se pot prepara în oricare perioadă a anului.

Descoperă în acest articol câteva propuneri de rețete pe care îți propunem să le testezi în această perioadă.

Citește și

Biscuiți cu unt de arahide

Biscuiții cu unt de arahide sunt un răsfăț cu un aport caloric destul de mic și cu puțini carbohidrați.   

Biscuiții cu unt de arahide se potrivesc cu o cană de ciocolată caldă / Shutterstock

Ingrediente

  • 250 g unt de arahide neîndulcit
  • 1 ou mare
  • 64 g stevia pudră
  • 1/4 linguriță de sare de mare fină.

Mod de preparare

Se preîncălzește cuptorul la 180°C. Se tapetează cu hârtie de copt o tavă.

Într-un castron, se combină toate ingredientele și se amestecă cu o lingură de lemn până se încorporează bine. Apoi se formează sfere din aluat, luând câte o lingură de aluat din castron. Se pun pe tavă și se aplatizează cu o furculiță astfel încât să se formeze un model. Se coc până când sunt aurii pe margini, dar încă ușor moi la mijloc, aproximativ 9-11 minute. Se lasă să se răcească pe tava de copt timp de 5 minute.

Biluțe de cocos fără coacere

Bilele de cocos sunt una dintre acele prăjituri de Crăciun ușor de făcut, cu puține calorii, moi și pufoase.

Bilele de cocos se păstrează la rece / Shutterstock

Ingrediente

  • 1 kg nucă de cocos mărunțită neîndulcită
  • 60 g stevia
  • 130 g lapte de cocos
  • 1/4 linguriță de extract de vanilie sau de migdale.

Mod de preparare

Într-un robot de bucătărie se pune nuca de cocos și se procesează pentru 1-2 minute până devine foarte fină. Apoi se adaugă stevia pudră, laptele de cocos și extractul de vanilie/migdale. Vei obține o compoziție groasă și lipicioasă. Dacă este prea tare, se mai adaugă lapte de cocos.

Se udă mâinile și se formează biluțe. Se pun pe un platou și se aplatizează cu mâna. Se presară deasupra lor nucă de cocos răzuită. Se dau la frigider până se întăresc.

Prăjituri dantelate

Prăjiturile dantelate sunt foarte elegante, crocante, fără gluten. Se fac ușor și nici nu necesită un buget foarte mare.

Gustul de migdale face prăjiturile dantelate foarte aromate / Shutterstock

Ingrediente

  • 110 g unt nesărat
  • 130 g zahăr brun
  • 75 g făină de migdale
  • 1/4 linguriță de sare
  • 15 ml lapte
  • 1 linguriță de esență de vanilie.

Mod de preparare

Într-o cratiță de mărime medie, de topește untul la foc mic, apoi se adaugă zahărul brun, făina de migdale, sarea și laptele. Se amestecă cu telul până când zahărul se topește și toate ingredientele s-au combinat, aproximativ 3-4 minute.

Compoziția se ia de pe foc și se adaugă extractul de vanilie. Se lasă să se odihnească 5-10 minute. Între timp, se preîncălzește cuptorul la 180°C. Se pune hârtie de copt într-o tavă. Cu ajutorul unei lingurițe, se pune aluat în tavă lăsând spațiu între ele. Se dă tava la cuptor pentru 6-8 minute. Apoi se lasă să se răcească.

Prăjiturele de Crăciun

Dacă ești în căutarea unor prăjituri de Crăciun pentru a le pune sub brad pentru Moș Crăciun, îți recomandăm să testezi această rețetă. Prăjiturelele sunt atât de fragede, încât îi vor cuceri pe toți cu aroma și textura lor.

Prăjiturelele de Crăciun sunt potriviți cu un pahar de lapte / Shutterstock

Ingrediente

  • 250 g unt nesărat, la temperatura camerei
  • 180 g zahăr pudră
  • ½ linguriță de sare
  • ¼ linguriță de extract pur de vanilie
  • ¼ linguriță de extract pur de migdale
  • 550 g făină
  • 100 g chipsuri de ciocolată.

Mod de preparare

Untul, zahărul pudră, sarea, extractul de vanilie și extractul de migdale se procesează într-un robot de bucătărie. După ce se omogenizează, se pune făina și se mixează până când amestecul arată sfărâmicios și gros. Se pun chipsurile de ciocolată și se mai procesează până când sunt încorporați uniform.

Se scoate luatul pe o suprafață de lucru și se formează o bilă. Se taie în jumătate și se formează un baton lung. Se înfășoară fiecare strâns în folie de plastic și se dau la congelator timp de 30 de minute.

Cuptorul se preîncălzește la 180°C. Se așază grătarul în poziția centrală a cuptorului. Se pune hârtie de copt într-o tavă. Se scoate un sul de aluat din congelator și se feliază. Se pune fiecare felie pe tavă. Se dă tava la cuptor pentru 10-15 minute. Apoi se lasă să se răcească pe tava de copt. Se repetă pașii cu al doilea sul de aluat.

Biscuiți cu lămâie

Biscuiții cu lămâie sunt acele prăjituri de Crăciun foarte aromate, care se potrivesc perfect cu o cană de ceai fierbinte.

Biscuiții cu lămâie sunt răcoritori și moi / Shutterstock

Ingrediente

  • 400 g făină
  • 1 lingură de praf de copt
  • 1/2 linguriță de sare
  • 180 g unt, înmuiat
  • 120 g zahăr granulat
  • 60 g zahăr brun
  • coaja răzuită a 2 lămâi
  • 1 ou mare, plus 1 gălbenuș de ou
  • 3 linguri de suc de lămâie.

Mod de preparare

Într-un castron mare, se amestecă făina, praful de copt și sarea. Într-un alt castron mare, folosind un mixer manual, se bat untul, zahărul alb și cel brun și coaja de lămâie. Apoi se adaugă oul și gălbenușul și se mixează până se omogenizează. Apoi se pune sucul de lămâie și se amestecă. Când s-au omogenizat, se adaugă ingredientele uscate și se mixează până sunt încorporate. Se acoperă cu folie de plastic și se dă la frigider cel puțin 2 ore. 

Se preîncălzește cuptorul la 180°C. Se pune hârtie de copt pe o tavă. Folosind o lingură se ia aluat și se trece prin zahăr, apoi se pun pe tavă, la distanță. Se dau la cuptor și se lasă 12-14 minute. 

Citește și
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Ștrudel cu mere și migdale. Rețetă simplă, de casă
Ștrudel cu mere și migdale. Rețetă simplă, de casă
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Câtă sare se pune la murăturile asortate. Secretul pentru a obține un gust perfect
Câtă sare se pune la murăturile asortate. Secretul pentru a obține un gust perfect
Te-ar mai putea interesa și
Biscuiți din fulgi de cereale cu ciocolată, pentru micul dejun
Biscuiți din fulgi de cereale cu ciocolată, pentru micul dejun
Biscuiți Sablé. Rețetă de fursecuri franțuzești cu unt
Biscuiți Sablé. Rețetă de fursecuri franțuzești cu unt
Biscuiți cu glazură albă și inimioare roșii, perfecți pentru a fi dăruiți
Biscuiți cu glazură albă și inimioare roșii, perfecți pentru a fi dăruiți
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
05:25
Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente
05:12
Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid
04:01
Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post
19 noiembrie, 06:52
Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului
19 noiembrie, 06:00
Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii
19 noiembrie, 05:45
Rețeta simplă de ghebe murate. Trucuri și pași simpli pentru un preparat savuros Rețeta simplă de ghebe murate. Trucuri și pași simpli pentru un preparat savuros
18 noiembrie, 06:49
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
18 noiembrie, 06:17
Vrei să faci paste de post? Iată cu ce să înlocuiești brânza ca să fie cremoase Vrei să faci paste de post? Iată cu ce să înlocuiești brânza ca să fie cremoase
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Această prăjitură cu mere rase este un desert delicios, de post, ușor de preparat și perfect pentru perioadele de post sau pentru cei care doresc să evite produsele de origine animală....
2
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Una dintre cele mai populare rețete de prăjitură ușoară cu mere este cea cunoscută sub denumirea ”rețeta celor trei pahare”. Este o rețetă în care unitatea de măsură a ingredientelor principale...
3
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Ciorba de burtă este un preparat tradițional românesc apreciat pentru savoarea sa intensă și textura sa unică. Rețeta de bază include burtă de vită, os de vită cu măduvă, legume, smântână,...
4
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Rețeta de usturoi macerat în miere este un preparat tradițional apreciat atât pentru gustul său complex, cât și pentru beneficiile sale asupra sănătății. Această combinație inedită între mierea naturală și usturoi...
5
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Nu rata sezonul castanelor fără a prepara castane coapte la cuptor, pentru că sunt delicioase și pline de beneficii. În plus, se prepară simplu și ușor, fără a folosi alte ingrediente...

Parteneri

Pluto în Vărsător aduce schimbări majore. Cât va dura perioada de transformare pentru nativii din zodiac
Pluto în Vărsător aduce schimbări majore. Cât va dura perioada de transformare pentru nativii din zodiac
Aproape jumătate de ţară intră de diseară sub cod galben de ploi, lapoviță și ninsori. Temperaturile scad și cu 15 grade Celsius în 24 de ore
Aproape jumătate de ţară intră de diseară sub cod galben de ploi, lapoviță și ninsori. Temperaturile scad și cu 15 grade Celsius în 24 de ore
Milionarul român de doar 28 de ani a fost operat: „Cele mai grele momente”
Milionarul român de doar 28 de ani a fost operat: „Cele mai grele momente”
Cine a câștigat a treia amuletă din sezonul 14 Chefi la cuțite. Jurații, complici la o cerere în căsătorie
Cine a câștigat a treia amuletă din sezonul 14 Chefi la cuțite. Jurații, complici la o cerere în căsătorie
Marlene Favela și-a împodobit casa de sărbători. Fiica sa a furat toate privirile în mediul online
Marlene Favela și-a împodobit casa de sărbători. Fiica sa a furat toate privirile în mediul online
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Piure de cartofi cu usturoi, de post
Piure de cartofi cu usturoi, de post
Înscrierea la clasa pregătitoare 2025 amp;#8211; 2026. Ce condiții impune Ministerul Educației pentru copiii care nu au mers la grădiniță
Înscrierea la clasa pregătitoare 2025 amp;#8211; 2026. Ce condiții impune Ministerul Educației pentru copiii care nu au mers la grădiniță
Jennifer Lopez a împărtășit noi fotografii din interiorul conacului ei de 68 de milioane de dolari din Bel Air, California. Diva încearcă să vândă proprietatea pe care a împărțit-o cu Ben Affleck
Jennifer Lopez a împărtășit noi fotografii din interiorul conacului ei de 68 de milioane de dolari din Bel Air, California. Diva încearcă să vândă proprietatea pe care a împărțit-o cu Ben Affleck
Ce sunt fațetele dentare. La ce se folosesc și cine le poate purta
Ce sunt fațetele dentare. La ce se folosesc și cine le poate purta
fresh

Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece

Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece

Vrei să faci paste de post? Iată cu ce să înlocuiești brânza ca să fie cremoase

Vrei să faci paste de post? Iată cu ce să înlocuiești brânza ca să fie cremoase

Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului

Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului

5 rețete cu fasole neagră la conservă. Preparate bogate în proteine, perfecte pentru sezonul rece

5 rețete cu fasole neagră la conservă. Preparate bogate în proteine, perfecte pentru sezonul rece

Rețeta simplă de ghebe murate. Trucuri și pași simpli pentru un preparat savuros

Rețeta simplă de ghebe murate. Trucuri și pași simpli pentru un preparat savuros