Descoperă pe HelloTaste.ro sfaturi culinare și trucuri utile în bucătărie, care te vor ajuta să economisești timp, bani și să faci cele mai gustoase preparate.
Șalota este o ceapă mică, cu un gust puțin mai delicat și ușor mai dulce decât al celei galbene. Este preferată la gătit pentru că are o textură mai fină și foile mai subțiri. Este folosită în multe rețete de sosuri, vinegrete, supe, tocănițe, salate și preparate cu fructe de mare sau carne. Iată cum se folosește șalota astfel încât să te bucuri de gustul ei deosebit.
Cum se folosește șalota. Sfaturi practice pentru a te bucura de cea mai delicată ceapă
Piureul de cartofi este unul dintre cele mai comune garnituri, fie că îl pui lângă o friptură de pui sau lângă un pește la grătar. Dacă vrei un pic de varietate în bucătărie, poți face piure din orice fel de legume. Vei avea niște surprize plăcute! Descoperă și tu cum poți transforma orice legumă într-un piure delicios. Sfaturi utile pentru orice gospodină.
Cum poți transforma orice legumă într-un piure delicios
Un prim pas către friptura de vită perfectă este să alegi carnea potrivită. Poate fi complicat mai ales că vezi în galantar atâtea tipuri –vrăbioară, piept, T-Bone. Dintre acestea trebuie să știi să o cumperi pe cea de calitate. Descoperă și tu cum recunoști carnea de vită de calitate. Iată câteva sfaturi simple și utile de la specialiști.
Cum recunoști carnea de vită de calitate. Sfaturi de la specialiști
Făina este un ingredient care nu lipsește din cămară. Este baza oricăror aluaturi, este bună pentru paneuri, pentru sosuri, dar nu este utilă doar la gătit, ci și la curățat vasele, la fertilizarea solului, chiar și la înlăturarea furnicilor. Iată 12 utilizări inedite pentru făină. Descoperă câteva sfaturi simple și utile în bucătărie.
12 utilizări inedite pentru făină. Sfaturi simple în bucătărie
Ciocolata albă este o invenție relativ recentă în istoria ciocolatei, comparativ cu ciocolata neagră sau cu ciocolata cu lapte. Gustul bogat, cremos și dulce al ciocolatei albe a cucerit rapid inimile consumatorilor de dulciuri din întreaga lume. Descoperă și tu 13 condimente potrivite pentru ciocolata albă. Iată câteva sfaturi de la cofetarii specialiști.
13 condimente potrivite pentru ciocolata albă. Sfaturi de la cofetarii specialiști
Negresa este unul dintre cele mai simple deserturi. Îl făceau mamele noastre, fiecare având rețeta ei pe care o adaptaseră în funcție de ceea ce găseau prin magazine. Orice ar fi pus în ea era delicioasă. Astăzi există o mulțime de variante de la cele bogate cu mult unt și glazură generoasă de ciocolată până la cele vegane și ușoare. Descoperă 13 ingrediente inedite pe care le poți pune în negresă. Sfaturi utile de la cofetarii profesioniști.
13 ingrediente inedite pe care le poți pune în negresă
Sunt alimente care pot fi consumate și după zeci de ani fără să le fie afectate proprietățile. Mierea, oțetul și vanilia sunt câteva dintre ele. Iată care este data de expirare a produselor pe care sigur le ai și tu în cămară. Descoperă și tu lista cu unele alimente care ar putea rezista zeci de ani după data de expirare. Vezi ce spun specialiștii în nutriție.
Unele alimente ar putea rezista zeci de ani după data de expirare. Iată care sunt acestea
Risotto este un preparat din orez, foarte cremos și moale, motiv pentru care intră în categoria „comfort food”. Poți fierbe orezul în apă sau în supă de legume sau de carne și poți adăuga brânzeturi, fructe de mare sau legume. Totuși, în ceea ce privește orezul nu toate tipurile sunt potrivite. Descoperă și tu cele mai bune tipuri de orez pentru risotto cremos și moale ca în Italia. Iată ce spun specialiștii.
Cele mai bune tipuri de orez pentru risotto cremos și moale ca în Italia
Surimi sau imitația de crab este un ingredient destul de popular în bucătăria asiatică. Datorită gustului său a ajuns să fie consumat destul de des și în lumea occidentală. Se poate consuma ca atare, dar de cele mai multe ori îl vei găsi în salate, sandviciuri sau alte preparate. Descoperă ce poți face cu surimi. Iată 10 variante simple și delicioase.
Ce poți face cu surimi. 10 variante simple și delicioase
Cartofii sunt, probabil, cea mai versatilă și accesibilă legumă din lume. Cine nu se bucură de o porție de cartofi crocanți, fie ei copți, prăjiți sau pe grătar? Descoperă 14 sfaturi pentru a găti cartofi crocanți. Iată câteva trucuri pentru preparate simple și delicioase.
14 sfaturi pentru a găti cartofi crocanți. Trucurile cu care nu poți da greș niciodată
Unul dintre secretele aluaturilor este folosirea tipului de făină potrivit. Procentul de proteine influențează textura pe care prăjiturile, pâinea sau produsele de patiserie pe care le faci. Descoperă și tu cele 12 tipuri de făină. Iată ce trebuie să alegi ca să îți iasă aluatul perfect.
12 tipuri de făină. Ce trebuie să alegi ca să îți iasă aluatul perfect
Crema de unt, cunoscută și sub numele de buttercream în engleză, are o istorie bogată și este un element de bază în cofetăria tradițională. Originile sale se regăsesc în secolul al XVIII-lea în Europa, iar de atunci a evoluat și s-a răspândit în întreaga lume. Inițial, a fost folosită în special pentru decorarea prăjiturilor și a torturilor. Descoperă și tu cum să faci crema de unt perfectă pentru prăjiturile tale. Sfaturi de la cofetarii profesioniști.
Cum să faci crema de unt perfectă pentru prăjiturile tale
Ceapa este delicioasă în orice mâncare ai adauga-o, crudă sau gătită. Dă aromă, este dulce și, în funcție de modul în care o prepari, poate aduce și un plus de textură. Doar că are un mare neajuns. Trebuie tăiată, iar acest proces te face să plângi. Plângi de fiecare dată când tai ceapa? Iată câteva trucuri care să te scape de această neplăcere.
Plângi de fiecare dată când tai ceapa? Iată câteva trucuri care să te scape de această neplăcere
Uleiul de măsline este unul dintre cele mai vechi și mai valoroase ingrediente folosite de om. Este utilizat cu precădere în gastronomia mediteraneană, unde este o adevărată vedetă, dar și în multe alte culturi din întreaga lume. Uleiul de măsline este folosit nu doar pentru gustul său aromat, ci și pentru numeroasele sale beneficii pentru sănătate. Degustă uleiul de măsline ca un profesionist pentru a-ți da seama de calitatea lui. Sfaturi simple și utile.
Degustă uleiul de măsline ca un profesionist pentru a-ți da seama de calitatea lui
Presa franceză este un vas cilindric cu piston și sită de filtru încorporat care presează apa fierbinte prin cafeaua măcinată. A fost inventată la sfârșitul anilor 1800, însă istoria ei este una destul de întortocheată. Singurul lucru cert este că este un aparat perfect pentru a obține o cafea tare și aromată. Iată cum se folosește presa franceză.
Cum se folosește presa franceză. Sfaturi pentru a obține cea mai aromată cafea
Tigăile din ceramică au un strat antiaderent și din acest motiv de cele mai multe ori nu mai este nevoie să folosești ulei. În acest caz se curăță și foarte ușor, uneori doar prin ștergerea cu un prosop de hârtie. Totuși, trebuie spălate după fiecare utilizare pentru că reziduurilor de alimente rămase ar putea face loc bacteriilor să se acumuleze în timp. Descoperă cum cureți o tigaie din ceramică fără să o deteriorezi. Iată cum o cureți fără să o deteriorezi.
Cum cureți o tigaie din ceramică fără să o deteriorezi. Ce poți face dacă ți s-a lipit mâncarea
Chiftele sunt unul dintre preparatele pe care le găsești în aproape toate culturile. Nu doar că sunt foarte gustoase, dar sunt atât de versatile încât pot fi făcute după cele mai diverse gusturi. Până la urmă nici nu contează dacă sunt preparate din carne sau din legume sau ce condimente adaugi, dacă sunt pufoase la interior și au un exterior ușor crocant. Descoperă trucul care te va ajuta să obții mereu chiftele pufoase. Este simplu, ușor și rapid.
Trucul care te va ajuta să obții mereu chiftele pufoase
O porție de budincă este perfectă atunci când ai poftă de ceva dulce. Descoperă și tu 14 moduri de a transforma budinca instant într-un desert sofisticat. Vei avea parte de un preparat rafinat și gustos.
14 moduri de a transforma budinca instant într-un desert sofisticat
Preparatele din pește sunt delicioase și sănătoase, dar dacă trebuie să le gătești acasă vin la pachet cu un miros de care, de cele mai multe ori, greu mai scapi. Totuși, există câteva trucuri care te învață cum să scapi de mirosul de pește din casă. Descoperă 11 trucuri care funcționează.
Cum să scapi de mirosul de pește din casă. 11 trucuri care funcționează
Aluatul de plăcintă ar trebui să poată fi făcut de oricine. Se prepară destul de simplu, având la bază făina, grăsime și o cantitate mică de sare și apă. Dar ce poți face cu resturile de la aluatul de plăcintă? Descoperă 6 idei delicioase pentru a folosi resturile de la aluatul de plăcintă.
6 idei pentru a folosi resturile de la aluatul de plăcintă
Presa franceză, cunoscută și sub numele de cafetieră cu piston, a fost inventată în secolul al XIX-lea în Franța. Inventată de către un designer italian numit Attilio Calimani, aceasta a devenit rapid populară în întreaga lume datorită designului său simplu și eficient. Descoperă și tu cum poți face o cafea foarte aromată folosind presa franceză. Sfaturi simple și utile pentru orice iubitor de cafea.
Cum poți face o cafea foarte aromată folosind presa franceză
Nu există nimic mai bun și mai reconfortant în zilele reci decât un castron cu supă fierbinte. Dacă este și cremoasă, fină și aromată atunci poți avea parte de un adevărat regal culinar. Unde mai pui și că se gătesc destul de simplu și într-un timp scurt. Descoperă cum să faci cea mai cremoasă supă, indiferent de ingredientele din care este preparată.
Cum să faci cea mai cremoasă supă. 12 ingrediente care te ajută cu adevărat
Menținerea curată a tocătoarelor din bucătărie este esențială pentru a preveni contaminarea încrucișată între diferite alimente. Dacă bacteriile dăunătoare rămân pe tocător, se pot răspândi putând chiar să te îmbolnăvească. Iată cum se curăță tocătorul de plastic pentru a te feri de toate pericolele. Sfaturi simple de la specialiștii în curățenie.
Cum se curăță tocătorul de plastic pentru a distruge toate bacteriile periculoase
Untul este unul dintre alimentele care nu ar trebui să lipsească din frigider. Poate fi mâncat ca atare sau folosit la gătit pentru o mulțime de preparate dulci sau sărate. Pentru că este atât de popular în jurul său au apărut o serie de legende, unele adevărate, altele fără niciun sâmbure de adevăr. Iată 7 mituri despre unt și explicațiile legate de veridicitatea lor.
7 mituri despre unt care au fost demontate de specialiști
Pieptul de pui este una dintre cele mai utilizate tipuri de carne pentru că este versatil, disponibil aproape oriunde și destul de economic. Iată 12 trucuri pentru a găti cel mai fraged piept de pui la cuptor. Sfaturi utile în bucătărie.
12 trucuri pentru a găti cel mai fraged piept de pui la cuptor
Suntem din ce în ce mai conștienți de ceea ce mâncăm și încercăm să facem alegeri cât mai sănătoase. De cele mai multe, scoatem total grăsimile din alimentația noastră, deși acest lucru nu este tocmai corect, după cum spun nutriționiștii. Descoperă care sunt principalele tipuri de grăsimi și cum poți găti cu ele ca să nu te îngrași. Sfaturi utile în bucătărie.
Care sunt principalele tipuri de grăsimi și cum poți găti cu ele ca să nu te îngrași
Ori de câte ori ne gândim la grătar ne vin în minte cotlete, mici, cârnați, pulpe de pui și alte cărnuri. Descoperă ce mai poți pune pe grătar în afară de carne. sfaturi simple și utile pentru orice gurmand.
Ce mai poți pune pe grătar în afară de carne
Fursecurile cu fulgi de ovăz și stafide pot fi un desert nu doar sănătos, dar și foarte gustos. Totuși pentru a le da textura și consistența perfectă este nevoie să ții cont de câteva sfaturi. Descoperă și tu cum să faci fursecuri moi cu fulgi de ovăz și stafide moi. Sfaturi utile de la specialiștii în bucătărie.
Cum să faci fursecuri moi cu fulgi de ovăz și stafide
Produsele cosmetice pe bază de ulei de argan sunt foarte apreciate. Sunt folosite atât pentru îngrijirea corpului, cât și a tenului și a părului. Totuși, el este mai mult de atât. De sute de ani este un aliment de bază în bucătăria marocană, fiind folosit în aproape orice fel de mâncare. Specialiștii spun că uleiul de argan se folosește și în bucătărie. Iată câteva sfaturi simple și utile.
Uleiul de argan se folosește și în bucătărie. Sfaturi utile de la specialiști
Sosul olandez este un sos clasic și cremos, originar din bucătăria franceză, recunoscut pentru gustul său bogat și textura fină. Este adesea asociat cu preparatele de brunch sau cu diferite feluri de mâncare, precum peștele, sparanghelul sau ouăle Benedict. Iată cu ce poți înlocui sucul de lămâie în sosul olandez pentru a-i păstra gustul special. Sfaturi simple și utile de la bucătarii specialiști.
Cu ce poți înlocui sucul de lămâie în sosul olandez. Cea mai bună variantă
Nucile, alunele, migdalele sunt o gustare perfectă pentru orice moment fie că te uiți la un film, ești la birou sau pe drum spre vacanță. Dacă mai sunt și puțin rumenite, atunci vei trece la nivelul următor pentru că gustul lor se amplifică și sunt și mai delicioase. Iată cum poți face nuci prăjite în mai puțin de 10 minute. Descoperă câteva sfaturi simple și utile de la specialiști.
Cum poți face nuci prăjite în mai puțin de 10 minute. La ce le poți folosi
Sarea nu este singurul condiment care dă gust mâncărurilor tale. Dacă din păcate suferi de vreo boală cardiovasculară sau pur și simplu vrei să limitezi consumul de sodiu ai câteva opțiuni pentru ca mâncarea ta să nu fie fadă. Află cu ce să înlocuiești sarea, dar mâncarea să rămână în continuare gustoasă. Sfaturi utile în bucătărie.
Cu ce să înlocuiești sarea, dar mâncarea să rămână în continuare gustoasă
Multe rețete cer unt înmuiat și, probabil, de multe ori ți-ai dat seama că l-ai scos din timp din frigider. Untul este considerat înmuiat atunci când este maleabil și modelabil cu mâna, dar suficient de ferm pentru a-și păstra forma atunci când nu este manipulat. Descoperă câteva metode de a înmuia untul rapid. În 5 minute acesta poate fi folosit la prăjiturile tale preferate.
Metode de a înmuia untul rapid. În 5 minute poate fi folosit la prăjituri
Ceapa este una dintre cele mai consumate legume. Ai nevoie de ea în salate, în supe și ciorbe, tocănițe, plăcinte sărate, budinci, sosuri. Dă gust în orice mâncare ai pune-o, iar dacă o caramelizezi aduce și o textură crocantă de care te vei îndrăgosti. Ce te faci când te apuci de gătit și vezi că din ceapa ta au răsărit niște lăstari verzi? Află dacă ceapa încolțită mai poate fi consumată. Vezi ce spun specialiștii și ce reguli trebuie să respecți.
Ceapa încolțită mai poate fi consumată? Iată în ce condiții
Nu de puține ori cumperi mai multă mâncare decât este necesară pentru tine și familia ta. Rezultatul este că ajungi să arunci o mulțime de preparate sau ingrediente, iar acest lucru înseamnă risipă. Ai putea să le salvezi foarte simplu și, în felul acesta, să salvezi și sume importante de bani. Descoperă cum poți păstra crema de brânză ca să reziste până la două luni. Vezi ce spun specialiștii.
Cum poți păstra crema de brânză ca să reziste până la două luni
Spălarea orezului înainte de gătire este o practică obișnuită în multe culturi și este subiectul unei dezbateri constante. Motivația principală pentru spălarea orezului este eliminarea excesului de amidon de pe boabe, îndepărtarea impurităților și a posibilelor reziduuri de praf sau murdărie. Descoperă dacă se spală sau nu orezul înainte de gătire? Iată câteva explicații științifice de la cercetători.
Se spală sau nu orezul înainte de gătire? Explicații științifice de la cercetători
Dacă vrei să ai o cămară în care să găsești mereu ce îți trebuie pentru un desert ai nevoie de câteva ingrediente de bază. Înainte de a merge la cumpărături fă-ți o listă cu 10 ingrediente dulci ce nu trebuie să îți lipsească din cămară. În afară de făină ele sunt baza pentru orice prăjitură.
10 ingrediente dulci ce nu trebuie să îți lipsească din cămară
Respectarea normelor de siguranță alimentară este foarte importantă și acasă. Manipularea greșită a ingredientelor poate duce la dezvoltarea bacteriilor și apariția unor boli cu potențial periculos. Îți explicăm ce să nu faci pentru a te proteja pe tine și familia ta. Iată 7 reguli de siguranță alimentară pe care e recomandat să le respecți și acasă. Află ce spun specialiștii.
7 reguli de siguranță alimentară pe care e recomandat să le respecți și acasă
Cartofii dulci sunt o legumă rădăcinoasă cu o varietate de culori și arome, cunoscuți pentru gustul dulce și textura lor moale și catifelată. Nu sunt doar delicioși, ci și o sursă excelentă de nutrienți și antioxidanți. Sunt din ce în ce mai populari și în România, însă trebuie să acorzi atenție câtorva detalii pentru a te asigura că sunt buni de consum. Descoperă cum se păstrează cartofii dulci. Iată detaliul care îți arată că încep să se strice.
Cum se păstrează cartofii dulci. Detaliul care îți arată că încep să se strice
Carnea de pui este una dintre cele mai accesibile pentru că se găsește peste tot și nu este la fel de scumpă ca cea de vită sau de porc. Dezavantajul este că dacă nu este pregătită bine înainte, aceasta poate fi fadă. Cu câteva sfaturi de la experți poți să ai o carne de pui la grătar suculentă și gustoasă. Descoperă secretul pentru cea mai suculentă și fragedă carne de pui la grătar. Sfaturi utile de la specialiști.
Secretul pentru cea mai suculentă și fragedă carne de pui la grătar. Sfaturi utile de la specialiști
Orice preparat din carne de vită are nevoie de bucata de carne potrivită pentru a ieși așa cum trebuie. Descoperă cum folosești corect bucățile de carnea de vită. Un ghid util oricărui gurmand.
Cum folosești corect bucățile de carnea de vită. Ghid util oricărui gurmand
Curcanul are o carne care trebuie pregătită înainte de a fi tratată termic pentru a fi gustos și a avea o textură plăcută. Există câteva reguli pentru asezonarea cărnii de curcan pe care dacă le urmezi, atunci vei avea un preparat delicios.
Asezonarea cărnii de curcan. Sfaturi pentru o friptură suculentă și gustoasă
Tăiețeii de orez sunt un ingredient des întâlnit în multe feluri de mâncare asiatice. Îi vei găsi atât sub formă uscată, dar și proaspeți, deși mai rar, în special la noi. Orice ai alege, se gătesc foarte simplu și dau gust și textură preparatelor. Descoperă și tu cum să gătești tăieței de orez ca un bucătar asiatic. Află ce spun bucătarii specialiști.
Cum să gătești tăieței de orez ca un bucătar asiatic
Probabil îți plac și ție prăjiturile cu cremă de unt și ai toate motivele. Această cremă este mătăsoasă, bogată, cu o savoare pe care puține alte tipuri de cremă o au. În plus, nu este greu de preparat, dacă ești atentă la câteva detalii. Iată ce poți face dacă ți s-a tăiat crema de unt. Descoperă cum poți să o repari foarte simplu și ușor.
Ce poți face dacă ți s-a tăiat crema de unt. Iată cum o repari foarte ușor
Sarmalele reprezintă unul dintre cele mai îndrăgite și apreciate feluri de mâncare din bucătăria internațională. Sunt sinonime cu gustul tradițional și cu momentele de sărbătoare. Această specialitate culinară, împachetată cu grijă în foi de varză sau în frunze de viță-de-vie, este un amestec savuros de arome și texturi care a traversat generații și granițe. Află de ce se desfac sarmalele. Descoperă de la specialiști câteva trucuri pentru împăturire.
De ce se desfac sarmalele. Trucuri pentru împăturire
Câteva bucăți de bacon aduc mai multă savoare în orice preparat le-ai adăuga. Dau gust sandviciurilor, supelor cremă, salatelor, ba chiar este bun și simplu. Baconul este bun crud, dar dacă îl prăjești puțin va fi mai crocant, iar grăsimea va elibera mai multe arome. Iată cum poți găti baconul ca să fie crocant, dar fără prea multă grăsime. Sfaturi simple și utile în bucătărie.
Cum poți găti baconul ca să fie crocant, dar fără prea multă grăsime
Tahini este o pastă preparată din semințe de susan și folosită cu precădere în bucătăria din Orientul Mijlociu. Aceasta e folosită în special pentru humus, baba ganoush sau halva. Descoperă și tu 4 înlocuitori pentru tahini. Aceste variante sunt simple, rapide și accesibile.
4 înlocuitori pentru tahini. Variante simple și rapide
Puține preparate pot concura cu simplitatea și savoarea cartofilor copți. Sunt îndrăgiți de oamenii din toate colțurile lumii datorită aromei bogate și a texturii crocante și pufoase. Pot fi o gustare rapidă sau o garnitură sofisticată la felurile principale. Descoperă de ce cartofii copți la slow cooker sunt cei mai pufoși. Iată câteva sfaturi utile în bucătărie.
De ce cartofii copți la slow cooker sunt cei mai pufoși. Sfaturi utile în bucătărie
Guma xanthan este un aditiv alimentar folosit de foarte multe ori în produsele fără gluten, dar și în alte tipuri de alimente pentru a le stabiliza și îngroșa. De obicei este folosit în mod industrial, dar îl găsești și în magazine pentru a-l utiliza la tine în bucătărie.
Ce este guma xanthan și cum se folosește în bucătărie
Ketchupul, muștarul, wasabi, sosul barbeque sau maioneza sunt sosuri care completează gustul preparatelor tale preparate. Același rol o au și condimentele care sunt folosite în bucătărie de sute de ani. Folosite corect pot fi o binecuvântare, dar dacă le utilizezi greșit poți să strici mâncarea. Descoperă și tu o listă cu greșeli pe care le faci atunci când folosești sosuri și condimente. Iată la ce conluzii au ajuns specialiștii
Greșeli pe care le faci atunci când folosești sosuri și condimente